ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επίθεση στην κυβερνητική πολιτική για την παιδεία από τον Στ. Θεοδωράκη

Επίθεση στην κυβερνητική πολιτική για την παιδεία από τον Στ. Θεοδωράκη

Την κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση λόγω και των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καυτηριάζει με ανάρτησή του στο Facebook o Σταύρος Θεοδωράκης.

Με αφορμή την υποχώρηση στη διεθνή κατάταξη της Quacquarelli Symonds των πέντε εκ των έξι ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και την παραίτηση των μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ μετά την απαξίωση του θεσμού από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο επικεφαλής του Ποταμιού παραφράζει τη φράση του Μάη του ’68 «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και τονίζει ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτό έχει γίνει «κόψτε όλα τα λουλούδια που ανθίζουν» όπως πρεσβεύει ο Μάο.

«Πόλεμος στην αριστεία. Συνεχής υποβάθμιση των πρότυπων – πειραματικών σχολείων. Κανόνες «αργόσχολου δημοσίου» στα ιδιωτικά. Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι ο στόχος είναι η ισοπέδωση προς τα κάτω, εδραιώνουν την ύπαρξη των αιώνιων φοιτητών» υπενθυμίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η ανάρτησή του έχει ως εξής:

Πέντε από τα έξι πανεπιστήμιά μας έπεσαν στη διεθνή κατάταξη (σύμφωνα με τη λίστα Quacquarelli Symonds). Το ΕΜΠ έπεσε 19 θέσεις και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν ανήκει πλέον στα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα. Αυτό οφείλεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, στην αδυναμία των ΑΕΙ μας να προσελκύσουν ξένο ερευνητικό δυναμικό.

Και μετά έχουμε τις παραιτήσεις των μελών των Συμβουλίων των ΑΕΙ. Γρηγόρης Σηφάκης -Πανεπιστημίο της Νέας Υόρκης (1992-2003), Richard Hunter – Πανεπίστημιο Cambridge, Αλέξανδρος Νεχαμάς -Princeton, Δημήτρης Μπερτσιμάς -ΜΙΤ, Νικόλαος Σαχινίδης – Carnegie Mellon , Μιχαήλ Τριανταφύλλου -MIT. Όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί κορυφαίοι είχαν έρθει από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου για να προσφέρουν την εμπειρία τους στα Συμβούλια και εμείς τους διώξαμε. Και μαζί τους παραιτήθηκαν και δεκάδες άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές ανάμεσα στους οποίους ο Νικόλαος Ζούμπος, ο Βασίλειος Ταρλατζής, η Νιόβη Παυλίδου, η Δανάη Διακουλάκη, η Βάσω Κιντή.

Πολλές κρίσεις ξεπεράστηκαν χάρη στην επιμονή του Έλληνα στη γνώση και στην Παιδεία. Ήταν το αντίδοτο σε πολέμους, καταστροφές και φτώχεια. Οι νεοέλληνες όμως την «ανοιχτή παιδεία» την πολεμάμε. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τσεκούρεψε από νωρίς το «νόμο Διαμαντοπούλου». Και με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το γκρέμισμα ολοκληρώθηκε. Πόλεμος στην αριστεία. Συνεχής υποβάθμιση των πρότυπων – πειραματικών σχολείων. Κανόνες «αργόσχολου δημοσίου» στα ιδιωτικά. Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι ο στόχος είναι η ισοπέδωση προς τα κάτω, εδραιώνουν την ύπαρξη των αιώνιων φοιτητών (ίσως βέβαια να έχουν ανάγκη από 50άρηδες φοιτητοπατέρες τώρα που οι νεότεροι φοιτητές δείχνουν απρόθυμοι να αγωνισθούν για τους λαϊκισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Παράλληλα συνεχίζουν να αρνούνται να συζητήσουν καν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πολεμούν τα ευέλικτα και ανταγωνιστικά δημόσια ΑΕΙ. Αρνούνται την ενίσχυση της έρευνας από την αγορά, εμποδίζοντας έτσι τα ελληνικά μεταπτυχιακά και διδακτορικά να αποκτήσουν διεθνές κύρος.

Εν ολίγοις αντί για το σύνθημα του Μάη του ‘68 – αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιλέγουν το δόγμα του Μάο – κόψτε όλα τα λουλούδια που ανθίζουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.