ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΠΑΣΟΚ: «Στόχος της ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης»

ΠΑΣΟΚ: «Στόχος της ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης»

Αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ξέσπασε με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αν και ο τομέας Παιδείας του κόμματος είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών που προωθούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ανακοίνωση που εκδόθηκε ήταν άλλη, με ευθύνη του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε απαντήσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας σημειώνεται ότι  «στόχος οποιασδήποτε ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προϋπόθεση της οποίας αποτελεί και η διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κρατικής εποπτείας».

Αφορμή για την αντιπαράθεση είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση που εισάγεται το απόγευμα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και ρωτά αν πράγματι ήταν θετικός ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα εφημερίδας. «Αγνοήθηκε η θέση των εκπαιδευτικών του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να ασκηθεί “βρέξει- χιονίσει” αντιπολίτευση με στόχο και τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας;» διερωτάται. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες και εκπαιδευτικοί δικαιούνται απαντήσεις και κάνει γνωστή την πρόθεση της κυβέρνηση να ζητήσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ώστε να συζητηθούν «όλα αυτά και άλλα πολλά». «Και εκεί», καταλήγει, «δεν θα χωρούν μισόλογα».

Η απάντηση στην κ. Γεροβασίλη ήρθε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και τον Τομέα Παιδείας του κόμματος. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται: «Στόχος οποιασδήποτε ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προϋπόθεση της οποίας αποτελεί και η διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κρατικής εποπτείας.

Να σέβεται και να προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να ακυρώνει την ευελιξία και τη δυναμική που χαρακτηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να αποτρέπει αυθαίρετες πρακτικές από όπου και αν προέρχονται, ιδιωτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο.

Η εργασιακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με την υγιή επιχειρηματικότητα και την τήρηση των κανόνων πρέπει να είναι η προτεραιότητα μιας σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής.

Στη λογική αυτή, το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε και εφάρμοσε μια σειρά πρωτοποριακών και λειτουργικών διατάξεων (Ν.1351/83, 1566/85, 2986/02, 3848/2010), διασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ  της παντελούς απουσίας κρατικής εποπτείας και της ολοκληρωτικής κρατικής παρέμβασης. Λογικές που δε συνάδουν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος σε ένα διεθνές περιβάλλον με ραγδαίες εξελίξεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε μια επίδειξη αριστεροσύνης, εισηγείται στη Βουλή μια ρύθμιση περιοριστική, αντιφατική με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις επιλογές της σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν εργασιακά δικαιώματα. 

Η πρόταση του Υπουργείου απορρυθμίζει το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα δεν μας έχει απαντήσει ο κος Φίλης γιατί την ίδια ρύθμιση συνεχώς την επαναφέρει και συνεχώς την αποσύρει.

Είναι σαφές ότι δεν υιοθετούμε τη λογική εγκλωβισμού της πλειοψηφίας των ιδιωτικών σχολείων, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε μια πρόχειρη προσπάθεια που αντιβαίνει την εκπαιδευτική, εργασιακή και οικονομική πραγματικότητα.

Προτείνουμε την επαναφορά των διατάξεων του 3848/10 που ρύθμιζαν τα εργασιακά ζητήματα στα ιδιωτικά σχολεία, περιμένουμε από τον κ. Φίλη να αναγνωρίσει, έστω και ετεροχρονισμένα, την εσφαλμένη στάση του κόμματός του στον εν λόγω νόμο και να αναλογιστεί τις ευθύνες του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.