ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Φ. Γεννηματά: «Η παλιά Δεξιά της ΝΔ μοιάζει με τη νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα»

Φ. Γεννηματά: «Η παλιά Δεξιά της ΝΔ μοιάζει με τη νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα»

Tα «βέλη» της σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έστρεψε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε, παράλληλα, πως ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη.

«Δεν θα δώσουμε ψήφο για να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος υπόθεση μιας μόνο παράταξης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέλθει από τη προοδευτική παράταξη για να ενώνει τους Έλληνες πολίτες. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εργαλειοποίησαν το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν κάναμε παιχνίδια. Θα ηγηθούμε της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας. Είμαστε απέναντι στον συνταγματικό λαϊκισμό», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Βάλλοντας ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «η παλιά Δεξιά της ΝΔ μοιάζει με τη νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα. Συναντώνται στην εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής. Μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν την επομένη των εκλογών», για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξαν, με υστερόβουλα διλλήματα, παιχνίδια, με το Σύνταγμα για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. «Έτσι προσεγγίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την κορυφαία διαδικασία. Οδηγούν τη συζήτηση σε τεχνητή πόλωση», σημείωσε.

«Ο κ. Τσίπρας φεύγει. Δεν χρειάζεται άλλη Δεξιά στο τιμόνι της χώρας», ανέφερε η κ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμούσε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στην εμβάνθυση της Δημοκρατίας και προς όφελος του πολίτη, κι αυτό ήταν το περιεχόμενο των προτάσεων που είχε στείλει τον Μάρτιο του 2018 στους πολιτικούς αρχηγούς. «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία», παρατήρησε.

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

«Έχω τονίσει πολλές φορές ότι σε συνθήκες κοινοβουλευτικής και πολιτικής ομαλότητας, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, θα ήταν μια κορυφαία θεσμική διαδικασία. Κι όμως στη σημερινή Ελλάδα, η θεσμική σοβαρότητα και προσήλωση, ακόμη και σε μια κρίσιμη και ιστορική διαδικασία, παραμένει ζητούμενο. Ειδικά σε αυτή τη Βουλή των ισχνών τεχνητών πλειοψηφιών.

Δυστυχώς, ήδη από την πρώτη συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος έως και σήμερα παρακολουθήσαμε την ίδια κενή αντιπαράθεση. Ένα αληθινό «κρυφτό», μικροκομματικά παιχνίδια πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις.

Αυτή είναι η πραγματικά οδυνηρή ιστορία αυτής της Αναθεώρησης, σε σκηνοθεσία και εκτέλεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Με αυτή τη φθηνή λογική προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού το ιστορικό αναθεωρητικό εγχείρημα. Κι έτσι οδηγούν και πάλι σε πόλωση και διχασμό. Όπως στα πάντα, έτσι και εδώ, στην κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσα σε μια παγωμένη ατμόσφαιρα, χωρίς το κύρος και την αίγλη που της πρέπουν, η συζήτηση γίνεται με υστεροβουλία, με ψεύτικα διλήμματα και ιδεολογικές ακροβασίες.

Όμως ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται να αντιδικεί με τον κ. Μητσοτάκη για να χτίζει ψευτοδιλήμματα. Μοιάζουν άλλωστε τόσο πολύ οι πολιτικές τους. Η Παλαιά Δεξιά της ΝΔ και η Νέα Δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορούν μια χαρά να συνεργαστούν την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά αυτό δεν είναι λύση για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας φεύγει, όχι άλλο δεξιά το τιμόνι. Χρειάζονται άμεσα προοδευτικές λύσεις για να αφήσει πίσω της τα μνημόνια η Ελλάδα.

Εκτός όμως από συντηρητικοί δυστυχώς είναι και απίστευτα κυνικοί. Το ζήσαμε αυτό και με την φωτιά στο Μάτι. Όταν το ίδιο εκείνο βράδυ έστησαν ένα θέατρο με την παρουσία του Πρωθυπουργού όπου έκαναν ότι δεν ήξεραν ότι υπήρχαν τόσοι νεκροί. Και τώρα συνεχίζουν να προκαλούν με απίστευτο κυνισμό ορισμένοι Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προκαλούν την Κοινωνία με τις δηλώσεις τους. Ας σεβαστούν τους νεκρούς και τις οικογένειές τους.

Τόσο τα θύματα της τρομοκρατίας, όσο και τους νεκρούς από τις δολοφονικές επιθέσεις με τις μολότοφ.

Αρκετά και με τον κυνισμό αρκετά και με τις προκλήσεις.

Καμία ανοχή στην τρομοκρατία.

ΟΧΙ στη βία, σε κάθε εκδήλωσή της.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Στο τέλος της εμπειρίας της «αναθεώρησης αλά ΣΥΡΙΖΑ», με τη περίφημη δημόσια διαβούλευση για το Σύνταγμα και την πρωτοφανώς σύντομη λειτουργία της Επιτροπής Αναθεώρησης, τα συμπεράσματα είναι πλέον σαφή:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε ποτέ να αντιπαραθέσει τις δικές του απόψεις για ένα ανθεκτικό και λειτουργικό Σύνταγμα.

Χρησιμοποιεί κάθε θέμα και το Σύνταγμα, για να καλλιεργήσει εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις, να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη μέσω των πλαστών διαχωριστικών γραμμών.

Το παιχνίδι αυτό, της τεχνητής πόλωσης και του διχασμού, το παίζει βέβαια και η ΝΔ, ανταποκρίνεται σε αυτή τη λογική.

Η οποία την Άνοιξη υπονόμευσε ανοιχτά τις πρωτοβουλίες μας για μια ουσιαστική και συναινετική διαδικασία.

Κόντρα στη δική τους αδιέξοδη λογική, η δική μας Παράταξη θα επιμείνει να αποδίδει στη διαδικασία το κύρος και τη σπουδαιότητα που της αναλογεί.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εμείς συμφωνήσαμε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στα σημεία και στην έκταση που πρέπει.

Επικεντρωμένο στον πολίτη και με κυρίαρχο στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του στην Πολιτεία και την Πολιτική. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι η εμβάθυνση και τελικά την εμπέδωση της Δημοκρατίας.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο που υπήρχε ακόμα χρόνος έστειλα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή με τις δικές μας προτάσεις για μια συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος, Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκαν απέναντί μας.

Βλέπετε, τότε, έπρεπε να τοποθετηθούν υπεύθυνα και σοβαρά.

Εμείς διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Και σταθήκαμε απέναντι στη στείρα λαγνεία των μεταρρυθμίσεων όσο και στο φαινόμενο του συνταγματικού λαϊκισμού.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «θόλωσαν» το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που αυτή η Αναθεώρηση όφειλε να έχει. Αρνήθηκαν να διαμορφώσουν τις αναγκαίες συνθήκες συναίνεσης. Κι έτσι υποβάθμισαν το ίδιο το Σύνταγμα σε ακόμη αντικείμενο του πολιτικού ανταγωνισμού και κομματικών σκοπιμοτήτων!

Κι έτσι, στο βωμό της «πολιτικής επιβίωσης» χάθηκε ξανά -όπως το 2008- κι αυτή η ευκαιρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, απαξιωμένος, στα τελειώματά του, να επενδύσει πάνω στο μόνο που του έμεινε: τον διχασμό.

Τόσο η Κυβερνητική πλειοψηφία όσο και η ΝΔ, οι 2 όψεις του fake δικομματισμού, αποδείχθηκαν πολύ λίγοι για να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Ενέργεια, την Αυτοδιοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές. Κυριάρχησαν οι παρωπίδες.

Αρνούμαστε να γίνουμε κομμάτι ενός αντι-θεσμικού αντι-κοινοβουλευτικού σκηνικού.

Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες , εμείς δεν θα μείνουμε παθητικοί θεατές.

Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, να γίνει η αναθεώρηση παιχνίδι για λίγους.

Ούτε σε αυτή τη Βουλή που έχει απoλέσει σημαντικό βαθμό της νομιμοποίησής της, στο δρόμο προς τις εκλογές. Ούτε όμως και στην επόμενη.

Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας, η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μίας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει «εν λευκώ» εντολή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι αναλογεί στην πραγματική πολιτική μας ισχύ για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους.

Καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους. Το ξαναλέω το επαναλαμβάνω το λέμε όλη την ημέρα το είπαμε και στην πρώτη συνεδρίαση για την αναθεώρηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα επόμενα βήματα και την σωστή ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας από την επόμενη Βουλή.

Ειδικά, ως προς το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμείς έγκαιρα επισημάναμε την ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του από τη θητεία της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Και προφανώς διαφωνούσαμε πάντα με την λογική της εργαλειοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας της απίστευτης εμπλοκής του στις εξελίξεις. Με την επιλογή να έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποψήφιο να κάνει προεκλογική εκστρατεία στα μπαλκόνια. Το θεωρούμε αδιανόητο και πραγματικά αλλάζει το ίδιο το πολίτευμα.

Εμείς δεν κάναμε παιχνίδια με το κορυφαίο αυτό ζήτημα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Ως προς το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να προέλθει από την προοδευτική παράταξη. Έναν Πρόεδρο που θα ενώνει σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το έθνος.

Το Κίνημα Αλλαγής, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη είναι ο διαχρονικός θεσμικός εγγυητής της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των Ατομικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

Σήμερα, όπως και πάντα, εμείς θα εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Θα στηρίξουμε το οικοδόμημα του Κοινοβουλευτισμού.

Τη λειτουργία των πολιτειακών μας θεσμών.

Το Σύνταγμα είναι το θεμέλιο της Πολιτείας. Ο Καταστατικός Χάρτης της Χώρας.

Γι’ αυτό απαιτείται υπευθυνότητα.

Στεκόμαστε, λοιπόν, απέναντι στο συνταγματικό λαϊκισμό.

Απέναντι στις πρόχειρες λύσεις.

Σε τοξικές συνταγές.

Στον ανέξοδο ακτιβισμό.

Σε κάθε εξω-θεσμική παρέμβαση που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων αντι-δημοκρατικών στοιχείων.

Με τη δική μας συμβολή, τη δική μας εγγύηση:

Ανακόπτουμε την υποβάθμιση του κύρους των θεσμών.

Αξιώνουμε την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.

Διεκδικούμε την ανοικοδόμηση του Κοινωνικού Κράτους.

Στοχεύουμε στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας.

Διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχεδιάζουμε μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας.

Ένα νέο Κράτος, αποκεντρωμένο, σύγχρονο, εξωστρεφές.

Κόντρα σε όσους ναρκοθετούν την πορεία μας προς το αύριο.

Θα επιμείνουμε στο δρόμο της Προόδου και της Αλλαγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο δρόμο ενός ισχυρού κεντροαριστερού Κινήματος Αλλαγής που στηρίζει την Ελληνική Πολιτεία απέναντι σε όσους την αμφισβητούν και τη χτυπούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.