Απόρριψη της απλής αναλογικής από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Απόρριψη της απλής αναλογικής από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τη δημιουργία εντυπώσεων ότι τα δύο κόμματα μπορούν να διαμορφώσουν σε ένα κοντινό ορίζοντα μία προνομιακή σχέση, θέλει να προλάβει η Χαριλάου Τρικούπη, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου, που φαίνεται να εκδηλώνονται σε αυτή τη φάση με το «τυρί» του εκλογικού νόμου. 

Αφενός η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει πρόταση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και αφετέρου οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη (στον real FM) υπέρ της απλής αναλογικής, διαμορφώνουν νέο σκηνικό. Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα υπονόησε σαφώς ότι η σκέψη για την απλή αναλογική αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, καθώς μίλησε για «μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων που δεν την υποστήριξαν όταν ψηφίστηκε ο νόμος, έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές».

Ωστόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει θέμα σύμπλευσης, ούτε σε αυτό το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που εκφράστηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σημείωναν το απόγευμα της Δευτέρας ότι  «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς», διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και πως «δεν μπορεί να είναι ο εκλογικός νόμος ένα προεκλογικό παιχνίδι».

Ουσιαστικά ο χώρος της κεντροαριστεράς που, με αιχμή το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί αυτή την περίοδο, θέλει να διατηρήσει το αυτόνομο στίγμα του και να μην εμπλακεί σε σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταστήσουν το εγχείρημα καρικατούρα και θα δώσουν την εντύπωση ότι επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη είναι να γίνει και ουρά της σημερινής κυβέρνησης.

Μάλιστα ακριβώς επειδή τα περί εκλογικού νόμου συνοδεύονται στο παρασκήνιο από σενάρια περί στρατηγικής στροφής του ΠΑΣΟΚ προς το στόχο για μία κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με μονομέτωπο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά αναζητούν τρόπο απέκδυσης των όποιων σχετικών προθέσεων, τους αποδίδονται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον θεωρούν ότι και μόνο η ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου, υποκρύπτει την επιδίωξη της κυβέρνησης να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι γνωστές και δεδομένες οι διαφωνίες τόσο για την ίδια την απλή αναλογική, όσο και για τη στρατηγική των συμμαχιών που πρέπει να έχει το Κίνημα στο νέο πολιτικό σκηνικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.