ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η «μητέρα» των μαχών το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι συσχετισμοί και οι αποκλεισμοί στελεχών

Η «μητέρα» των μαχών το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι συσχετισμοί και οι αποκλεισμοί στελεχών

Ως η “μητέρα” των μαχών χαρακτηρίζεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάχη για μια θέση στη νέα κεντρική επιτροπή και μάχη για τα νέα κομματικά όργανα. Ποιος θα επιβιώσει απο τη μάχη αυτή; Οι 53; ,οι προεδρικοί´, η πασοκογενείς ; Ολοι στην αρένα του συνεδρίου και των συσχετισμών για την επικράτηση των στελεχών διαφόρων τάσεων στα νέα κομματικά όργανα.

Αυτά άλλωστε θα κληθούν να συναποφασίσουν με τον Αλ. Τσίπρα τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Για αυτό και ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του, προσπαθούν να επικρατήσουν ώστε να αποκτήσουν πλειοψηφικό συσχετισμό υπέρ τους στα κομματικά όργανα και να μην κινδυνεύουν οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Η μεγάλη μάχη που διεξάγεται στις οργανώσεις του κόμματος για την εκλογή συνέδρων ειναι ανάμεσα στους προεδρικούς και την ομάδα των 53. Μάχη χαρακωμάτων αφού οι προεδρικοί επιχειρούν να υπερψηφιστούν και να μειοψηφήσει η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μαζί με τους προεδρικούς συντάσσονται και τα στελέχη που προέρχονται απο το ΠΑΣΟΚ.

Ε;iναι χαρακτηριστικό οτι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και γυναίκες στον Πειραιά οι κυρίες Γεννιά και Κασιμάτη δεν έβαλαν υποψηφιότητα για το συνέδριο καθώς δεν πέρασε η άποψη τους να μπούνε υποψήφιοι νέοι άνθρωποι , στελέχη του κόμματος ,με άποψη της κοινωνίας. Αντιθέτως τρεις βουλευτές του Πειραιά οι κύριοι Δρίτσας, Δουζίνας και Σταματάκη έθεσαν υποψηφιότητα μαζί με άλλα πέντε στελέχη που ταυτόχρονα ειναι και συνεργάτες υπουργών. Ο κ. Δρίτσας εξελέγη έβδομος στους οκτώ συνέδρους.

Ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί μια παρόμοια εξέλιξη για το κόμμα του ωστόσο ομως δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το αποτρέψει. Παρασκηνιακά πάντως γίνεται μάχη έχοντας “απέναντι” τους “53”.

Ωστόσο έκπληξη προκαλεί το γεγονός για τον επικεφαλής των 53 Ευκλείδη Τσκαλώτο που επιχειρεί να εισβάλει κομματικά και να ελέγξει το κόμμα με τους βουλευτές και τα στελέχη που απηχούν τις απόψεις του.

Και προκαλεί εντύπωση καθώς όταν ο τσάρος της οικονομίας τοποθετείται δημοσίως για σοβαρά θέματα όπως το τραπεζικό σύστημα, το χρέος και τις προοπτικές της οικονομίας αναπόφευκτα δημιουργείται κλίμα στην αγορά. Αυτό έπραξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν όψει του Συνεδρίου είπε πολλά, προκαλώντας ποικίλα σχόλια αλλά και διάφορους συνειρμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον. Επίσης σημείωσε πως οι Θεσμοί δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο που αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του Δ.Σ. των τραπεζών. «Ήταν και οι τέσσερις μπετόν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χρησιμοποίησαν τη διπλή απειλή ότι αφενός δεν θα μας έδιναν τη δόση, αφετέρου δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση». Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε «χαριτολογώντας» ότι και η Αριστερά δεν έχει φροντίσει να έχει δεξαμενή στελεχών για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι παραπάνω δηλώσεις και κυρίως το timing στο οποίο έγιναν δημιουργούν ερωτηματικά για ποιους λόγους έγιναν και τι είχε στο μυαλό του ο κ. Τσακαλώτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και αυτό που υπογραμμίζουν άνθρωποι της αγοράς είναι πως ο κ. Τσακαλώτος που ήταν εκείνος που έκλεισε τη διαπραγμάτευση, βγάζοντας τη χώρα από το αδιέξοδο και έφερε στη Βουλή το «αριστερό μνημόνιο», παίρνοντας ορθώς τα εύσημα από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι φυσικό όταν μιλά, η αγορά να τον ακούει με μεγάλη προσοχή. Βεβαίως ο κ. Τσακαλώτος μιλούσε σε κομματικό ακροατήριο, ωστόσο αυτό λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι τονίζουν πως ο υπουργός Οικονομικών και δη ο κ. Τσακαλώτος, που επανειλημμένως έχει αποδείξει πως λειτουργεί με οικονομικά και τεχνοκρατικά κριτήρια, πρέπει να μένει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.