Μητσοτάκης – Ματαρέλα: Μεταναστευτικό και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης

Μητσοτάκης – Ματαρέλα: Μεταναστευτικό και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης

Με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας- Ιταλίας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Εξετάσθηκαν οι κοινές ανησυχίες ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι από την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων στην ήπειρό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων για τη ρεαλιστική και υπεύθυνη αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με έμφαση στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Επισημάνθηκε, επίσης, η σημασία διασφάλισης της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί η χώρα αυτή να ακολουθήσει τον δρόμο εκείνο που θα την οδηγήσει εγγύτερα στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, ενώ τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού, εκ μέρους της Άγκυρας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Ταυτόχρονα, υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή που καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε τον Ιταλό Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη σταθερή στήριξή μας στην προοπτική μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο κ. Ματαρέλα τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελούσε ιστορική εξέλιξη για την περιοχή μας και θα εξέπεμπε ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα διεθνώς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τον κόσμο περίοδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.