Γιατί η ΝΔ «δεν τραβάει»;

Γιατί η ΝΔ «δεν τραβάει»;

Προβληματισμός στην οδό Πειραιώς, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της ΝΔ για τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Προβληματισμός όχι τόσο για αυτά, καθαυτά τα αποτελέσματα, των δημοσκοπήσεων της Marc και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και ειδικά για τα χαρακτηριστικά τους σε σχέση με την πραγματική εικόνα του κόμματος στο εκλογικό σώμα.

Πριν συνεχίσουμε να διευκρινιστεί ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η ΝΔ έχει σημαντικό προβάδισμα.

Το ερώτημα είναι “Σε τι ποσοστό;”. Αυτά τα περί 11 και 13 μονάδων είναι καλά για το ηθικό των νεοδημοκρατών της Πειραιώς, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική διαφορά.

Η οποία πραγματική διαφορά κυμαίνεται γύρω στις 7 μονάδες. Κι εκεί αρχίζει ο προβληματισμός.

Μπορεί να ανατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η διαφορά; Οχι! Ισα-ίσα μπορεί να αυξηθεί.

Αλλά με ένα αποτέλεσμα στην κάλπη της τάξης του 30-32% για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ περί το 22-24% η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για την συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ ή το όποιο πολιτικό σχήμα διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ (το οποίο πλέον ως τίτλος κόμματος αποτελεί ύβρη για τους πολίτες και γι αυτό το αλλάζουν άλλωστε).

Δηλαδή μια νίκη αν γίνονταν εκλογές σήμερα, θα στηριζόταν σε “πήλινα” πόδια.

Η ΝΔ, απλά “δεν τραβάει”, απέναντι σε μια κυβέρνηση, όπου “υπάρχουν” μόνο τρεις-τέσσερις σοβαροί αντίπαλοι (ο λαοπλάνος Α.Τσίπρας, ο Π.Καμμένος που “το παλεύει”, ο απόλυτα επιτυχημένος Ν.Κοτζιάς, άντε και ο Ν.Σκουρλέτης με τον Ν.Τόσκα που “γράφουν” κάποιες επιτυχίες) και οι υπόλοιποι υπουργοί είναι εντελώς ανύπαρκτοι, έως επικίνδυνοι.

Και δεν “τραβάει” γιατί άλλα θέλει η κοινωνία και άλλα η ηγεσία της ΝΔ. Αλλά είχαν στο μυαλό τους αυτοί που ψήφιζαν Κυριάκο το 2016 (βασικά τον πατέρα του Κωνσταντίνο είχαν στο μυαλό τους που από το 1984 άλλαξε το κόμμα, το έκανε μοντέρνο, χωρίς να απαρνηθεί τι ιδεολογικές ρίζες του) και άλλα τους βγαίνουν…

Για τα οικονομικά υπουργεία, ούτε λόγος. Η τρόικα κυβερνά απόλυτα, οι υπουργοί εκτελούν τις εντολές που έρχονται.

Και όμως: Ειδικά η δημοσκόπηση της Marc επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία δείχνει αποστροφή συνολικά για τα σημερινά κόμματα, και δεν πείθεται ότι διαθέτουν συγκροτημένο πρόγραμμα για να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, άντε και για τους συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ, το καταλαβαίνουμε. Για το ΠΑΣΟΚ, τα Ποτάμια και τις… λίμνες, λογικό να υπάρχει τέτοια αποστροφή.

Για τη σημερινή ΝΔ, γιατί όμως;

Kαι αυτά τα ευρήματα είναι απόλυτα συμφέροντα και θετικά για ένα κυβερνητικό κόμμα, αφού οι διαθέσεις αυτές αποσυμπιέζουν την όποια πολιτική πίεση επιχειρεί να ασκήσει η αντιπολίτευση.

Και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αποθαρρυντική σε ότι αφορά την πιθανότητα να καταρρεύσει η κυβέρνηση από την πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση καθώς στην ίδια δημοσκόπηση εκτός από το ότι η η πλειοψηφία των πολιτών, τάσσεται αναφανδόν κατά των πρόωρων εκλογών (το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρωθεί η θητεία της σημερινής κυβέρνησης) το εντυπωσιακό είναι ότι περισσότεροι από 3 στους 10 πολίτες που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη ΝΔ, δηλαδή το 31,7%, δηλώνει ότι τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών!

Δηλαδή, ούτε οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες σε ποσοστό 31,7% δεν θέλουν πρόωρες εκλογές! Πώς να στηθεί εκλογικό σκηνικό με τέτοια αποστροφή προς τις εκλογές του σώματος των πολιτών;

Στην ίδια δημοσκόπηση της Marc (παραδοσικά, αντί-ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας) καταδεικνύεται ότι εκτός από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει και το ποσοστό της ΝΔ!

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν πτώση (από 31,4% σε 30,3% και από 19% σε 18,4% αντίστοιχα) από προηγούμενες δημοσκοπήσεις.Την ίδια ώρα, η αδιευκρίνιστη ψήφος έχει αυξηθεί σημαντικά, από το 14,8% στο 17,7%.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι η νυν ΝΔ δεν πείθει.

Και δεν πείθει γιατί δεν έχει “καθαρή” πολιτική γραμμή.

Χάνει ακόμα κι όταν παίζει μόνη της στο γήπεδο!

Χαρακτηριστική η περίπτωση του νόμου για την φυλομετάβαση από τα 15 έτη.

Ενώ είχε μαζί της το 71,5% του εκλογικού σώματος, βάσει της δημοσκόπησης των ημερών για τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στο ν/σ, κατάφερε “να φάει γκολ” με τα διάφορα περίεργα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί “εξωγήινων στον Υμηττό”!

Και οι ομιλίες των βουλευτών της ΝΔ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά “καθαρές” ήταν. “Ναι μεν, αλλά…”.

“Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”.

Μην πούμε για το μεταναστευτικό, όπου θα έπρεπε να είχε πάρει… αμπάριζα την κυβέρνηση, έχει μεταβληθεί σε στυλοβάτη της, ίσως γιατί η φιλογερμανική γραμμή της ηγεσίας του κόμματος, υπερβαίνει τις ρίζες της πολιτικής της και τις διαθέσεις των ψηφοφόρων της.

Χθες “σκοτώθηκαν” στον ΣΥΡΙΖΑ με την Τ.Χριστοδουλοπούλου να κατηγορεί τον υπερυπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ.Μουζάλα ότι έχει γίνει “τσιράκι του Βερολίνου” και δέχεται ακόμα και τους μετανάστες που του στέλνουν από την Γερμανία, αυτός να παραιτείται, για να τον καλύψει εν συνεχεία απόλυτα το Μαξίμου και δεν υπήρξε ούτε μια δήλωση από πλευράς ΝΔ.

Αρα, πώς να πείσει τους ψηφοφόρους της η ΝΔ ότι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό;

Προχθές η εμβληματική “νεοταξική” δημοσιογραφική φυσιογνωμία, ο Α.Παπαχελάς, μέλος της λέσχης Bilderberg, έγραψε σε άρθρο του, ότι ο Κ.Μητσοτάκης θα ήταν καλύτερα να είχε φύγει από τη ΝΔ και να ιδρύσει νέο κόμμα το 2016, αντί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και να διαλέξει τον “δύσκολο δρόμο να αλλάξει τη ΝΔ”.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Αφού ο Κ.Μητσοτάκης βλέπει ότι “η ΝΔ δεν αλλάζει”, δηλαδή οι ψηφοφόροι της δεν πείθονται να ακολουθήσουν τις “μοντέρνες, εκσυγχρονιστικές, φιλελεύθερες απόψεις του Κ.Μητσοτάκη”, ας παραιτηθεί από πρόεδρος της ΝΔ και ας ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα.

Αυτό θα ήταν ειλικρινές και “καθαρό” και όλοι θα τον χειροκροτούσαν. Απλά μετά θα έπρεπε να βρει ψηφοφόρους για να τον ψηφίσουν εκτός της εκλογικής “προίκας” της ΝΔ.

Αυτό είναι το άχαρο μέρος της πολιτικής. Οτι πρέπει να βρεις ψηφοφόρους να σε ψηφίσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Α.Παπαχελάς, πάντως, και οι περί αυτών, θα τον ψήφιζαν σίγουρα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.