Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Κ.Μητσοτάκης – Ποιο το πρόγραμμά του

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Κ.Μητσοτάκης – Ποιο το πρόγραμμά του

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται αύριο Κυριακή (22/9) να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ των επαφών του, ξεχωρίζουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αμερικάνο πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τελευταίο, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει χαμηλά τον πήχη τον προσδοκιών. Οι εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και η γενικότερη στάση της δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι περισσότερο. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αποφορτίσει την κατάσταση, κάτι που, όμως, γνωρίζει ότι δεν εξαρτάται από εκείνον. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να έχει διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο θα συνεχίζει να προκαλεί. Όπως και να έχει, εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ θα αναφερθεί και στην συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα. Τα ίδια θα πει και στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μία ημέρα νωρίτερα.

Ενόψει των παραπάνω συναντήσεων, η Αθήνα παρακολουθεί την κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες. Ειδικά τώρα που επισημοποιείται η σύμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με σκοπό την ανάληψη ερευνών για υδρογονάνθρακες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα με πληθώρα αξιωματούχων να προχωρούν σε εμπρηστικές δηλώσεις. Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «το τεμάχιο 7 ανήκει και σε αυτούς και πως δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να κάνει έρευνες χωρίς να τους λογαριάσει».

Παρά τους πολεμικούς τόνους και τις απειλές, η κύρια προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει η ανάσχεση της «κουρδικής απειλής». Ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιτύχει ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Από τη μία μόνο μέσω της Μόσχας μπορεί να διατηρήσει την επιρροή του στην πολύπαθη χώρα. Από την άλλη, χωρίς, όμως, την Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον μεγαλύτερο κατ’ αυτόν κίνδυνο: τον κουρδικό. Όλα τα παραπάνω περιπλέκουν τις ισορροπίες και καθιστούν τις προγραμματισμένες συναντήσεις των ηγετών ένα δύσκολο διπλωματικό εγχείρημα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει ως εξής:

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.