Θεσσαλονίκη: Χώρους πρασίνου θέλει τα πρώην στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ

Θεσσαλονίκη: Χώρους πρασίνου θέλει τα πρώην στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ του χαρακτηρισμού των πρώην στρατοπέδων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με προεδρικά διατάγματα, ως ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τάσσεται η Ν.Ε Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή της, προτείνει:

  • Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτήρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία τα οποία αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις.
  • Αναστροφή της μεταβίβασης των στρατοπέδων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
  • Απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην στρατοπέδων στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά χωρίς την ένταξή τους σε οποιαδήποτε σχέδιο αξιοποίησής που περιλαμβάνει νέες οικοδομές κάθε τύπου. Τυχόν εγκεκριμένες πολεοδομήσεις μέσω ΓΠΣ κ.λπ. καταργούνται.
  • Τη σύσταση δημόσιου μητροπολιτικού φορέα, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείρισή τους ως χώρων κοινόχρηστου πράσινου υπερτοπικής σημασίας με την ανάλογη χρηματοδότηση.
  • Τη θεσμοθέτηση «Τράπεζας Γης» προκειμένου να απαλλαγούν οι δήμοι από το βραχνά της άρσης των απαλλοτριώσεων και των δυσβάσταχτων αποζημιώσεων που τις συνοδεύουν, προκειμένου να ανακτήσουν τμήματα στρατοπέδων ή άλλων ελεύθερων χώρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη (μόλις 2,27 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο) και ταυτόχρονα διαθέτει υψηλότατα επίπεδα ρύπανσης, ιδιαίτερα σε μικροσωματίδια, η συγκέντρωση των οποίων ξεπερνάει τα όρια ασφαλείας τις μισές ημέρες του χρόνου στο δυτικό της τμήμα.

Σήμερα, οι ελεύθεροι αδόμητοι χώροι, που μπορούν να δεχθούν πράσινο, και μάλιστα υψηλό, είναι ελάχιστοι με τους περισσότερους από αυτούς να είναι στρατόπεδα, είτε κλειστά είτε σε λειτουργία (πλήρη ή μερική). Τα περισσότερα και μεγαλύτερα βρίσκονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στρατόπεδο Παύλου Μελά (δυτικά) έκτασης 340 στρεμμάτων
  2. Στρατόπεδο Καρατάσου (δυτικά) έκτασης 750 στρεμμάτων
  3. Στρατόπεδο Ζιάκα (δυτικά)έκτασης 124 στρεμμάτων
  4. Στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου (δυτικά) έκτασης 230 στρεμμάτων
  5. Στρατόπεδο Παπακυριαζή (δυτικά) έκτασης 250 στρεμμάτων
  6. Στρατόπεδο Κακιούση (Δυτικά) είναι ενεργό
  7. Στρατόπεδο Μυστακίδη (κέντρο εντός ΟΛΘ) έκτασης 7,5 στρεμμάτων
  8. Στρατόπεδο Γ΄ Σώματος – Πεδίο του Άρεως. Άνωθεν της Λεωφόρου Στρατού το στρατόπεδο είναι ενεργό ενώ το κομμάτι κάτωθεν έκτασης 22 στρεμμάτων είναι διαμορφωμένο ως Πάρκο Πρασσίνου
  9. Πρώην 424 ΓΣΝ (κέντρο)
  10. Στρατόπεδο Πρώην Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου (κέντρο) έκτασης 5 στρεμμάτων
  11. Στρατόπεδο Φαρμάκη (Ανατολικά) έκτασης 38 στρεμμάτων
  12. Στρατόπεδο Κόδρα (Ανατολικά) έκτασης 450 στρεμμάτων
  13. Στρατόπεδο Νταλίπη (Ανατολικά)
  14. Στρατόπεδο Γκόνου (Δυτικά) έκτασης 600 στρεμμάτων
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συνολική τους έκταση δεν ξεπερνάει τα 3.000 στρέμματα. Εάν αποδοθεί το σύνολο των πρώην στρατοπέδων τότε η αναλογία θα προσεγγίσει τα 5 τ.μ./κάτοικο, η οποία εξακολουθεί να υπολείπεται από το όριο των 7τ.μ./κάτοικο, που είναι το γενικά αποδεκτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.