Δ.Βαρτζόπουλος: «Άμεση επέκταση της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια»

Δ.Βαρτζόπουλος: «Άμεση επέκταση της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια»

Την άμεση επέκταση της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Προεδρίας του Συμβουλίου Γερμανό Πρέσβη, ο βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Κατά την συζήτηση ενημέρωσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας ο Βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε την καταστροφή του θαλασσίου περιβάλλοντος και των αλιευτικών αποθεμάτων στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου από την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων αλιέων.

«Τα σκάφη τους αλωνίζουν ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο παραβιάζοντας την Ευρωπαϊκή αλιευτική νομοθεσία, χωρίς να παρέχουν κανένα στοιχείο για τις δραστηριότητές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Ψαρεύουν μόλις 6 μίλια από τις ακτές μας δίπλα στα Ελληνικά, χρησιμοποιώντας δίχτυα διπλάσιου μήκους και φωτισμό διπλασίας εντάσεως του επιτρεπομένου. Δεν σέβονται τους χρονικούς περιορισμούς, ελλιμενίζονται όπου θέλουν.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για σύναψη ή ακύρωση αλιευτικών συμφωνιών με τρίτα κράτη, είναι υποχρέωση της Προεδρίας να ζητήσει από το Συμβούλιο, να απαιτήσει συμμόρφωση της Τουρκίας με την κοινοτική αλιευτική νομοθεσία».

Ο κ. Βαρτζοπουλος εξήγησε πως «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα, από τις 21 που βρέχονται από την Μεσόγειο, που δεν έχει υπογράψει καμία σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη άμεσα να της ζητηθεί:
η υπογραφή τουλάχιστον της συμφωνίας του ΟΗΕ επί των αλιευτικών αποθεμάτων, στην οποία ( Part VI) προβλέπεται η δυνατότης αμοιβαίων φυσικών ελέγχων από επιθεωρητές όλων των συμβαλλομένων ή
η σύναψη μιας πανομοιότυπης διμερούς συμφωνίας.

Αν δεν το δεχθεί , το μόνο που απομένει, είναι να ακυρώσει η Ένωση την αλιευτική συμφωνία της με την Τουρκία του 1990. Η συμφωνία αυτή-που έγινε με Τουρκική απαίτηση- προβλέπει την άρση για την Ανατολική Μεσόγειο της Απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης 170/83. Με την απόφαση αυτή ζητείτο -ακριβώς για την προστασία των αλιευμάτων και την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις- από όλα τα κράτη μέλη ανακήρυξη αλιευτικής ζώνης 12 μιλίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν δεν θελήσει λοιπόν η Τουρκία, να συμμορφωθεί, η μόνη λύση, κατέληξε ο Βουλευτής, είναι να μας δώσει το Συμβούλιο την δυνατότητα επέκτασης της αλιευτικής μας ζώνης στα 12ναυτικά μίλια. Αλλιώς η Ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσόγειου είναι κυριολεκτικά κενή περιεχομένου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.