Β.Σπανάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Σας προκαλώ σε δημόσιο διάλογο για τη φορολογική πολιτική που εφαρμόσατε» (βίντεο)

Β.Σπανάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Σας προκαλώ σε δημόσιο διάλογο για τη φορολογική πολιτική που εφαρμόσατε» (βίντεο)

Πρόσκληση-πρόκληση σε δημόσιο διάλογο, με θέμα τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής που συζητά το Σχέδιο Νόμου για την κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους του οικονομικού έτους 2017.

Ο βουλευτής έχοντας μπροστά του τον Ισολογισμό του ελληνικού κράτους για το 2017 μίλησε με στοιχεία και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσιονομική πολιτική της.

«Μέσα από αυτήν την Επιτροπή, με την ιδιότητα του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με την προηγούμενη ιδιότητα μου ως προέδρου των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων, προκαλώ και προσκαλώ, με πολύ καλή διάθεση, τον ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Κύριε Αλεξιάδη, κυρία Παπανάτσιου, να πούμε και στην πρώην σύντροφό σας την κ. Βαλαβάνη και όλοι μαζί να μιλήσουμε για τη φοροδιαφυγή, για την κατάσταση στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και για την απαξίωση της Δημόσιας Διοίκησης. Να μιλήσουμε για τις αντικειμενικές αξίες που αυξήσατε σε λαϊκές γειτονιές, για τον ΕΝΦΙΑ, για τις ρυθμίσεις οφειλών που δεν τολμήσατε να φέρετε το 2017 και χρειάστηκε να περάσουν 50 μήνες για να το κάνετε.

Να μιλήσουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και πόσο αυτές αυξήθηκαν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε σχέση με το παρελθόν. Εμείς δεν φοβόμαστε να κάνουμε μία συζήτηση και για πριν από το 2014.Είμαστε περήφανοι ως παράταξη για την οικονομική μας πολιτική, γιατί πάντα λέγαμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανάκης, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην περίοδο των capital controls:

«Να μιλήσουμε όμως και για τα capital controls, κυρία Παπανάτσιου, γιατί το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατομμύρια επί δικής σας θητείας. Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω τι αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ειδική Έκθεση, στη σελίδα 34: “Κατά την περίοδο ισχυρής ισχύος των ελέγχων (capital controls), που η έξοδος από έναν λογαριασμό ή το άνοιγμα νέου δεν ήταν δυνατά, η πρακτική κατάσχεσης των κοινών λογαριασμών οδήγησε συχνά σε κατασχέσεις εισοδημάτων μη οφειλετών του Δημοσίου”. Aυτό ήταν το μπάχαλο που φέρατε στη Δημόσια Διοίκηση».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Νόμου για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του οικονομικού έτους 2017, ο κ. Σπανάκης επισήμανε: «Οι Βουλευτές της πλειοψηφίας θα το υπερψηφίσουμε, όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να μην πούμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, όχι με γενικές και αόριστες κουβέντες αλλά με στοιχεία και αριθμούς. Το 2017, τα διαθέσιμα και ταμειακά εισοδήματα από 3,8 δις έπεσαν στο 1,7 δις. Την ίδια στιγμή τα μακροπρόθεσμα δάνεια αυξήθηκαν από 291 δις στα 295 δις και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια από 26,25 δις πήγαν στα 29,87 δις.

Ως προς τα φορολογικά έσοδα, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι ποσοστό ήταν οι άμεσοι και τι οι έμμεσοι φόροι και τελικά εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφάρμοσε μια αριστερή πολιτική ή μία αόριστη και άστοχη οικονομική πολιτική. Γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική σας ήταν τυφλή, χωρίς κατεύθυνση, έπληξε τα χαμηλά εισοδήματα, γονάτισε τη μεσαία τάξη.

Το 2017 είναι η χρονιά που η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα, δεν θα ήθελαν να θυμούνται για πολλά χρόνια, αφού στα 46,5 δις του συνόλου φορολογικών εσόδων, το 57% προήλθε από έμμεσους φόρους. Με άλλα λόγια, φορολογήσατε τον καφέ, φορολογήσατε την καθημερινότητα, φορολογήσατε τον εργαζόμενο που εργαζόταν λίγες ώρες, αλλά έπρεπε να πληρώνει έναν αυξημένο Φ.Π.Α, γιατί είστε η κυβέρνηση που αύξησε τον Φ.Π.Α. και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σπανάκης έκανε μία σύγκριση του χθες με το αύριο της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέποντας από τη μία τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2017 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη το φορολογικό νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαβούλευση, βλέπουμε ποιο ήταν το χθες και ποιο είναι το αύριο της Ελλάδας, βλέπουμε ποιοί δρόμοι ανοίγονται για ένα αύριο με πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.