ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σε κλίμα προβληματισμού και απογοήτευσης διεξάγεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα προβληματισμού και απογοήτευσης διεξάγεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα προβληματισμού για την πορεία της χώρας, της κυβέρνησης και του κόμματος, συνεχίζονται στο στάδιο του ταε κβο ντο οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώνεται με την εκλογή του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής.

Παρότι το συνέδριο γίνεται σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση, το κλίμα δεν είναι πανηγυρικό. Τουναντίον οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις μεσαίων, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών καταδεικνύουν διαφωνίες, αποκαλύπτουν κριτικές και καταγράφουν απογοητεύσεις για την κατάσταση και την περαιτέρω πορεία.

Ο φόβος για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “νέο ΠΑΣΟΚ”, αλλά και η εξέλιξή του σε ένα προσωπαγές κόμμα, απολύτως ελεγχόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα και μία στενή ηγετική ομάδα πέριξ του πρωθυπουργού, είναι τα σημεία αιχμής. Μαζί με αυτά εκφράζεται έντονη επιφύλαξη για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, με πολλούς να προβλέπουν αδιέξοδα και πλήρης απόσταση από την κοινωνία, εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων, που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Στην κριτική πολλών συνέδρων ότι η κυβέρνηση έχει διολισθήσει σε αντιλαϊκές πολιτικές, εξαιτίας των μνημονιακών προγραμμάτων, που εφαρμόζει, απάντησε ο Νίκος Παππάς ο οποίος είπε ότι “διαφωνώ ριζικά με όσους λένε ότι ασκούμε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας”.

Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όμως ζήτησε ένα νέο μοντέλο κυβερνησιμότητας, παραδεχόμενος ελλείμματα στην άσκηση της διοίκησης και τη χάραξη πολιτικών με αποτελέσματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Παίρναμε αποφάσεις αλλά έμεναν στα χαρτιά», σημείωσε και τόνισε ότι “είμαστε στη μέση ενός στοιχήματος που δεν έχει κριθεί, αλλά έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κερδίσουμε».

Παρεμβαίνοντας δυναμικά στη συζήτηση ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος φέρεται να απομακρύνεται στον επικείμενο ανασχηματισμό επειδή διαφωνεί με την ικανοποίηση των απαιτήσεων που διατυπώνουν οι δανειστές, εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν βγαίνει το πρόγραμμα και αναρωτήθηκε εάν η απομείωση του χρέους, που συζητά η κυβέρνηση, συνεπάγεται και νέο μνημόνιο.

Από την πλευρά της η τάση των “53+” εξέφρασε έντονες διαφωνίες για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Με κείμενό τους, αλλά και με ομιλίες από το βήμα του συνεδρίου τα στελέχη της κίνησης ήταν ιδιαίτερα καυστικά προς την ηγεσία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “53+” εξέταζαν το ενδεχόμενο να προτείνουν δικό τους υποψήφιο πρόεδρο, κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μην εκλεγεί ο τελευταίος “με ποσοστά Τσαουσέσκου”, όπως έλεγαν.

Τα περισσότερα από τα μεσαία στελέχη ζήτησαν να εφαρμοστούν τώρα οι ξεχασμένες εξαγγελίες πχ για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ολική επαναφορά στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα.  

Το μέλος της κίνησης των “53+” και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου τόνισε σχετικά με το μνημόνιο ότι «η υπογραφή μας είναι προϊόν αδίστακτου εκβιασμού με το πιστόλι στον κρόταφο». Και πρόσθεσε ότι “θέλουν να κάνουν παρένθεση τις ιδέες της αριστεράς ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς”.

Ακόμα και στελέχη που προέρχονται από την τάση Πλατφόρμα 2010 και δεν εντάσσονται στην αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης, διαχωρίζουν τη θέση τους για την προοπτική πασο0κοποίησης του κόμματος.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να γίνει κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα της Κεντροαριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός όταν ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου είπε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας».

Πολλοί σύνεδροι ζήτησαν να επιμείνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή υποσχέσεων, που είχαν δοθεί παλαιότερα.

Ο Γιάννης Θεωνάς τόνισε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και την κατώτατη σύνταξη στα 620 ευρώ”!

Ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ζήτησε να επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή του παράλληλου προγράμματός του.

Ο Γιάννης Μπουρνούς σημείωσε ότι «δεν ταιριάζει στον χώρο αυτό να αποδεχθεί την ατσάλινη νομοτέλεια του νεοφιλελευθερισμού».

Σε πολλές από τις κριτικές απάντησε ο Στέλιος Παππάς λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό χωρίς να βλέπουμε το διεθνές περιβάλλον» και υπερασπίστηκε τη στροφή στο ρεαλισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ομιλίες συνεχίζονται σήμερα Σάββατο μέχρι αργά το βράδυ και αύριο από το πρωί θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου (αναμένεται η πανηγυρική επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα) και της νέας Κεντρικής επιτροπής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.