Γ. Κουμουτσάκος για Κυπριακό: «Το σημερινό καθεστώς δεν είναι ανεκτό – Mόνη λύση η επανένωση του νησιού»

Γ. Κουμουτσάκος για Κυπριακό: «Το σημερινό καθεστώς δεν είναι ανεκτό – Mόνη λύση η επανένωση του νησιού»

Η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ δεν συνιστά με κανένα τρόπο συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση των θέσεων της κυβέρνησης, ούτε κατά οποιονδήποτε τρόπο συνιστά υποκατάσταση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση και τη συνολική στάση που θα έχει η Ελλάδα, αφού τη συνολική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, διεμήνυσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτηρίζοντας θετική τη θεσμική ενημέρωση που έγινε στο Συμβούλιο.

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε στο ΕΣΕΠ τις δημόσιες διατυπωμένες θέσεις της ΝΔ και δεμήνυσε πως το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει «κάτι που το έχουν συνυπογράψει από το 2014 και μετά και οι Τουρκοκύπριοι» προσέθεσε.

Σε αυτό το σημείο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξέφρασε τη θέση του κόμματός του για τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας: «μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού. Η εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της ΕΕ, να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε μια κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που θα τύχει της έγκρισης της απόλυτης συμφωνίας των Τουρκοκυπρίων, στο σχεδιαζόμενο από τη συμφωνηθείσα διαδικασία, δημοψήφισμα».

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε αυτές τις βασικές θέσεις της ΝΔ με δύο θεμελιώδεις, όπως τις χαρακτήρισε, αξιωματικές αρχές:

«Η πρώτη είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, όπως είχε καθοριστεί αρχικά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η άλλη θέση που έχει τη δική της ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η εθνική ομοψυχία, η εθνική ενότητα Αθηνών – Λευκωσίας να είναι η διαρκής στρατηγική επιδίωξη που είναι το μόνο συμφέρον του ελληνισμού».

Μέσα από τις δύο αυτές αρχές, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως διαμορφώνεται απολύτως και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει όλοι να κινηθούν προς την προσπάθεια επίτευξης λύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ.Κουμουτσάκος έθεσε ως βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση γι’ αυτή τη συνάντηση μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη προετοιμασία, σε βάθος, πολύ συγκεκριμένου αντικειμένου. Καταληκτικά επισήμανε πως θεωρεί περιττό να προσθέσει ότι οι θέσεις που θα υποστηριχθούν εκεί από την Ελλάδα, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα είναι θέσεις με τις οποίες θα υπάρχει ταύτιση με τη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.