«Ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στην Ευρώπη» θέλει το γερμανικό Die Linke

«Ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στην Ευρώπη» θέλει το γερμανικό Die Linke

Μήνυμα «ότι πρέπει να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, με την νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη και ότι χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση για όλους στην Ευρώπη», στέλνει μέσα από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βουλφ Γκάλερτ, αντιπρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της κρατιδίου Σαξωνία-Άνχαλτ στο Μαγδεμβούργο, εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος “Η Αριστερά” (Die Linke) στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

   Δηλώνει ότι αποκομίζει θετικές εντυπώσεις από το συνέδριο και σημειώνει πως ο ρόλος της γερμανικής Αριστεράς είναι να βοηθήσει να διευρυνθούν τα περιθώρια που έχει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μιαν αριστερή πολιτική, «δεδομένου ότι αυτοί οι οποίοι στενεύουν αυτά τα περιθώρια δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες αλλά στο Βερολίνο».

   Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από την καταστροφική κατάσταση, τονίζει ο κ. Γκάλερτ.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον Βουλφ Γκάλερτ στον Αντώνη Πολυχρονάκη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   Κύριε Γκάλερτ, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

   Έως τώρα έχω αποκομίσει πολύ θετικές εντυπώσεις. Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα συνολικά βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία υπό καταστροφικές συνθήκες και παρά τις τρομερές δυσκολίες πρέπει να πω ότι υπάρχει εδώ αισιοδοξία και αγωνιστικό πνεύμα.

   Νομίζετε ότι υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες έχει το περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μιαν αριστερή πολιτική. Είναι εφικτό;

   Τα περιθώρια είναι πολύ στενά, το γνωρίζουμε όλοι. Ο ρόλος της γερμανικής Αριστεράς είναι ακριβώς να βοηθήσει να διευρυνθούν, δεδομένου ότι αυτοί οι οποίοι στενεύουν αυτά τα περιθώρια δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες αλλά στο Βερολίνο. Είναι καθήκον της γερμανικής Αριστεράς να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευρυνθούν αυτά τα περιθώρια. Μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει όλα όσα είναι εφικτά. Γι αυτό και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να κυβερνά.

   Η ελληνική αντιπολίτευση, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, επικρίνουν όμως τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέστρεψε την Ελλάδα. Τι γνώμη έχετε εσείς;

   Αν κάποιος οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή είναι ιδίως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αυτά τα κόμματα είχαν οξύνει ήδη πριν την οικονομική και κοινωνική κρίση. Και αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι μαζί με τους θεσμούς επιδιώκουν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να την βγάλει από την καταστροφική κατάσταση στην οποία την οδήγησαν εκείνοι.

   Η διαμάχη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σάς είναι γνωστή. Θεωρείτε ότι είναι αναγκαία και δυνατή η ελάφρυνση στο ορατό μέλλον;

   Είναι και αναγκαία και δυνατή, εξαρτάται όμως από όσους έχουν τον κύριο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων και από τον κ. Σόιμπλε. Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα οφείλεται στην προσπάθεια του κυρίου Σόϊμπλε να γονατίσει το ΣΥΡΙΖΑ.

   Μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου. Νομίζετε ότι διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της αυστηρής λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και στην πέραν των Άλπεων Ευρώπη;

   Ήταν απολύτως αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μπλοκ κατά της αυστηρής λιτότητας και είναι επίσης απολύτως αναγκαίο να επεκταθεί. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του με μεγάλο ενδιαφέρον και επικροτούμε απολύτως την ανάληψη της ηγεσίας αυτής της προσπάθειας στην Ευρώπη από τον Αλέξη Τσίπρα.

   Το μήνυμά σας προς τους συντρόφους σας και τους Έλληνες;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

   Το μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, με την νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη και ότι χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση για όλους στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.