Το «ράπισμα» Κ.Καραμανλή βάζει «βόμβα» στο Μαξίμου: Ο Κ.Μητσοτάκης αλλάζει τα σχέδια για διερευνητικές τύπου Κ.Σημίτη

Το «ράπισμα» Κ.Καραμανλή βάζει «βόμβα» στο Μαξίμου: Ο Κ.Μητσοτάκης αλλάζει τα σχέδια για διερευνητικές τύπου Κ.Σημίτη

Μόνο αδιάφορη δεν έχει περάσει η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ακόμα και αν δεν έχει σχολιαστεί ιδιαιτέρως από τα κυβερνητικά στελέχη δημοσίως.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη δεν έβλεπε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από τους βουλευτές της ΝΔ στις αποφάσεις της, είτε αυτές είχαν να κάνουν με τα εθνικά θέματα, είτε ακόμα και με το lockdown.

Ο έλεγχος που ασκούσε το πρωθυπουργικό περιβάλλον στα περισσότερα ΜΜΕ ενέτειναν την αίσθηση ισχύος που ένιωθε το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τη δύναμη που είχε να επιβάλει στην κοινωνία οποιαδήποτε απόφαση.

Παρόλα αυτά η αίσθηση αυτή φαίνεται πως κατέρρευσε μετά την παρέμβαση Κώστα Καραμανλή και στα όσα ακολούθησαν, με το κοινό μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στην παρέμβαση και των άλλων 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάζεται να βάλει «φρένο» στα σχέδια της για διερευνητικές με την Τουρκία… τύπου Κώστα Σημίτη, καθώς πλέον υπάρχει μία ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή και αυτή είναι πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως εξαιτίας της επικοινωνιακής ισχύος που διέθετε η κυβέρνηση όταν ξεκίνησε η ιστορία με τις διερευνητικές, παρά τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις που είχαμε να τις ζήσουμε από το 1996, η κυβέρνηση θεώρησε πως θα μπορούσε να επιβάλλει μία ατζέντα, που δεν ταίριαζε φυσικά στην παράταξη.

Φαίνεται μάλιστα ότι αυτό το κυβερνητικό σχέδιο είχε εξυφανθεί πριν ακόμα την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, τόσο με την τοποθέτηση ανθρώπων όπως ο Καιρίδης, ο Σκέρτσος και ο Γεραπετρίτης σε θέσεις – κλειδιά, όσο και με το προεκλογικό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κοτς, ο οποίος διαθέτει μετοχές στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.

Αυτή η παντοδυναμία έφτασε σε επίπεδο αλαζονείας, με την ανεκδιήγητη δήλωση του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ουσιαστικά ακύρωνε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα της ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια.

Η παρέμβαση Καραμανλή

Παρά τις γκρίνιες και την ξεκάθαρη παρέμβαση Σαμαρά, η κυβέρνηση συνέχιζε βάσει του σχεδιασμού της συνεκμετάλλευσης. Ακολουθώντας πλέον πλήρως την ατζέντα του Κώστα Σημίτη, όσο και αν οι γαλάζιοι δεν ήθελα να το παραδεχτούν. Επιβεβαιωνόταν όμως από την παρουσία του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη, στενού συνεργάτη του Σημίτη ως επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία.

Αυτό που έφερε τα πάνω – κάτω, ήταν η προφανής αμετροέπεια και η αλαζονεία που επέδειξε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος είχε το θράσος παριστάνοντας τον δικαιωμένο, να επιτεθεί στον Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, προκειμένου να ενδυναμώσει – κάποιοι θεωρούν ότι ήθελε να πιέσει – τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εθνικές υποχωρήσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν η ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, που στο Μέγαρο Μαξίμου θεώρησαν πως είχε αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταστρέφοντας κυριολεκτικά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις διερευνητικές. Η συντριπτική αποδοχή της παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή, στην οποία αντέδρασαν κάποια γραφικά στοιχεία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Μπίστης του ΣΥΡΙΖΑ, ανησύχησε σφόδρα τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οι οποίοι έδωσαν φιρμάνι στα φιλικά τους ΜΜΕ να σταματήσουν άμεσα να ασχολούνται με την αντιπαράθεση Σημίτη – Καραμανλή, ώστε να πέσουν οι τόνοι μήπως και μαζευτεί το θέμα και συνεχιστεί η πορεία των διερευνητικών.

Η τοποθέτηση της Πελώνη όμως εξόργισε την βάση αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Η παρέμβαση των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πάγωσε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο αριθμός αυτός μπορεί ακόμα και να κλονίσει την κυβερνητική σταθερότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δύο δρόμους έχει πλέον ο πρωθυπουργός. Ο ένας είναι να εγκαταλείψει άμεσα το σχέδιο του για προσέγγιση με την Τουρκία, και ο άλλος να έρθει σε ρήξη με τον Κώστα Καραμανλή, μετρώντας τις δυνάμεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα. Για την βάση δεν το συζητάμε, οποιαδήποτε σύγκριση θα ήταν συντριπτική. Ενώ πλέον, οι αποστάσεις που θέλουν να κρατήσουν από τον Σημίτη, στην παρέμβαση του οποίου χρεώνουν την αντίδραση του Κώστα Καραμανλή, είναι διακριτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.