«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Αυτή είναι η κρατική χρηματοδότηση που έλαβε κάθε κόμμα το 2019 (φώτο)

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Αυτή είναι η κρατική χρηματοδότηση που έλαβε κάθε κόμμα το 2019 (φώτο)

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και το έτος που μας πέρασε, τα κόμματα μοιράζονται τα χρήματα που λαμβάνουν από την κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα, το 2019 οι παρατάξεις μοιράστηκαν περίπου 30 εκατομμύρια, χωρίς ανάμεσα σε αυτά να συνυπολογίζονται τα χρήματα που έλαβαν οι πολιτικοί σχηματισμοί κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

​Σύμφωνα με απόφαση του Γ’ Αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Μπούρα, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για τα κόμματα ανήλθε σε 24.895.521 ενώ σε αυτά τα ποσά προστίθενται ακόμα 5 εκατομμύρια που πηγαίνουν για επιμορφωτικούς σκοπούς.

Για το 2019 τα περισσότερα χρήματα τα έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν το πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2015 και των ευρωεκλογών του 2014. Συγκεκριμένα έλαβε 8.203.863,47.

Στην συνέχεια ακολουθεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με 6.630.295.48.

​Έπειτα έρχεται η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 2.120.776.49, η οποία μέχρι να ολοκληρωθούν οι ποινικές εκκρεμότητες της, δεν θα λάβει απολύτως καμία χρηματοδότηση.

​Το ΚΚΕ με 1.813.877.96 και το ΠΟΤΑΜΙ με 1.501.878.71. Αξίζει να σημειωθεί στην προκειμένη περίπτωση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, έπειτα της αποτυχίας στις εκλογές, αποφάσισε να επιστρέψει την κρατική χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ ζητώντας τα χρήματα να δοθούν σε υποτροφίες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δικαίωμα χρηματοδότης δεν έχουν μόνο τα κόμματα που κατάφεραν να μπουν στην Βουλή αλλά και όλα εκείνα που συγκέντρωσαν ποσοστό τουλάχιστον 1.5% σε εθνικές εκλογές είτε ευρωεκλογές. Τα χρήματα που δίνονται σε αυτούς τους κομματικούς σχηματισμούς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διόλου ευκαταφρόνητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Η χρηματοδότηση ακόμα και σε εκείνους που αγγίξουν το 1.5% μπορεί να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο σε βάθος χρόνου τετραετίας. Για παράδειγμα το 2019 ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρά την αποτυχία τους να μπουν στη Βουλή, έλαβαν κρατικό χρήμα 147.058.83. Κι αυτό συνέβη λόγω του ότι η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έλαβε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ποσοστό 2.86% ενώ ο ΛΑΟΣ 2.69% στις ευρωεκλογές του 2014.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.