ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ: Πήγαν στην έκθεση «Ο Τσάβες εμπνέει» (φωτό)

ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ: Πήγαν στην έκθεση «Ο Τσάβες εμπνέει» (φωτό)

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ ήταν παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Ο Τσάβες εμπνέει», που διοργανώνει η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα. 

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του κόμματος. Από τη ΛΑΕ έδωσε το «παρών» η κ. Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η παρακαταθήκη του Τσάβες παραμένει ζωντανή»

Η έκθεση για τον Ούγο Τσάβες πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τον θάνατο του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας και φιλοξενείται στο ισόγειο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο Κολωνάκι, στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα». Σύμφωνα με την πρεσβεία «με τη συμπλήρωση στις 5 Μαρτίου του 2017 τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγο Τσάβες, η παρακαταθήκη της σκέψης του παραμένει ζωντανή, τόσο στη γη που τον γέννησε, όσο και στην Αμερική μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ούγο Τσάβες είναι από εκείνες τις εμβληματικές φιγούρες που περνούν στην ιστορία των αγώνων των λαών για ελευθερία». 

Ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία του στην έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον Ούγο Τσάβες, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Κουμουνδούρου με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Προ ημερών μάλιστα ο κ. Μπουρνούς είχε επίσημη συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για «τις επιθέσεις που δέχεται ο Μαδούρο από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα». 

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας κ. Φαρίντ Φερνάντες, στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο λεγόμενο «πραξικόπημα των μίντια», που έγινε στη Βενεζουέλα το 2002 εναντίον του Τσάβες, το οποίο είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν στηρίξει ορισμένα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. «Το 2002 εναντίον του Τσάβες έγινε ένα πραξικόπημα που έμεινε γνωστό ως το πραξικόπημα των μίντια. Όμως ο λαός αντιστάθηκε, πολλοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους και έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους υπέρ του Τσάβες», ανέφερε ο κ. Φερνάντες. 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα street art των καλλιτεχνών Cacao Rocks, N Grams και  Wild Drawing και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 19 Απριλίου.

ΟΗΕ: «Απελευθερώστε άμεσα τους πολιτικούς κρατούμενους»

Την ίδια στιγμή πάντως, η διεθνής κοινότητα τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και οι τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, της ύπαρξης πολιτικών κρατουμένων στη χώρα και του περιορισμού στην ελευθερία της έκφρασης. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ κάλεσε για μια ακόμη φορά από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα «να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους». Σύμφωνα με την αντιπολίτευση στις φυλακές της Βενεζουέλας βρίσκονται περισσότεροι από 120 πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του έχει επίσης ζητήσει από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει το ίδιο. Μάλιστα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την απελευθέρωση του Λεοπόλδο Λόπες, ενώ η κυβέρνηση του πρόσφατα επέβαλε κυρώσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Ταρεκ ελ Αϊσάμι, λόγω της σχέσης που κατηγορεί ότι έχει με τα πανίσχυρα καρτέλ της κοκαϊνης. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγρο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως μελετάται ξανά η επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα από τον Οργανισμό λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.