ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού είναι ο νούμερο 151 του Α.Τσίπρα

Ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού είναι ο νούμερο 151 του Α.Τσίπρα

Έχοντας εξασφαλίσει από καιρό την θετική ψήφο της πάλαι ποτέ γαλάζιας Κατερίνας Παπακώστα (την οποία «εξασφάλισε» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον τελευταίο ανασχηματισμό), έχοντας ακόμη «απαγάγει» 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ (οι 2 εκ των οποίων είναι μέλη της κυβέρνησης η Έλενα Κουντούρα και ο Βασίλης Κόκκαλης) μπορεί να ειναι σίγουρος και για τη κρίσιμη ψήφο του «κ.151ος», που δεν είναι άλλος απο τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.

Η θέση του Ποταμιού φυσικά είναι διαφορετικά. Το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, έστω κι αν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι ο λόγος που οδήγησε στην άρση της εμπιστοσύνης του Πάνου Καμμένου και των λίγων πιστών ακόμα στον αρχηγό στελεχών του.

Τη θέση του Ποταμιού, μάλιστα, υπενθύμισε χθες ξανά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αλλα ο Σπύρος Δανέλλης είχε δείξει τις προθέσεις του από νωρίς.

Στην αρχή δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποσυνδεθεί από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ότι το Ποτάμι πρέπει να την ψηφίσει. Για εθνικούς λόγους βεβαίως. Μετά προειδοποίησε ότι «θα παραιτηθεί αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών», εξηγώντας οτι «αν δεν κρατήσουμε τις αρχές μας και αναθεωρήσουμε την στάση μας, δεν θα μας βγει σε καλό». Και μετά έκανε το μεγάλο βήμα. Αυτό που περίμενε με αγωνία ο Αλέξης Τσίπρας. Ανακοίνωσε -ραδιοφωνικώς- ότι θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να φέρει στην Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών: «Η άποψη του Ποταμιού είναι ότι ψηφίζουμε την Συμφωνία αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μου προσωπική άποψη εδώ και μήνες, όταν εμφανίστηκε ως πιθανότητα να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία για να φέρει την Συμφωνία προς κύρωση, είναι ότι είναι συνεπές σε όσους θεωρούν ότι είναι εθνικά προς το συμφέρον μας να έρθει η συμφωνία στην Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει την συμφωνία στην Βουλή. Είναι ανορθόδοξη αυτή η σκέψη, είναι όμως συνεπής με την συνείδηση».

Μετά από αυτήν την δήλωση του Σπύρου Δανέλλη ο Αλέξης Τσίπρας (αν δεν την γνώριζε ήδη από πριν, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, ερμηνεύοντας την πεποίθηση από καιρού της Κουμουνδούρου, ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και για τις δυο ψηφοφορίες), ήξερε ότι μπορούσε να προχωρήσει στο «συναινετικό διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο, χωρίς να κινδυνεύει ούτε να χάσει την δεδηλωμένη, ούτε να χάσει την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών. Για αυτό άλλωστε και οι πληροφορίες λένε ότι στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου δεν υπήρχε ένταση.

Ο πρωθυπουργός ήξερε ότι διέθετε τους βουλευτές που χρειαζόταν και μπορούσε χωρίς καμία θλίψη να αποχωριστεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Και ο Πάνος Καμμένος μπορούσε να προχωρήσει στην παραίτηση του, διασώζοντας τα προσχήματα και διαφυλάσσοντας την προσωπική του αξιοπρέπεια. Τους βουλευτές του και τους υπουργούς του ήξερε ότι τους είχε χάσει εδώ και καιρό. Ορισμένοι όπως η Έλενα Κουντούρα δεν του έβγαιναν καν στο τηλέφωνο, ή για να τον αποφύγουν, έφευγαν στην μακρινή Κίνα, όπως ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτήν την στιγμή είναι άγνωστο τι θα κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Σπύρο Δανέλλη. Θα τον διαγράψει; Στον κόσμο του Ποταμιού οι διαγραφές ειναι politically incorrect και σε μια τέτοια περίπτωση μάλλον χάρη θα κάνει στον Σπύρο Δανέλλη.
Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο βουλευτής Ηρακλείου θα βρει την θέση που επιθυμεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο να μην διαθέτει ούτε καν Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Βουλή, αφού δυο βουλευτές του έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας- ο Γρηγόρης Ψαριανος και ο Γιώργος Αμοιράς- ενώ ο Δανέλλης προσμετράται ήδη στην δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντά στον Σταυρό Θεοδωράκη έχουν μείνει μόνο ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης. Βίοι παράλληλοι με τους ΑΝΕΛ.

Για τον Σπύρο Δανέλλη η «μετακόμιση» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πρόβλημα. Αλλωστε έχει καταγράψει ρεκόρ μετακινήσεων. Το 1996-2000 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό της Αριστεράς. Το 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μόλις ολοκλήρωσε την θητεία του το 2015, πολιτεύθηκε και εξελέγη βουλευτής με το Ποτάμι. Τώρα έκανε το επόμενο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την συνείδησή του βεβαίως. Αλλά βέβαια με το Ποτάμι να καταγράφει ποσοστά πιο κάτω και από την Ένωση Κεντρώων, δύσκολα θα μπορούσε να επανεκλέγει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χθες βράδυ ο Σπύρος Δανέλλης ήταν από τους πρώτους που έδωσαν τον «παρών» στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.