ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η αμερικανική πρεσβεία μιλάει για Harpoon αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνει την απαγόρευση εξαγωγής των JASSΜ & SLAM-ER

Η αμερικανική πρεσβεία μιλάει για Harpoon αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνει την απαγόρευση εξαγωγής των JASSΜ & SLAM-ER

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, μετά την αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πώληση στην Ελλάδα πυραύλων AGM-158A (JASSM) & AGM-84H/K SLAM-ER, με τους τελευταίους να τους έχουν πωλήσει εδώ και 15 χρόνια στην Τουρκία επανέρχεται με νέα «διάψευση»-επιβεβαίωση αφού αναφέρεται στην ελεύθερη πώληση πυραύλων Harpoon!

«Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει γνώση των αναληθών αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται την πώληση πυραύλων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα. Αυτού του είδους οι αναφορές είναι ανακριβείς και αβάσιμες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες σχέση συνεργασίας και υποστήριξης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των προγραμμάτων Foreign Military Sales και Direct Commercial Sales και τη μεταφορά αμερικανικού πλεονάζοντος πολεμικού υλικού (EDA) με μηδενικό ή σημαντικά μειωμένο κόστος στις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιτελείου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Αμερικανικό Ναυτικό παρείχε πληροφορίες «Τιμής και Διαθεσιμότητας» για την αγορά πυραύλων AGM-84 Harpoon τον Ιούλιο του 2020. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπερήφανα με τους Έλληνες εταίρους μας με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας για την βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Torrey Goad, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Tι καταλάβατε; Ότι μας δίνουν πυραύλους Harpoon, για τους AGM-158A (JASSM) & AGM-84H/K SLAM-ER δεν υπάρχει κουβέντα!

Μα αυτούς χρειαζόμαστε.

Στην ουσία η πρεσβεία επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν άδεια εξαγωγής στα πυραυλικά συστήματα cruise αέρος-εδάφους και αέρος επιφανείας AGM-158A Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM) και AGM-84H/K SLAM-ER στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Block 50/52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας.

Eίναι άκρως παράδοξη η άρνηση διότι τα πρώτα έχουν πουληθεί σε Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Πολωνία, που χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς μαχητικά F-16 με την ΠΑ, ενώ τα δεύτερα, τα βλήματα AGM-84H/K SLAM-ER, χρησιμοποιούνται εδώ και 15 χρόνια από την Τουρκία!

Έτσι λοιπόν ξανατονίζουμε το θέμα ώστε η πρεσβεία αν θέλει να απαντήσει συγκεκριμένα για τους συγκεκριμένους πυραύλους. Η σημερινή απάντηση είναι επιβεβαιωτική της αρχικής είδησης.

Nα πούμε πως το AGM-158A Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM) συνδέεται άρρηκτα με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16 στο επίπεδο “V”.

Το αίτημα όμως για την αγορά τους έγινε κατόπιν εορτής όταν ήδη είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία. Μεγάλο διαπραγματευτικό λάθος. Μετά δεν μας είχαν ανάγκη και τώρα δεν υπάρχει κανένας μοχλός πίεσης για να καταφέρουμε την αποδέσμευσή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.