Απορρίπτει ο Ν.Δένδιας την θέση Ρ.Τ.Ερντογάν για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατία

Απορρίπτει ο Ν.Δένδιας την θέση Ρ.Τ.Ερντογάν για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ολομέλεια της Βουλή μίλησε για την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης κι έκανε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα κινήσεων της ελληνικής πλευράς.

«Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε ότι ελληνικό κόμμα έχει σχέση με τρομοκρατία», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του κ. Νίκου Βούτση.

«Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί κλιμάκωση το κείμενο που υπέγραψε η Τουρκία με τον κ. Σάρατς και δεν είναι καθόλου να διατεθειμένη να το συζητήσει ωσάν να πρόκειται περί ενός εγκύρου κειμένου», ανέφερε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης που έχει και ακυρώνουν την ύπαρξή του», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αποδεχθεί ότι αυτό το κείμενο αποτελεί ένα έγκυρο νομικό κείμενο που υπεγράφη μεταξύ δύο άλλων χωρών».

Ανέφερε δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είχε δώσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ν. Υόρκη, τη διαβεβαίωση ότι το κείμενο αυτό απέχει, και ως σκέψη ακόμη, της διεθνούς νομιμότητας και ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί αλλά «εσύρθη να το υπογράψει στην Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Δένδιας απάντησε και σε σχόλιο του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, για την κριτική που άσκησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ήταν έκπληξη για εμάς, και όχι ευχάριστη, η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Μιας συνάντηση που επρόκειτο να διεξαχθεί σε κλίμα βεβαρημένο από πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε με τον κ. Σάρατς και από τη συμπεριφορά της στο μεταναστευτικό», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε να υφίσταται εθνική ομόνοια και να μην υπάρχουν τέτοιες τοποθετήσεις, σε τόσο κρίσιμα για τη χώρα χρονικά σημεία».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ. «Δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Θα ήταν λάθος μεγάλος. Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι παρά την κρίση οφείλουμε να συζητάμε, διότι είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης».

Στο σημείο αυτό είπε ότι θα προσπαθήσει να μην οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση στο ελάχιστο, αλλά ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθμίσουν ότι υπήρξε προβληματική διγλωσσία στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας διαχειρίζονταν την εξωτερική πολιτική ως δύο διακριτές οντότητες, οι δύο φορείς δεν επικοινωνούσαν και χρειαζόταν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού να λειτουργεί υπό τον διπλωματικό σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, υπό τη μορφή πυροσβεστικής εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς είναι άδικο σήμερα να εκπέμπονται κατηγορίες σε βάρος της σημερινής κυβέρνησης για ασυνεννοησία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση και ακούει και συνεννοείται με τα κόμματα. Η κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στον δημόσιο διάλογο είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία. Είμαστε στη διάθεση των κομμάτων και της εθνικής αντιπροσωπείας για συνεννόηση και συναινέσεις, γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.