ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στ. Θεοδωράκης: «Μόνο στην προοπτική ενός νέου μεγάλου κινήματος εγκαταλείπω το Ποτάμι»

Στ. Θεοδωράκης: «Μόνο στην προοπτική ενός νέου μεγάλου κινήματος εγκαταλείπω το Ποτάμι»

Η αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και η εναλλαγή των λαϊκιστών και των συντηρητικών στην εξουσία δεν αρκεί για να αλλάξει η Ελλάδα, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απηύθυνε κάλεσμα στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να ενωθούν και να βρουν όλοι μαζί τον τρόπο, ώστε «να αλλάξει η πατρίδα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη την πρόθεσή του να καλέσει όλες τις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις να βρουν λύση στο αδιέξοδο της χώρας και να δημιουργήσουν ένα νέο Κίνημα, τονίζοντας ότι μόνο στην προοπτική ενός νέου, μεγάλου Κινήματος είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» την αυτονομία του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό και αναποτελεσματικότητα, ενώ περιέγραψε θέμα προς θέμα τις διαφωνίες του, αναπτύσσοντας τις προτάσεις και τις λύσεις του Ποταμιού για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην υπόθεση του Ωραιοκάστρου, την προκλητική στάση του Πολάκη, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την υπόθεση του Ελληνικού, για τη φυγή των νέων, αλλά και των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον Βασίλη Λεβέντη, αναφέροντας ότι ήταν ένας από τους πρώτους καταπατητές τηλεοπτικών συχνοτήτων χωρίς ποτέ να έχει λογοδοτήσει γι’ αυτό.

Πιο αναλυτικά εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

Δεν προβλέπω εκλογές γιατί ο κ. Τσίπρας έχει ως προτεραιότητα να εδραιώσει το καθεστώς του: στη δικαιοσύνη, στο δημόσιο, ακόμα και στην εκκλησία θα θέλει να βγάλει μερικούς μητροπολίτες. Θα προσπαθήσει να μεταφέρει την εκλογική μάχη όσο το δυνατόν αργότερα εξαντλώντας τα περιθώρια. Πολλά εξαρτώνται όμως από την οικονομία. Υπάρχει όμως ένα όριο πόνου μετά από το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει. Έχουμε πλησιάσει πολύ αυτό το όριο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει κατακλυσμικά και να προκαλέσει εξελίξεις. Πρώτα όμως πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να περάσουμε την αξιολόγηση όπου πάλι έχουμε μείνει πολύ πίσω. Δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι είμαστε παρόντες στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και μετά να πάμε εκλογές.

Για την υπόθεση του Ελληνικού:

Σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Και μαθαίνουμε τώρα, ότι πάλι επιμένει το Υπουργείο Πολιτισμού, ο «αριστομάχος» κ. Μπαλτάς, να περάσει η διάταξη όπου όλα θα είναι υπό την κρίση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Γιατί; Είναι μια τελευταία ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ότι ο αρχαιολογικός χώρος, ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας είναι κρυμμένος κάτω στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Όταν λοιπόν έχεις μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε μεγάλους επενδυτές, μεταφέρετε αυτή η υπόθεση στους μικρούς επενδυτές, στα προβλήματα που συνεχώς έχουν.

Για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου:

Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Ειδικά σχολεία μέσα στους καταυλισμούς για δύο χρόνια ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με το ελληνικό σχολείο. Εδώ είναι Ευρώπη και τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων, καθώς έμαθα ότι η ΝΔ δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση για το θέμα. Γιατί αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά. Πρέπει να μάθουν την ελληνική γλώσσα όλα τα παιδιά σε όλους τους καταυλισμούς να αγαπήσουν τη γνώση, να αγαπήσουν την Ελλάδα.

Για τον Βασίλη Λεβέντη:

Δεν απαντάω και δεν δέχομαι ερωτήματα από τον κ. Λεβέντη. Προχθές είπε ότι “το τσάμπα τέλειωσε”. Φαντάζομαι ότι ήταν κίνηση αυτοκριτικής καθώς έκανε καριέρα ως καταπατητής συχνοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θέλει να βάλει τάξη πρέπει να ασχοληθεί με τους καταπατητές του παρελθόντος. Δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Τσίπρας έχοντας αδυναμία στα σκουπίδια της πολιτικής έχει δώσει πολύ αέρα σε ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι.

Για τον Παύλο Πολάκη:

O κ. Πολάκης δεν είναι ο τρελός τους χωριού, είναι η μια όψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανθρώπου που τρομοκρατούν και ρίχνουν δηλητήριο στην κοινωνία για να καλύψουν έτσι τις δικές τους αδυναμίες. Ο κ. Πολάκης είναι υπεύθυνος για τα νοσοκομεία της χώρας. Αντί αν ασχοληθεί με αυτά την ώρα που καταρρέουν «παίζει» κάθε μέρα στο Facebook και το Twitter. Ο κ. Τσίπρας έχει διπλή ευθύνη. Αρχικά επειδή καλύπτει τον κ. Πολάκη. Μετά επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη συμπεριφορά του στη ΔΕΘ δίνει στον κ. Πολάκη το δικαίωμα να κάνει όσα κάνει. Η συμπεριφορά του απέναντι στη δημοσιογράφο, που ζει υπό το φάσμα της ανεργίας, με αυτό το ύφος της εξουσίας δημιουργεί περιθώριο για «Πολακηδες». Είναι η συμπεριφορά ενός ανθρώπου, που επειδή δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, δεν αντιλαμβάνεται το φόβο ενός ανθρώπου που χάνει τη δουλειά του.

Για την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό το σχήμα του εθνολαϊκισμού δεν μας ενδιαφέρει. Το Ποτάμι δεν θα συνεργασθεί προεκλογικά με κανένα κόμμα. Θα πορευτεί αυτόνομα εκτός αν υπάρξει το νέο Κίνημα στο όποιο έχουμε αναφερθεί. Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, το Ποτάμι θα φροντίσει να συνομιλήσει με βάση ένα μεγάλο σχέδιο συγκεκριμένων αλλαγών και δεν θα παρασυρθεί σε ένα 4-21- καθώς δεν μας απασχολεί η πλήρωση των κενών θέσεων. Θα προσέλθουμε στο διάλογο της επόμενης μέρας με έναν κατάλογο αλλαγών, με πρώτη θέση στη λίστα τη μείωση του κομματικού κράτους. Με βάση τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Κινήματος θα συζητήσουμε με το νικητή για να δούμε αν μπορούμε να στηρίξουμε μια κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν. Αλλά σημασία δεν έχουν τα ψήγματα. Ένα στέλεχος, ή ένας υπουργός που κάνει κάτι σε ένα ζήτημα. Το θέμα είναι η κατεύθυνση μιας κυβέρνησης. Η κατεύθυνση που δίνει ο κ. Τσίπρας, δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα. Δημιουργεί πολλούς μικρούς εμφυλίους στην κοινωνία ακόμα και για μικρά θέματα.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ:

Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ που ίδρυσα το Ποτάμι να βρω θέση στις λίστες οποιουδήποτε άλλου κόμματος και αυτό αφορά το σήμερα, το αύριο, το πάντα. Η σχέση με τον κ. Μητσοτάκη είναι μια σχέση όπως θα έπρεπε να είναι με όλους τους πολίτικους αρχηγούς. Πριν γίνει αρχηγός της ΝΔ είχε πολλές, κοινές με το Ποτάμι, απόψεις αλλά τώρα πλέον πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εκσυγχρονίσει το κόμμα του, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται για την ώρα. Η ΝΔ δεν θα γίνει μεταρρυθμιστικό κόμμα εκ μεταγραφής.

Για το εγχείρημα ενός νέου Κινήματος:

Το Ποτάμι δεν έχει ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να «θυσιάσουμε» το κίνημα μας εάν είναι να γεννηθεί στο χώρο του κέντρου, της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού ένα νέο κίνημα. Δεν γεννηθήκαμε για να ενισχύσουμε τα παλιά κόμματα αλλά για να φέρουμε το νέο, ένα κίνημα για όλους τους πολίτες που αυτή τη στιγμή είναι εκτός πολιτικής και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας τρίτος πόλος. Φοβάμαι ότι οι σύμβουλοι της κυρίας Γεννηματά τη σπρώχνουν στην απομόνωση. Η πρόταση μας πάντως για εκκίνηση των διαδικασιών με κοινή συνέντευξη τύπου ισχύει.

Για τη φυγή των νέων και των επιχειρήσεων στο εξωτερικό:

Τα παιδιά που φεύγουν τα διώχνει το κομματικό κράτος και η αναξιοκρατία. Φεύγουν όμως και οι επιχειρήσεις μας. Κάποια στιγμή η Βουλγαρία θα πρέπει να τιμήσει τον Τσίπρα για την προσφορά του στην ανάπτυξη της. Έχουμε ανάγκη από αυτά τα μυαλά που μας εγκαταλείπουν επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε ένα άδικο σύστημα, όπως και από τις επιχειρήσεις που πάνε στη Βουλγαρία, την Αλβανία ή στην καλύτερη περίπτωση την Κύπρο. Υπάρχουν τρόποι να μην φεύγουν από τη χώρα. Δεν γίνεται όμως τίποτα με αυτούς που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας στα υπουργεία. Γραφειοκράτες που δεν ξέρουν τι πάει να πει ανάπτυξη, που μισούν την εργασία και που δεν μπορούν να δώσουν το παραμικρό κίνητρο για να μείνει κάποιος στη χώρα.

Για τις δημοσκοπήσεις:

Οι κακές δημοσκοπήσεις δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψουμε το Ποτάμι αλλά για να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Η χώρα έχει ανάγκη από γνήσιες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και το Ποτάμι μπορεί θέτει τα μεγάλα ερωτήματα και να δίνει τις ευρωπαϊκές απαντήσεις. Είναι η υπολογίσιμη μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική δύναμη που θα σπρώχνει τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Δεν έχουμε ηττηθεί. Έχουμε μια “τεχνική λεπτομέρεια” με τις ψήφους αλλά θα τη λύσουμε και αυτή.

Για το τι στάση θα τηρούσε το Ποτάμι μπροστά σε ένα νέο μνημόνιο:

Έχουμε υποδείξει στο πολιτικό σύστημα ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι πέρα από το μνημόνιο. Υπάρχει ο δρόμος της ανάπτυξης, της εθνικής ανασυγκρότησης, της μη υπερφορολόγησης, της μείωσης των δαπανών του κράτους. Καταγγείλαμε στη Βουλή ότι τη στιγμή που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφιζαν τον «κόφτη» την ίδια στιγμή δημιουργούσαν θέσεις για 75 νέες γραμματείες στην κυβέρνηση. Έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση, δημιουργεί περισσότερες δαπάνες και μετά αυξάνει τους φόρους.

Για το αγγελιόσημο:

Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να εργάζονται χωρίς πολιτικές ή εργοδοτικές πιέσεις, ώστε να υπάρχει δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Για τους φόρους:

Όταν οι φόροι που επιβάλλονται σε μια επιχείρηση είναι δυσανάλογοι με τους φόρους του παρελθόντος πρέπει να υπάρχουν παραπάνω δυνατότητες αποπληρωμής τους. Περισσότερες δόσεις και ευκολίες.

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

To Ποτάμι γεννήθηκε με το σύνθημα «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Αυτό το σύνθημα εκφράζει απόλυτα την οπτική μας σε ότι αφορά το τηλεοπτικό πεδίο. Δεν πρέπει να υπάρχουν τα θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ, πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από την πολιτική, να φύγουν από τα ΜΜΕ οι εργολάβοι, οι προμηθευτές του δημοσίου και όσοι αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Δεν μπορεί κάποιος που έχει αφεντικό το κράτος να προσφέρει ενημέρωση γιατί είναι εξαρτώμενος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν το αντίθετο. Γκρέμισαν τα πάντα χωρίς να αλλάξουν τίποτα. Δημιούργησαν ένα χάος μέσα από μια ανορθολογιστική διαδικασία η οποία θα δημιουργήσει μια νέα διαπλοκή για να ρυθμιστεί. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι που έδωσαν 60-70 εκατομμύρια για μια άδεια και θα χρειαστεί να βάλουν άλλα 20-30 εκατομμύρια για να στήσουν το σταθμό. Αυτά τα χρήματα θα τα αποσβέσουν σε 10 χρόνια που είναι η διάρκεια της άδειας; Σίγουρα όχι. Αυτό μας οδηγεί στην εξάρτηση, μας οδηγεί στο «ότι πείτε εσείς κ. Τσίπρα» αλλά βοηθήστε μας να υπάρξουμε. Με προμήθειες; Με έργα στο δημόσιο; Τον τρόπο τον γνωρίζουν οι κυβερνώντες. Η πρόταση του Ποταμιού ήταν σαφής. Δώστε 8 τηλεοπτικές άδειες, όσες υπήρξαν, και κάθε κανάλι να δίνει ένα ποσοστό του τζίρου του στην παιδεία για να υπάρξει μια νοητή σύνδεση της παιδείας με την τηλεοπτική εκπομπή. Η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι μόνο τα χρήματα αλλά και η παραγωγή πολιτισμού μέσα από τα προγράμματα της. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δέσμιοι της πρώτης μπαρούφας που ακούστηκε στην Κουμουνδούρου επέλεξαν αυτή τη λύση που θα οδηγήσει επιπλέον κόσμο στην ανεργία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.