ΥΕΘΑ: Η «επένδυση» των 12 δισ. ευρώ στην Άμυνα του Κ.Μητσοτάκη που κινδύνευσε από την κόντρα Παναγιωτόπουλου-Φλώρου

«Νέος αέρας φυσά» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την τοποθέτηση του στρατηγού Α.Στεφανή ως υπηρεσιακού υπουργού

ΥΕΘΑ: Η «επένδυση» των 12 δισ. ευρώ στην Άμυνα του Κ.Μητσοτάκη που κινδύνευσε από την κόντρα Παναγιωτόπουλου-Φλώρου

«Αέρας» ανανέωσης και αισιοδοξίας «φυσά» για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον περασμένη εβδομάδα που ανέλαβε, έστω υπηρεσιακός. υπουργός ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Το υπουργείο, αλλά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ταλαιπωρηθεί από την υπόγεια μετωπική σύγκρουση του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ.Φλώρο, η οποία έπαψε να είναι «υπόγεια» μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, οπότε είχαν έρθει στην δημοσιότητα οι χαρακτηρισμοί («σαχλαμάρας», «άσχετος» κλπ.) που χρησιμοποιούσε ο Κ.Φλώρος κατά του προϊσταμένου του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τις αποκαλύψεις, ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος ήταν «ωσεί παρών» στο υπουργείο και απλά προσπαθούσε να μην επιτρέψει να «αλωνίζει» ο Κ.Φλώρος, ειδικά στις αμυντικές προμήθειες.

Ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν προβληματισμένο από αυτή την κατάσταση και απλά περίμενε να περάσει ο καιρός μέχρι τον Δεκέμβριο που κατά νόμο θα οριστεί ο επόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές.

Ο Κ.Μητσοτάκης έχοντας επενδύσει πολιτικά επάνω στην επαναφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρησιακή κατάσταση (το 2019, χωρίς να είναι 2015 που τίποτα δεν λειτουργούσε και οι Ενοπλες Δυνάμεις υπήρχαν «τύποις» -ναι, τώρα μπορούμε να το πούμε- εν τούτοις οι ΕΔ είχαν μείνει «πίσω» σε επιχειρησιακή εξέλιξη 15 ολόκληρα χρόνια).

Παρά τα λάθη και τις αβαρίες που έγιναν, η «επένδυση Μητσοτάκη» περίπου 12 δισ. ευρώ στην Άμυνα έδωσε μια πνοή αισιοδοξίας ότι περί το 2025 θα μπορούσαν οι ΕΔ να αποκτήσουν σοβαρή ικανότητα άμυνας και επίθεσης αν χρειαστεί.

Δυστυχώς στην Άμυνα «ότι σπείρεις το θερίζεις» μετά από 7-10 χρόνια, εξ ού και οι τραγικές καταστάσεις στις ΕΔ των ετών 2011-2019: Από το 2005 είχε να υπάρξει σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Με μεγάλο ερωτηματικό το γιατί δεν υπήρξε ανάλογη επένδυση και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία με ένα μέρος των χρημάτων αυτών, εν πάση περιπτώσει, ήρθαν στην Ελλάδα μαχητικά 4++ γενιάς (Rafale F.3R), ναυπηγούνται  τρεις φρεγάτες FDI (άλλη πονεμένη ιστορία για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία), ήρθε η κρίσιμη προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων Spike NLOS, υπήρξε η προετοιμασία για την αγορά των F-35 προς το τέλος της δεκαετίας και αναμένεται το κλείσιμο της ναυπήγησης κορβετών (το ΠΝ έχει πλέον σε κύρια σκάφη επιφανείας το 30% της δυναμικότητας που θα έπρεπε να έχει) και πολλών άλλων προγραμμάτων.

Μακάρι να ήταν σε όλους τους τομείς του δημοσίου η παραγωγή έργου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αυτή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έστω με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αβαρίες που προκλήθηκαν, εν πολλοίς, από την κόντρα Παναγιωτόπουλου-Φλώρου.

Η υπηρεσιακή θητεία του Α.Στεφανή με απόφαση του Κ.Μητσοτάκη, όλοι εύχονται να μην είναι απλά «υπηρεσιακή» και να μείνει στο πόστο καθώς γνωρίζει όχι μόνο «κάθε πέτρα» του ΥΠΕΘΑ, αλλά έχει και ψυχή ηγέτη και πίστη στις δυνατότητες του Έλληνα στρατιώτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μην ξεχνάμε ότι ο στρατηγός Α.Στεφανής ήταν αυτός που πρότεινε την επιχείρηση διάσωσης στην Ανδριανούπολη το 2018 των δύο Ελλήνων στρατιωτικών  αιχμαλώτων με κεραυνοβόλο επιχείρηση, για να αντιδράσει και να απορρίψει εν τέλει την ιδέα ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς θεώρησε ότι μπορεί να υπήρχε κλιμάκωση…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.