Ρ. Σβίγκου: «Η ΝΔ προσπαθεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης»

Ρ. Σβίγκου: «Η ΝΔ προσπαθεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης»

Δριμεία κριτική στη ΝΔ και την ηγεσία της άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι να προσπαθεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης. Αναμένουμε τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ, σημείωσε.

Ειδικότερα, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι «η συμφωνία του Eurogroup έχει ορίσει ένα σαφές πλαίσιο για τη συζήτηση των τεχνικών κλιμακίων και προσδιορίζει ότι το δημοσιονομικό της αντίκτυπο πρέπει να είναι μηδενικό» και επεσήμανε: «Υπό αυτήν την έννοια, οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που μιλούσαν για πρόσθετα μέτρα των 4,5 δισ., έφυγαν από το τραπέζι και συμφωνήθηκε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης για τον Έλληνα φορολογούμενο θα υπάρχει και ευρώ ελάφρυνσης». Όπως υπογράμμισε, η πρόθεση και η στόχευση της κυβέρνησης «είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα να είναι κατανεμημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε η τελική επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό να είναι μηδενική». Για το γεγονός ότι όπως και στην προηγούμενη αξιολόγηση έτσι και τώρα σειρά πρωτοσέλιδων και δημοσιευμάτων προεξοφλούν τα μέτρα, η κ. Σβίγκου σχολίασε ότι «και τις επόμενες ημέρες, που θα έχει καταλήξει και η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα». Εξήγησε, δε, ότι το ΔΝΤ πίεζε από τον Δεκέμβρη του 2015 για πρόσθετα μέτρα, η υποχώρηση που έκανε η ελληνική πλευρά ήταν ότι θα αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα για μετά το ’19 και πως η υποχώρηση του ΔΝΤ ήταν ότι έβγαλε από το τραπέζι τα πρόσθετα μέτρα και συμφωνήθηκαν τα περί μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου στην οικονομία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κατεύθυνση και η κατατεθειμένη θέση της κυβέρνησης είναι να ελαφρυνθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, εκείνα τα νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν και «καλό θα ήταν, επειδή η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς τα αντίμετρα και έχουν εκφραστεί οι προθέσεις της κι αυτά για τα οποία παλεύει μέσα στη διαπραγμάτευση, να ακούσουμε τι λένε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με αυτά». Όπως σημείωσε «σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και λειτουργώντας σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση έκανε και συνεχίζει να κάνει τα πάντα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες και κόντρα σε συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και να πετύχει μία συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη». «Απαντώντας» σε μειδίαμα του βουλευτή της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου, κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, η κ. Σβίγκου σημείωσε πως «αν υπάρχει κάτι το οποίο προκαλεί μειδίαμα, είναι η στάση προσωπικά του κ. Μητσοτάκη και του κόμματός του».

Η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν αφήσει αξιωματούχο για αξιωματούχο, δεν έχουν αφήσει χώρα που να μην έχουν πάει, έχουν κάνει τα πάντα γι’ αυτήν τη διαπραγμάτευση», ενώ αντίθετα «η ΝΔ το μόνο που κάνει, μέσα και έξω από τη χώρα, είναι να ταυτίζεται με τα συμφέροντα των δανειστών, να μη λέει λέξη για τις παράλογες απαιτήσεις τους και να προσπαθεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης». Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «Η ΝΔ συνεχίζει να επιμένει σε πρόσθετες περικοπές κρατικών δαπανών, γνωρίζοντας ότι έχουν τόσο περικοπεί οι κρατικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια -και μιλώ για τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία, στα νοσοκομεία κ.λπ.- που αν υπήρχε κι άλλη θηλιά σ’ αυτά τα έξοδα, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καμία δημόσια δομή και δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κοινωνικό κράτος». Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ για «επιμονή στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία», η οποία, όπως είπε, «προσκρούει στην ίδια την πραγματικότητα, από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν την υπεραπόδοση στους στόχους σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον».

Απευθυνόμενη στον κ. Κεδίκογλου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Προσπαθούμε να βάλουμε την οικονομία σε ράγες, λόγω αυτών που είχατε κάνει εσείς όλα τα προηγούμενα χρόνια». Υπογράμμισε «οι πολίτες πόσο ακριβώς είχαν επιβαρυνθεί και οι ίδιοι» και «σε τι κατάσταση» είχε αφήσει την ελληνική οικονομία η ΝΔ. «Δεν θα σας παρουσιάσω μία εικόνα ενός success story, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και πάνω σε αυτές εργαζόμαστε, για να μπορέσει πραγματικά να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία. Αλλά, από αυτό ξεκινώντας μέχρι να πάμε σε μία λογική ισοπέδωσης όπου τίποτα δεν γίνεται, υπάρχει διαφορά…», πρόσθεσε. Επίσης, έθεσε το ερώτημα τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στη σύνοδο του ΕΛΚ και αναρωτήθηκε, ειδικότερα, «εάν θα συνεχίσει να παρακαλά τους Ευρωπαίους να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση», αν θα ζητήσει ρύθμιση για το χρέος, αν θα ζητήσει μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, αν θα ζητήσει τα αντίμετρα να κατευθυνθούν στους συνταξιούχους. «Τι θα ζητήσει;» ρώτησε η κ. Σβίγκου, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ δεν ψήφισε ούτε τη στήριξη στους συνταξιούχους, επειδή αυτό δεν είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές». «Αυτό την ένοιαζε. Το πώς θα πάρουμε την άδεια από τους δανειστές», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχει κυβέρνηση η οποία μπορεί να κάνει κάτι απέναντι στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.