Τα δέκα ερωτήματα του Ποταμιού για τις θανατηφόρες πυρκαγιές

Τα δέκα ερωτήματα του Ποταμιού για τις θανατηφόρες πυρκαγιές

Δέκα ερωτήματα για τις φονικές πυρκαγιές, θέτει ο Τομέας Δικαιοσύνης του Ποταμιού.

Αρχικά διαπιστώνει ότι οι φωτιές στην ανατολική Αττική «αποκάλυψαν δυστυχώς την απουσία μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και την ανικανότητα του Κράτους στην πιο κρίσιμη λειτουργία του: τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας, της ζωής των πολιτών.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να είναι άμεση, ανεξάρτητη και διεισδυτική, χωρίς μεροληψίες, όσο κι αν αυτό φοβίζει κάποιους.

Το “όλα στο φως” τούς περιλαμβάνει όλους και όλα. Και βέβαια κάθε εγκληματική πράξη ή παράλειψη που οδήγησε τόσους ανθρώπους στον θάνατο, και όχι μόνον τις αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, «οι πρώτες κινήσεις δημιουργούν απορίες και προκαλούν ανησυχία.

Ο έλεγχος των υπευθύνων θα έπρεπε να διενεργηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ανατεθεί – με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας – σε έμπειρο εισαγγελέα Εφετών και όχι να αντιμετωπιστεί ως μία υπόθεση ρουτίνας. Η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης σε εν ενεργεία πυραγό, δηλαδή σε αξιωματικό που τελεί σε σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από την ελεγχόμενη ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι εκτός λογικής».

Το Ποτάμι ζητεί απαντήσεις σε «πολλά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να διερευνήσει μια έμπειρη δικαστική αρχή:

  1. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα η Πολιτική Προστασία;
  2. Γιατί δεν υπήρξε επιχειρησιακή ετοιμότητα;
  3. Γιατί καθυστέρησαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης;
  4. Γιατί δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και στη συνέχεια κεντρικός συντονισμός;
  5. Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι και οι οδοί διαφυγής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής;
  6. Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής;
  7. Γιατί δεν λειτούργησε το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, για να σταλούν στους πολίτες μηνύματα απομάκρυνσης και εκκένωσης;
  8. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα μέσα για να ειδοποιηθούν οι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή;
  9. Γιατί καθυστέρησαν τα σωστικά μέσα στη θάλασσα;
  10. Γιατί δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τα θύματα και τους πυρόπληκτους της τραγωδίας;
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, να προσωποποιηθούν και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της ανεξάρτητης δικαστικής διερεύνησης, θα μας βρει απέναντι. Τα θύματα, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους και τελικά όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, απαιτούν έρευνα σε βάθος. Απαιτούν φως και όχι άλλες σκιές» καταλήγει ο Τομέας Δικαιοσύνης του Ποταμιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.