ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Όλες οι φυλές του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Το παρασκήνιο και οι στόχοι των ομάδων

Όλες οι φυλές του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Το παρασκήνιο και οι στόχοι των ομάδων

Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά αύριο το απόγευμα στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ στο παλαιό Φάληρο με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στα χαρακώματα μετέχουν κυρίως τρεις μεγάλες ιδεολογικές τάσεις που η μια επιχειρεί να εξοστρακίσει την άλλη με ότι αυτό σημαίνει κυρίως όμως γιατί θέλει να έχει το πάνω χέρι στην επόμενη ημέρα του κόμματος αλλά και να έχει λόγο στις κυβερνητικές αλλαγές που θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Από τις αλλαγές αυτές δύο υπουργοί φαίνεται ότι θα μείνουν αμετακίνητοι: Ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός υποδομών και δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης. Μόνο αν θέλουν οι ίδιοι να μετακινηθούν από τα Υπουργεία που βρίσκονται θα γίνει αφού μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει να τους αλλάξει χαρτοφυλάκιο.

Η ομάδες Παππά, Τσακαλώτου και Δραγασάκη

Στη μια τάση την ενωτική ή αλλιώς όπως ονομάζονται οι προεδρικοί είναι τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα με πρώτο τον κ. Παππά. Το αντίπαλον δέος στον κ. Παππά ειναι η ομάδα των 53 με επικεφαλής τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ η Τρίτη ομάδα της οποίας όμως δεν ανήκουν αμιγώς τα στελέχη της αλλά πρόσκειται στην ενωτική κίνηση, είναι η λεγόμενη ομάδα των άλλων προεδρικών με στελέχη τον κ. Δραγασάκη , τον κ. Γ. Σταθάκη τον Δημήτρη Παπαδημούλη τη Ρένα Δούρου κ.α

Η κάθε ομάδα ξεχωριστά πρεσβεύει στις δικές της πολιτικές κατευθύνσεις. Για αυτό και άλλωστε μεταξύ τους έχουν πολιτικές διαφορές. Η ομάδα στην οποία στοιχίζονται πίσω από τον κ. Παππά τα στελέχη της, επιθυμούν το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Θέλουν τη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν ανοικτό πλουραλιστικό κόμμα μακρυά από αγκυλώσεις του παρελθόντος και περιορισμό των δυνάμεων του και επιστροφή στην κομμουνιστοποίηση. Για το λόγο αυτό μαζί με στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αρχικά προχώρησαν σε μια μια κίνηση συλλογής υπογραφών έτσι ώστε να παρουσιάσουν την ανάγκη να υπάρξει η μεγάλη συνάντηση της σοσιαλδημοκρατίας με την αριστερά κατά τα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου οταν τη δεκαετία του 80 είχε κάνει ανάλογες προσκλήσεις του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες γενιές του 114, του Πολυτεχνείου κ.οκ.

Οργανώνουν φόρουμ για την συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τους σοαλιαστές του κέντρου

Η ιδέα της συλλογής υπογραφών εγκαταλείφθηκε όταν οι διοργανωτές τους από τον ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι η ιστορία δεν μπορούσε να επαναληφθεί όπως τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι αποφάσισαν στην οργάνωση εκδήλωσης ενός φόρουμ στο οποίο θα μετέχουν οι πάντες που θα ήθελαν να συμπορευτούν με τον Αλ. Τσίπρα οχι οργανωτικά κομματικά στην οργάνωση , αλλά πολιτικά, με στελέχη όπως για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, η Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Δημήτρης Ρέππας, Μιχ. Καρχιμάκης κ.α.

Η ομάδα του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου που έδωσε σκληρή μάχη στις προςσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή συνέδρων , κινείται αντίθετα από την προεδρική ομάδα. Δεν επιθυμούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με το σκεπτικό ότι θα χάσει τις ιδεολογικές του αναφορές και αφετηρία και δεν θέλουν στις τάξεις του κόμματος στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Μαντάς , Δρίτσας, Καβαδία είναι μερικά από τα στελέχη που συγκροτούν την κίνηση των 53.

Στην Τρίτη ομάδα φιλική προς την ομάδα των προεδρικών μετέχουν υπουργοί όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και υπουργός Γ. Σταθάκης οι οποίοι κινούνται στις παρυφές της ενωτικής κίνησης. Δεν επιθυμούν ιδεολογική ταύτιση με τον Ευκλείδη Τσκαλώτο και για αυτό πολλές φορές η πολιτική τους συγκρούεται ακόμη και σε επίπεδο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Οι “δορυφόροι” των ομάδων του συνεδρίου

Από εκεί και μετά είναι οι άλλες μικρότερες εσωκομματικές ομάδες. Των Πασοκογενών, η ομάδα του Ν. Κοτζιά Πράττω, και ο όμιλος προβληματισμού που ιδρύθηκε πολύ πρόσφατα. Δεν διαθέτουν ιδιαίτερη επιρροή ωστόσο γίνονται υπολογίσιμες, όταν συνεργάζονται η συνασπίζονται με κάποιους εκ των πρωταγωνιστών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αθροίζοντας έτσι τις δυνάμεις και τους συσχετισμούς των ομάδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σίγουρο είναι ότι η μάχη για την επικράτηση των ομάδων θα συνεχιστεί ασφαλώς και μετά το συνέδριο στη νέα κεντρική επιτροπή που θα προκύψει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.