ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θ.Σκορδάς: Tο πρόβλημα με την μη εξυπηρέτηση των δανείων άρχισε να δημιουργείται μετά το 2012

Θ.Σκορδάς: Tο πρόβλημα με την μη εξυπηρέτηση των δανείων άρχισε να δημιουργείται μετά το 2012

Απολύτως σύννομα ήταν τα δάνεια που έλαβε η ΝΔ, και μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012 ήταν ενήμερα και απολύτως εξυπηρετούμενα – υποστήριξε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ Θανάσης Σκορδάς, εμφανιζόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την νομιμότητα των δανείων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο κ. Σκορδάς, υπήρξε πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ την περίοδο Ιούλιος 2010 – Ιούνιος 2012.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών οφειλών της ΝΔ, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στα 210,815 ευρώ, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μην αποπληρωθούν από το κόμμα. Ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα με την μη εξυπηρέτηση των δανείων, άρχισε να δημιουργείται και να διογκώνεται μετά το 2012, και ήταν, όπως είπε, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι από το 2010 η Αγροτική Τράπεζα είχε αλλάξει την δανειακή σύμβαση που είχε με το κόμμα, τετραπλασιάζοντας τα επιτόκια της.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, ανέφερε ότι σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η Τράπεζα Πειραιώς, την 1η Απριλίου του 2016 προχώρησε σε καταγγελία 3 λογαριασμών της ΝΔ, συνολικού ύψους περίπου 191 εκατ. ευρώ και στις 4/10/16 της έκανε και αγωγή, ενώ η ίδια τράπεζα κατήγγειλε επίσης τρεις δανειακές συμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, συνολικού ύψους πάνω από 158 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προχώρησε και σε αγωγή διεκδικώντας τα ποσά αυτά.

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε αγωγές, έχουν προχωρήσει κι οι άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανόμενης και της Αγροτικής Τράπεζας.

«Η “Eurobank” έκλεισε ήδη το λογαριασμό σας και ετοιμάζει αγωγή. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι άλλες τράπεζες οι οποίες έχουν καταγγείλει τα δάνεια σας», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Στην πολύωρη πάντως κατάθεσή του, που ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν οκτώ ώρες, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε επανειλημμένα ότι «κατά κανένα απολύτως τρόπο δεν ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη των τραπεζών, ώστε να αποφασίσουν ή να εισηγηθούν προνομιακά δάνεια».

Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για όλα τα δάνεια που είχε λάβει το κόμμα της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε προκύψει τίποτα από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους στους οποίους είχε προχωρήσει, ούτε έκανε ποτέ οποιαδήποτε παρατήρηση μέχρι τότε».

«Σε όλα τα δάνεια είχαν παρασχεθεί όλες οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες, ήταν οι ισχυρότερες και αφορούσαν τις εκχωρήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων. Είναι μια πρακτική που συναντάται και εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Σκορδάς.

Ακόμα, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ υποστήριξε ότι, «δεν υπήρχε προνομιακή πολιτική σε ότι αφορά τα επιτόκια, και η κάθε τράπεζα τηρούσε τους ίδιους κανόνες που εφάρμοζε και για τα δάνεια που χορηγούσε σε άλλους τομείς».

Για προσπάθεια παρουσίασης μιας ειδυλλιακής εικόνας της ΝΔ σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων της, τον κατηγόρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνας Λάππας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με τα ποσοστά των κρατικών επιχορηγήσεων που εκχωρούσε το κόμμα ως εγγύηση, η εξόφληση τους θα μπορούσε να γίνει και σε 247 χρόνια.

«Όταν γινόταν η δανειοδότηση, η Τράπεζα αξιολογούσε τον δανειολήπτη σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από την κρατική επιχορήγηση», απάντησε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε:

«Μετά τα crash test των τραπεζών το καλοκαίρι του 2010, ζητήθηκε μονομερώς από την Αγροτική Τράπεζα να υπογράψει η ΝΔ νέα σύμβαση, στην οποία είχαν τετραπλασιαστεί τα επιτόκια. Η δανειακή σύμβαση στην οποία προσχωρήσαμε τότε, είχε μια ουσιώδη μεταβολή – τον τετραπλασιασμό των επιτοκίων.

Έτσι, από τα 230.000 ευρώ που ήταν το ύψος των τόκων που πληρώναμε για την εξυπηρέτηση των δανείων έφθασαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ». Απαντώντας στο ερώτημα, με ποιο τρόπο μπορεί να αποπληρώσουν τα δύο κόμματα τα χρέη τους, ώστε να μην μετακυληθούν στις πλάτες των φορολογουμένων ο κ. Σκορδάς αντέτεινε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Δεν διανοούμαι να μην εξοφλήσουν τα δύο κόμματα τα δάνεια τους.  Θα είναι κακό παράδειγμα στην κοινωνία το ότι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Είναι σημαντικό, η Εξεταστική Επιτροπή σας που απέκτησε γνώση από την διερεύνηση των δανείων στα κόμματα, να κάνει προτάσεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν, όταν ο κ. Φάμελος, επικαλούμενος σχετικά έγγραφα που έχουν αποσταλεί στην Εξεταστική, επεσήμανε ότι επιβεβαιώνεται από αυτά, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησαν παράνομα σε πολλαπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεών τους προς τις τράπεζες για να πάρουν δάνεια.

Ο κ. Σκορδάς το διέψευσε, αντιτείνοντας ότι τίποτα παράνομο ή παράτυπο δεν έγινε και τόνισε ότι καμία δανειακή σύμβαση δεν έχει όρο για μη εκχώρηση, αλλά όπως είπε, «αναφέρονται σε μια συμβατική υπόσχεση».

«Για υπόσχεση μιλά η σύμβαση και όχι όρο.  Είναι άλλο πράγμα το νομικό κείμενο και άλλο το τι συζητά ο δανειστής με τον δανειολήπτη για το τι θα γίνει όταν θα εκλείψουν οι εκχωρήσεις του 2017» πρόσθεσε.

Οι επισημάνσεις του κ. Φάμελου, ότι κάθε φορά που υπήρχαν εκλογές, η χρηματοδότηση από τράπεζες έφθανε στα ύψη και ότι ο δανεισμός των δύο κομμάτων για επικοινωνιακούς λόγους χρησιμοποιήθηκε για μεγάλα εκλογικά έξοδα, παραβιάζοντας έτσι το σύνταγμα, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Σκορδά αλλά και βουλευτών της ΝΔ. «Κάνατε εκλογές με δάνεια για να μπορεί να πείθεται ο κόσμος με προπαγάνδα, για να τον οδηγείτε στον δικομματισμό και στην αδιαφάνεια … Παραβιάζατε την συνταγματική πρόβλεψη για κανόνες ισονομίας…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελος.

«Αντιλαμβάνομαι γιατί εστιάζετε στην πολιτική σκοπιμότητα, επειδή απαντήθηκε το θέμα της νομιμότητας των δανείων», απάντησε ο κ. Σκορδάς, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε, ότι μέρος των δανείων που έπαιρναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη προεκλογικών τους δαπανών.

«Εκείνη την εποχή που δίνονταν με ευκολία τα δάνεια, κάποιοι που είναι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στο ΠΑΣΟΚ και το υπηρέτησαν. Είναι εύκολο να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν και να το αποτιμήσουμε ιστορικά», σημείωσε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε: «Δεν έχω δυσκολία να πω ότι αυτό που γινόταν ήταν λάθος. Αυτό που θα μας κρίνει όμως είναι, αν διδασκόμενοι από τα λάθη μας τα διορθώσουμε ώστε να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνουν. Διαφορετικά δηλητηριάζει και θρέφει τους οπαδούς του ολοκληρωτισμού και του φασισμού, αν προσπαθείτε να συντηρήσετε αυτό το κλίμα. Πριονίζετε το κλαδί που κάθεστε και εκτρέφετε τον φασισμό».

Έντονα αντέδρασαν από την ΝΔ, τόσο ο Νότης Μηταράκης που κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτούν ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα χρησιμοποιήσουν λεφτά από δάνεια για τις προεκλογικές δαπάνες του κόμματος, όσο και οι Μάκης Βορίδης και Δημήτρης Σταμάτης που καταλόγισαν κομματικές σκοπιμότητες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Για προεκλογική μετακίνηση ετεροδημοτών με ξένα κόλλυβα και από δάνεια που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν», κατηγόρησε μεταξύ άλλων την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.