ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι διαφοροποιήσεις Γ.Κυρίτση προϊδεάζουν για ένα «καυτό» συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαφοροποιήσεις Γ.Κυρίτση προϊδεάζουν για ένα «καυτό» συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το χάσμα ανάμεσα σε κυβερνητικές πολιτικές επιλογές και στις πραγματικές διαθέσεις και απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν οι τελευταίες παρεμβάσεις του βουλευτή του κόμματος Γιώργου Κυρίτση.

Δεν πρόκειται απλά για κάποιες διαφοροποιήσεις ή προσωπικές απόψεις του βουλευτή, αλλά για θεμελιώδεις ουσιαστικά διαφωνίες ως προς το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κυβερνώντος κόμματος. Και μάλιστα σε αρκετά κρίσιμα μέτωπα: από τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία, έως τη στάση απέναντι στον αναρχικό χώρο, αλλά και το μείζον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Στην πραγματικότητα οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του κ. Κυρίτση προϊδεάζουν για ένα «καυτό» συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Δεκέμβριο και αποτελούν σαφή προειδοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του κόμματος και της κυβέρνησης, ότι η ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση θα είναι σφοδρή, η δε αμφισβήτηση κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης δεδομένη.

Το ότι ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε μόλις χθες με αφορμή τις δηλώσεις του για την υπόθεση της σύλληψης των Σακκά – Σεϊσίδη ότι τα όσα λέει αποτελούν «κοινό τόπο» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλώς η επιβεβαίωση των ζυμώσεων, των ανησυχιών και των αναζητήσεων, που εκδηλώνονται σε ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης και τη συνέπειά τους απέναντι στην αριστερή φυσιογνωμία του χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «πρόλαβε» μέσα σε λίγες ημέρες να ρίξει «βόμβες» σε τρία μέτωπα: αρχικά τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ των καταληψιών και των ακτιβιστών που εισέβαλαν σε ναό στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «καταλήψεις έχει κάνει και η εκκλησία». Σε εκείνο το θέμα άλλωστε υπήρχαν και πολλοί άλλοι βουλευτές, ακόμη και υπουργοί που έδειξαν να συμμερίζονται προσεγγίσεις αυτού του τύπου.

Λίγο αργότερα, εξέφρασε την υποστήριξή του στους κατηγορούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες και ληστείες Σακκά και Σεϊσίδη, χαρακτηρίζοντας τους ουσιστικά πολιτικούς κρατούμενος και διωκόμενους για τα φρονήματά τους.  Μάλιστα σε νεώτερη παρέμβασή του αμφισβήτησε ότι η τυχαία σύλληψη των δύο ήταν μία επιτυχία της αστυνομίας.

Ο κ. Κυρίτσης «φύλαγε» το καλύτερο για μετά: διατύπωσε την αντίθεσή του για τις ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του Ελληνικού για το οποίο γίνεται εσχάτως λόγος, είπε ότι «είναι μία επένδυση, η οποία αν ήταν στο χέρι μας, δεν θα την κάναμε».

Διαμήνυσε δε αυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχει όρια, τονίζοντας ότι «η νομιμότητα, είναι νομιμότητα. Δεν γίνεται να πηδήξει κανείς πάνω από αυτήν μόνο και μόνο για να επιταχύνει μία επένδυση. Κάναμε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε τη σύμβαση σε σχέση με αυτό που είχαμε παραλάβει από την κυβέρνηση Σαμαρά και σε ένα μεγάλο βαθμό, το πετύχαμε. Από εκεί και πέρα, πάμε για το καλύτερο δυνατό με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τους γνωρίζοντες τις τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όλες αυτές οι δηλώσεις είναι πέραν των άλλων και προειδοποιητικές βολές για το συνέδριο και την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση που θα χαραχθεί εκεί. Αποτελούν δε μέρος ενός πλαισίου μέσα στο οποίο ισχυρές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να βαδίσει το κόμμα και η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει εκφραστής των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων και να μην διολισθήσει στην χωρίς προοδευτικές αναφορές κυβερνησιμότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.