ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέα ερώτηση Β.Σπανάκη σε Κ.Καραμανλή για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών της πεζογέφυρας Π.Φαλήρου

Νέα ερώτηση Β.Σπανάκη σε Κ.Καραμανλή για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών της πεζογέφυρας Π.Φαλήρου

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης- Πέτρος Σπανάκης, με θέμα «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών στην Πεζογέφυρα του Παλαιού Φαλήρου επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος».

«Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, ένα ζευγάρι που επιχείρησε να διασχίσει κάθετα την Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο, χρησιμοποιώντας τη διάβαση πεζών στο ύψος της οδού Ναϊάδων, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο με συνέπεια ο άνδρας να χάσει τη ζωή του και η γυναίκα να μεταφερθεί σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστα μέτρα από το σημείο του δυστυχήματος, βρίσκεται εγκαταλειμμένη η ημιτελής Πεζογέφυρα του Παλαιού Φαλήρου.

Η ανάγκη παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι επιτακτική. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να θρηνήσουμε άλλα θύματα στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της Β3΄ Περιφέρειας του Νότιου τομέα της Αθήνας.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, ένα ζευγάρι που επιχείρησε να διασχίσει κάθετα την Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο, χρησιμοποιώντας τη διάβαση πεζών στο ύψος της οδού Ναϊάδων, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο με συνέπεια ο άνδρας να χάσει τη ζωή του και η γυναίκα να μεταφερθεί σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστα μέτρα από το σημείο του δυστυχήματος, βρίσκεται εγκαταλειμμένη η ημιτελής Πεζογέφυρα του Παλαιού Φαλήρου που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να παραδοθεί στο κοινό από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η κατασκευή της πεζογέφυρας επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος της οδού Αφροδίτης στο Παλαιό Φάληρο, ξεκίνησε στις 20 Μάϊου 2018 στα πλαίσια της εργολαβίας «Κατασκευή έξι (6) Πεζογεφυρών σε βασικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής».

Με την ολοκλήρωσή της, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής και ιδιαίτερα τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, οι γονείς με μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι μαθητές, θα μπορούν να έχουν ασφαλή και αδιάκοπη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, στον σταθμό Τραμ «Τροκαντερό», στις αθλητικές εγκαταστάσεις Δ.Α.Κ Παλαιού Φαλήρου, τις στάσεις των λεωφορείων, στο Πάρκο Φλοίσβου, στο Θ/Κ Αβέρωφ κ.α.

Μετά από την αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών κατασκευής της παραπάνω Πεζογέφυρας στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, κατέθεσα Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών (υπ’αριθμ. 901/25-09-2019), με θέμα «Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πεζογέφυρας του Παλαιού Φαλήρου στην Λ. Ποσειδώνος στο ύψος της οδού Αφροδίτης».

Σε αυτήν αφενός ζητούσα ενημέρωση για τον χρονικό ορίζοντα επανέναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών, αφετέρου τόνιζα το γεγονός ότι η εγκατάλειψη του έργου δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η ανταπόκριση του Υπουργείου υπήρξε άμεση κι έτσι στις 22 Οκτωβρίου 2019 έλαβα από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή την σχετική Απάντηση (υπ’ αριθμ. Β 1315/22-10-2019), στην οποία επισυναπτόταν το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών (υπ’ αριθμ. 3195/07-10-2019) που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών. Σε αυτό μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

Κύριο αίτιο της καθυστέρησης των εργασιών στην πεζογέφυρα Παλαιού Φαλήρου αποτελεί « κοπή δένδρου, το οποίο βρισκόταν στο μικρό αλσύλλιο που τοποθετείται το ακρόβαθρο της γέφυρας και διήρκησε οκτώ μήνες, περίπου».

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο 2ο Χρονοδιάγραμμα εργασιών του έργου, «η κατασκευή της Πεζογέφυρας στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου, έως το επίπεδο εφαρμογής του μεταλλικού φορέα και κατασκευής της πλάκας καταστρώματος, θα ολοκληρωνόταν έως τις 20-12-2019», αλλά η Διευθύνουσα Υπηρεσία κατόπιν αιτήματος του Αναδόχου, εισηγήθηκε θετικά στην Προϊσταμένη Αρχή για τη χορήγηση 3ης παράτασης της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου. Κατόπιν αυτού, «ο Χρονικός Προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των ανωτέρω εργασιών στην Πεζογέφυρα Παλαιού της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος της οδού Αφροδίτης, μετακυλήθηκε για τις 20-02-2020».

Αν και απομένει λιγότερος από ένας μήνας μέχρι την νέα προθεσμία ολοκλήρωσης της Πεζογέφυρας Παλαιού Φαλήρου, το έργο παραμένει σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πεζών που καθημερινά διασχίζουν κάθετα την Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Αποτελεί απαίτηση των πολιτών και των επισκεπτών του Παλαιού Φαλήρου καθώς και της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Γιάννη Φωστηρόπουλου η άμεση επανέναρξη των εργασιών και η παράδοση του έργου το συντομότερο δυνατόν. Η ανάγκη παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι επιτακτική. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να θρηνήσουμε άλλα θύματα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής της Πεζογέφυρας Παλαιού Φαλήρου στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Αφροδίτης;

2) Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου και παράδοσής του στο κοινό, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος- Πέτρος Ν. Σπανάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.