Φ. Γεννηματά: «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο»

Φ. Γεννηματά: «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επισημαίνει πως η κυβέρνηση «έχει μια τρομερή ικανότητα η κυβέρνηση να οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο» και ότι «το αποτέλεσμα φοβάμαι ότι θα είναι – για άλλη μια φορά –  συνθηκολόγηση ηττημένου» 

«Σας θυμίζω ότι το φθινόπωρο μιλούσαν για αξιολόγηση που θα είχε  κλείσει πριν τον Δεκέμβριο και η συζήτηση αφορούσε τότε αποκλειστικά τα εργασιακά. Τώρα, φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί τις ομαδικές απολύσεις και  έχει προκύψει μείωση στο  αφορολόγητο και περικοπές στις συντάξεις. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, όσο δεν κλείνει την αξιολόγηση, τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει και οι απαιτήσεις των δανειστών γίνονται όλο και πιο ακραίες» λέει χαρακτηριστικά.  

Τα βασικά σημεία της συνένετυξης της κυρίας Γεννηματά: 

Το δίλημμα «GREXIT ή διαρκής λιτότητα» το θέτει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σόιμπλε και οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης

Όταν η κυβέρνηση έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε πει ότι ναι μεν συμφώνησε σε επώδυνα μέτρα, αλλά έχει πάρει 3 καλαθάκια για το χρέος: βραχυπρόθεσμο , μεσοπρόθεσμο και  μακροπρόθεσμο. Τώρα θα έλθει ξανά  να  παρουσιάσει ως κέρδος  αυτά που συμφώνησε πέρυσι; Ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας ως δήθεν επαναστάτης, στην πορεία έγινε υποτακτικός των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης λέγοντας «ναι» σε όλα. Τώρα μήπως γίνεται και συνεργός στα σχέδια Σόιμπλε; Γιατί με την πολιτική που ακολουθεί, την αδράνεια και την ανικανότητα θα είμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με το δίλημμα «GREXIT ή διαρκής λιτότητα». Είναι το ίδιο δίλημμα με αυτό που θέτει στον ελληνικό λαό, ο κ. Σόιμπλε και οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. 

Δυο χρόνια τώρα το μόνο που κάνουν είναι να υλοποιούν μνημόνια 

Ο Τσίπρας και κυβέρνησή του διαρκώς φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη χώρα; Από που θα έρθει η ανάπτυξη; Δυο χρόνια τώρα το μόνο που βλέπουμε είναι να υλοποιούν μνημόνια. Και κάθε φορά μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, μεγαλώνει ο λογαριασμός που έρχεται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης.  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε χθες επίκαιρη επερώτηση για τα θέματα της ανάπτυξης. Οι αγρότες είναι στον δρόμο και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, δεν έχει ενταχθεί ούτε ένας δικαιούχος. 6 δις κάθονται. Το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» είναι 2 χρόνια παγωμένο. 106 αδειοδοτημένα περιβαλλοντικά έργα που θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεν έχουν προχωρήσει καθόλου. Και οι Έλληνες πληρώνουν και πρόστιμα από πάνω που καθυστερούν τα έργα αυτά. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντικρούσει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Γι αυτό λέω πως από υποτακτικοί έγιναν και συνεργοί.

Το «πρόγραμμα Ελλάδα» θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή προοδευτικών αλλαγών  και ανατροπών στη χώρα 

Η λύση για τη χώρα δεν είναι ούτε να πούμε ΝΑΙ στις παράλογες απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε ούτε λύση είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, γιατί «μαγικό ραβδί» δεν έχει κανένας. Η λύση για τη χώρα είναι η εθνική συνεννόηση και η εθνική γραμμή.  Ένα αναπτυξιακό σχέδιο μεγάλων ανατροπών για να έρθουν ξανά επενδυτές στον τόπο, για να αισθανθεί ξανά ο Έλληνας αξιοπρεπής και υπερήφανος. Επεξεργαζόμαστε το «σχέδιο Ελλάδα», ένα σχέδιο με αναπτυξιακά projects.

Για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να βρουν δουλειές στην περιοχή τους και να αναπτυχθούν περιοχές που είναι απομονωμένες και εγκαταλειμμένες. Αν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο αυτό είναι που θα σπρώξει όλες τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και ανατροπές που πρέπει να γίνουν. Γιατί θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή για να κάνουμε επιτέλους  τις αλλαγές που χρειαζόμαστε. Να ολοκληρωθεί το χωροταξικό, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και οι αλλαγές για ένα αποκεντρωμένο, ευέλικτο κράτος με ελεγκτικούς μηχανισμούς και όχι  ένα κράτος βαρύ και γραφειοκρατικό. Όλα αυτά που λέμε τόσα χρόνια και ακούγονται πια «καραμέλα» χωρίς περιεχόμενο. Ταυτόχρονα μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση θα πει στους εταίρους: «έχω ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και με βάση αυτό ήρθα να συζητήσω και θέλω και φορολογικά κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς που θα δώσουν ώθηση στην Οικονομία και να δημιουργήσουν γρήγορα θέσεις εργασίας». Να επιταχύνουμε  και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 3,5% για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2021 μας κόβει τα πόδια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ρίξουμε χρήματα ούτε στην ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική προστασία που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως απαραίτητο

Τεράστια η ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την κατάσταση της χώρας 

Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση με τα 2 πρώτα κόμματα που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν.  Είναι φανερό πως με τη δύναμη που έχουν σήμερα τα κόμματα δεν μπορεί να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση.  Το λέμε εδώ και έναν χρόνο, δεν έγινε και δεν γίνεται ούτε σήμερα γιατί δεν το επιθυμούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους βολεύει ο διχασμός, η λογική «θα φύγεις εσύ να έρθω εγώ». Κοντόφθαλμη αντίληψη που κοιτά μόνο προσωπικούς εγωισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές. 

Γι αυτό ζητάμε αλλαγή συσχετισμών με καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να λειτουργήσουμε ως καταλύτης και να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση μετά τις εκλογές.  Αν όταν είπα στον κ. Τσίπρα «παραιτηθείτε», είχε γίνει αποδεκτό το αίτημά μας και είχε δημιουργηθεί άλλη κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής και άλλον πρωθυπουργό, η πρώτη αξιολόγηση θα είχε κλείσει διαφορετικά, δεν θα είχε χαθεί ένας χρόνος για την Ελλάδα, δεν θα ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και σίγουρα η θέση του ελληνικού λαού θα ήταν καλύτερη.  

Έχουν τεράστια ευθύνη που χάθηκε χρόνος  και κλείνει η αξιολόγηση με αυτόν τον τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι κυβέρνηση και η ΝΔ που έχει ταμπουρωθεί  πίσω από το  «εκλογές για να γίνει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός». 

Δεν θα κουραστώ να υποστηρίζω τη θέση μου για εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην το αντιλαμβάνεται βλέποντας τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα. 

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει 100 φορές πάνω τα κόστη  των μνημονίων γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα 4 φορές σε εκλογές

Αν η ΝΔ δεν οδηγούσε τη χώρα σε 2 απανωτές εκλογές τη χώρα το 2012 και άφηνε την κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί να τελειώσει το έργο της θα είχαμε γλυτώσει το πακέτο που πληρώσαμε στη συνέχεια μετά τις τριπλές εκλογές.  Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει 100 φορές πάνω τα κόστη  των μνημονίων γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα 4 φορές σε εκλογές κυνηγώντας την αυτοδυναμία και την εξουσία. 

Νέοι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας κάθε μέρα 

Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν τρίτη πολιτική δύναμη, αλλά εγώ βλέπω τη δυναμική, την αλλαγή κλίματος,  τη μαζικότητα στη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, τη συσπείρωση, τις νίκες σε εκλογές μαζικών χώρων και την ανανέωση. Νέοι άνθρωποι έρχονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, γίνονται Γραμματείς Νομαρχιακών και Γραμματείς Τομέων, μπαίνουν στον Τομέα Επικοινωνίας. Νέα παιδιά με πολύ καλά βιογραφικά. Πριν από λίγες μέρες προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η ΕΔΕΜ, ένα κόμμα νέων επιστημόνων με εξαιρετικές σπουδές, που είχε κατέβει στις εκλογές με ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργείται δυναμική και κεντρικός στόχος να υπάρξει πλειοψηφικό ρεύμα με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα. 

Ο κόσμος αγκαλιάζει την προσπάθειά μας γιατί αφορά τις δικές του αγωνίες και αδιαφορεί για τις αγωνίες για τους  ρόλους και τις καρέκλες του καθενός. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο φορέας συνάντησης, συμπόρευσης και ισότιμης συμμετοχής για την πολιτική και ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου . Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συζητήσεις με όσους αναφέρατε με δική τους ευθύνη. Δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα σε κανέναν. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην ενίσχυση, την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. ο κόσμος αγκαλιάζει την προσπάθειά μας γιατί αφορά τις δικές του αγωνίες και αδιαφορεί για τις αγωνίες για τους  ρόλους και τις καρέκλες του καθενός. 

Πρέπει να γίνουμε ξανά η φωνή της μεσαίας τάξης, των ανθρώπων που δημιουργούν, των ανθρώπων που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.  

Το Συνέδριο το εξαγγείλαμε χθες. Συναντηθήκαμε οι επικεφαλής των συλλογικοτήτων που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ανακοινώσαμε ότι προχωράμε σε ένα Συνέδριο που θα είναι και πολιτικό, προγραμματικό και θα προχωρήσει παράλληλα και  στην οργανωτική συγκρότηση μας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε καλύτερα το επόμενο διάστημα. Το βάρος  πέφτει στο πολιτικό και προγραμματικό  λόγο γιατί εκεί θα ξετυλίξουμε όλη μας την πρόταση για το «σχέδιο Ελλάδα». Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία, όπως υπήρξαμε χρήσιμοι στο παρελθόν. Πρέπει να γίνουμε ξανά η φωνή των μη προνομιούχων Ελλήνων, της μεσαίας τάξης, των ανθρώπων που δημιουργούν και παράγουν, των ανθρώπων που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος.  

Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει απαντήσεις όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τους ευρωπαίους εταίρους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά όχι αφωνία. Είπα στην Προσύνοδο  των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Μάλτα, όπου ήταν παρόντες και ο κ. Ολάντ και η κ. Μογκερίνι,  ότι θα ήμουν πολύ ευτυχής αν άκουγα την κ. Μογκερίνι να κάνει μια δήλωση υπεράσπισης των διεθνών συνθηκών και των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει απαντήσεις όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Οι οποίοι δεν μπορεί να είναι «Πόντιοι Πιλάτοι» σε μια τέτοια περίπτωση.  Αυτό προϋποθέτει ότι και από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπήρχε και μια διπλωματική πρωτοβουλία πίεσης  προς τους ευρωπαίους εταίρους. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.