ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς για το νέο κέντρο φιλοξενίας

Αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς για το νέο κέντρο φιλοξενίας

Την αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς, προκάλεσε το υπό κατασκευή νέο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Χωρυγίου.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους σημείωσαν πως «αντιλήψεις γκέτο δεν ευνοούν ούτε τους πρόσφυγες ούτε τους συνδημότες μας». Μάλιστα έκαναν και αναφορά σε όσους «οσμίζονται, προφητεύουν σκάνδαλα σε σχέση με το προσφυγικό».

Αναφορά που έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την καταγγελία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, για την εμπλοκή στη σίτιση των προσφύγων του μέλους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τάπα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά και τις σκιές για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό που άφησε ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης.

Η ανακοίνωση της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σχετικά με απόψεις που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, άρθρα, ερωτηματικά (υπαρκτά και άλλα που κινούνται στο χώρο του ανέξοδου εντυπωσιασμού), σχόλια, ψιθύρους και πάσης μορφής υπονοούμενα – και αφορούν το προσφυγικό ζήτημα στο Δήμο Κιλκίς και γενικότερα στο νομό μας – θα θέλαμε να τοποθετηθούμε ρητά, κατηγορηματικά και με απόλυτη ειλικρίνεια, σαν Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Το προσφυγικό είναι αποτέλεσμα του πολέμου και της φτώχειας. Ένα πολύπλοκο, διεθνές πρόβλημα, με πλήθος νομικών, ανθρωπιστικών, οικονομικών, διπλωματικών και κοινωνιολογικών παραμέτρων. Θεωρούμε πως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αγωνίστηκε με συνέπεια, ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα στο πρωτόγνωρο προσφυγικό ζήτημα.

Η σταθερή στάση της κυβέρνησης ήταν το ανάχωμα του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού απέναντι στο σκοταδισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η πολύπλευρη αναγνώριση από διεθνείς φορείς, προσωπικότητες, θεσμούς, της προσπάθειας του Ελληνικού λαού και της στάσης της κυβέρνησης, είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής μας της άποψης.

Γνωρίζουμε πως κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μείνουν για μεγάλο ίσως χρονικό διάστημα στον τόπο μας. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους, δίπλα σε όσους νοιάζονται με ανθρωπιά και συμπόνια για την τραγωδία τους, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Σοβαρά και υπεύθυνα. Σοβαρά και υπεύθυνα λοιπόν, δηλώνουμε πως δεν είμαστε σε θέση να έχουμε άποψη για την τοποθεσία που επιλέχθηκε, σαν χώρος φιλοξενίας στην περιοχή του Χωρυγίου.

Δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια για τις προδιαγραφές του χώρου, τις εναλλακτικές λύσεις, το λογικό ή όχι ύψος του τιμήματος του ενοικίου. Σε λάθος κατεύθυνση απευθύνουν τις ερωτήσεις τους «επαΐοντες» δημοσιογράφοι και «φωστήρες»- κάτοχοι οικονομικών, περιβαλλοντικών, μηχανολογικών νομικών και κοινωνιολογικών γνώσεων.

Οι ερωτήσεις θα πρέπει να τεθούν στους ειδικούς. Τους δημάρχους του νομού μας, την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη, τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Σε όλους αυτούς δηλαδή που μήνες ζητούσαν να έχουν άποψη για την επιλογή της τοποθεσίας χώρων φιλοξενίας προσφύγων, και μήνες τώρα σιωπούν για την επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Έχει και όρια η υποκρισία. Κάποιοι, στα λόγια μόνο, εκφράζουν αισθήματα ανθρωπιάς και συμπόνιας. Στα λόγια. Γιατί όταν έρχεται η συζήτηση στο δια ταύτα, όταν χρειάζονται προτάσεις ρεαλιστικές για το που θα μείνουν αυτοί οι πρόσφυγες, πόσο γρήγορα θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες, από που θα χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές, κανείς δεν παίρνει την ευθύνη της πρότασης.

Στηρίζουμε αποφασιστικά την άποψη, ότι προς το συμφέρον όλων, είναι η ομαλή κοινωνική ένταξη όσων προσφύγων παραμείνουν τελικά στον τόπο μας. Αντιλήψεις «γκέτο» δεν ευνοούν ούτε τους πρόσφυγες, ούτε τους συνδημότες μας. Σοβαρά και υπεύθυνα λοιπόν φρονούμε, έχοντας συζητήσει με όλους τους παράγοντες που έχουν εμπλακεί με το ζήτημα του προσφυγικού στο Δήμο μας, πως ένα κέντρο φιλοξενίας με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, για τουλάχιστον ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, πρέπει να υπάρχει.

Οι κατατρεγμένοι του πολέμου δεν μπορούν να περάσουν δεύτερο χειμώνα σε σκηνές και λασπότοπους. Προτάσεις κατανομής οικογενειών προσφύγων σε μικρούς οικισμούς, θεωρούμε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, με την απαραίτητη προϋπόθεση επαρκούς και εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.

Σοβαρά και υπεύθυνα, παίρνουμε σαφείς αποστάσεις από τη διαδικασία λήψης ορισμένων αποφάσεων και επιλογών στο νομό μας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η κρισιμότητα του προβλήματος και η ανάγκη για γρήγορες ενέργειες είναι δεδομένα, αλλά δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών και τις «γκρίζες» περιοχές στη διαφάνεια των επιλογών, που προκαλούν καχυποψία και ενδοιασμούς.

Σοβαρά και υπεύθυνα επίσης, θεωρούμε πως πρέπει να αναλογιστούν οι συμπολίτες μας τις απόψεις κάποιων διαμορφωτών της κοινής γνώμης πως τάχατες «η αγαπητή κυβέρνηση θέσπισε και τις θέσεις πολιτικών διοικητών για τα κέντρα ανά την Ελλάδα για να μπορέσει να βολέψει και να διορίσει έναν ακόμη αριθμό κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», όταν οι θέσεις συντονιστών στα στρατόπεδα κρίνονταν εντελώς απαραίτητες από το σύνολο όσων ασχολούνταν με το προσφυγικό ζήτημα. Από τις Μ.Κ.Ο μέχρι τους στρατιωτικούς διοικητές των στρατοπέδων και από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης μέχρι τους εργαζόμενους στα στρατόπεδα.

Με την ευκαιρία, θα μπορούσε να μας κατατοπίσει ο έγκριτος δημοσιογράφος που εκφράζει δημόσια αυτές τις απόψεις, για το ποια κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκαν, να μας κοινοποιήσει τα ΦΕΚ του διορισμού τους και να μας εξηγήσει πως οι αμοιβές τους επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό;

Οι ίδιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι που μιλούν για «υγειονομικές βόμβες», οι ίδιοι που επικαλούνται εκατομμύρια επιβάρυνσης για τον Ελληνικό λαό από τα κέντρα φιλοξενίας, ενώ γνωρίζουν, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν, πως όλες οι υποδομές χρηματοδοτούνται απ’ ευθείας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας, από κονδύλια Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεσμών. Οι ίδιοι είναι που τσουβαλιάζουν τους εθελοντές και τους «εθελοντές» δηλώνοντας πως ο εθελοντισμός τελείωσε με το κλείσιμο της Ειδομένης.

Τους πληροφορούμε πως οι εθελοντές, όχι οι «εθελοντές», είναι πάντα δίπλα στους πρόσφυγες, νοιάζονται για το πως θα πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, αγωνιούν για την ένδυση και τη διαβίωση των προσφύγων στο χειμώνα που έρχεται. Οι ίδιοι, που δεν άρθρωσαν ούτε λέξη όταν «στην πιάτσα» ακούγονταν τα ξενοφοβικά για την «ισλαμική μαντίλα- φόβητρο- των προαιώνιων αξιών της φυλής, για δήθεν βανδαλισμούς εκκλησιών, για «μολυσματικές ασθένειες». Οι ίδιοι που δεν τόλμησαν να πούνε λέξη για την παραληρηματική συμπεριφορά του Δημάρχου Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη που καλούσε σε καταλήψεις σχολείων, αν προσφυγόπουλα «μόλυναν» τα θρανία των Ελληνοπαίδων…

Διαβλέπουν, οσμίζονται, προφητεύουν σκάνδαλα σε σχέση με το προσφυγικό οι ίδιοι κύριοι. Τους καλούμε, κάθε στοιχείο που υπάρχει ή θα υπάρξει να κατατεθεί άμεσα στον εισαγγελέα. Τους διαβεβαιώνουμε από την πλευρά μας, πως δε θα διστάσουμε να καταγγείλουμε έκνομες συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται και να σταθούμε πολιτικά δίπλα τους. Και τελικά, πολύ καλοπροαίρετα, τους προτρέπουμε, να διασταυρώνουν λιγάκι τις «πηγές» τους σχετικά με τις ενδεχόμενες απόψεις και τις ανακοινώσεις της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς. Για να μην εκτίθενται και οι ίδιοι, και οι «πηγές» τους…»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.