Ράνια Σβίγκου: «Μέλημά μας τα συμφέροντα των πολλών «αόρατων» αποκλεισμένων»

Ράνια Σβίγκου: «Μέλημά μας τα συμφέροντα των πολλών «αόρατων» αποκλεισμένων»

«Δίκαιη ανάπτυξη, μείωση των ανισοτήτων, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, συμμετοχή της κοινωνίας στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, θα πρέπει να είναι οι αξίες που θα μας οδηγήσουν στη μεταμνημονιακή εποχή», τονίζει η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της περιγράφοντας το διακύβευμα της επόμενης μέρας, στο πλαίσιο και των διεργασιών που συντελούνται στο κόμμα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.

«Πρέπει με ειλικρίνεια να παρουσιάζουμε τις δυσκολίες στους πολίτες, να μην ωραιοποιούμε καμία κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα με αυτοπεποίθηση να σχεδιάζουμε την υπέρβασή τους», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Θέτει ως πρώτιστη έγνοια την βελτίωση της καθημερινότητας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, όπου «εδώ και δύο χρόνια δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής». «Αλλά χρειάζονται», προσθέτει, «ακόμα πιο συγκροτημένες και ολοκληρωμένες τομές, με αριστερό, ταξικό πρόσημο». Τονίζει ότι «δεν αρκεί να δείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά καλύτερα από το παλιό, συστημικό πολιτικό προσωπικό, αλλά πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα ότι υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών, των «αόρατων», των αποκλεισμένων».

Αναφορικά με τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος, η κ. Σβίγκου υπογραμμίζει πως «το κρίσιμο δεν είναι μόνο οι διακριτοί ρόλοι, αλλά και το περιεχόμενο, και η λειτουργία των δύο» και πως ο αυτόνομος ρόλος του κόμματος «είναι κρίσιμος, τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ για το σύνολο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της. Αναφέρει ότι καθώς η ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας «δεν μπορεί πια να καταστροφολογεί», «ψάχνει διαφορετικό αφήγημα, προσπαθώντας να μας πλήξει», αλλά «το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, και το πραγματικό της πρόγραμμα»: «Ένα μείγμα ακροδεξιάς ιδεολογίας, βγαλμένο από εγχειρίδιο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, στα βήματα του κ. Σαμαρά, σε συνδυασμό με μια σκληρά νεοφιλελεύθερη, ακραία ταξική, αντίληψη για το κράτος, το Δημόσιο και τα κοινά, όπου η Υγεία, η Παιδεία, η πρόνοια θα πρέπει να περάσουν στα χέρια ιδιωτών και να γίνουν βορά στο κέρδος».

Σχολιάζοντας το ότι «η ΝΔ προκαταβάλλει την αποτυχία της εξόδου στις αγορές», η κ. Σβίγκου σημειώνει πως «η ΝΔ θα πέσει ξανά έξω στις προβλέψεις της». Αναφέρει σκωπτικά ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλό θα ήταν να μας πουν τι απέγινε τελικά εκείνο το success story του κ. Σαμαρά, με την έξοδο-πυροτέχνημα στις αγορές, το 2014, επί υπουργίας του κ. Στουρνάρα». Τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται φυσικά να τους μιμηθεί και πως «μια τέτοια απόφαση θα παρθεί αφού πρώτα εξεταστούν όλοι οι οικονομικοί παράγοντες, την πιο κατάλληλη στιγμή για την οικονομία, κι όχι για λόγους εντυπωσιασμού ή αποκόμισης πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, σαν να μην υπάρχει αύριο».

Η Ράνια Σβίγκου τονίζει ότι «οι αποφάσεις καμιάς εκ των τριών εξουσιών δεν είναι υπεράνω κριτικής» και πως κάθε πολίτης, όπως και κάθε πολιτικό κόμμα, όχι μόνο δικαιούται, αλλά και οφείλει να ασκεί κριτική σε αποφάσεις που αφορούν τόσο τη ζωή του, όσο και, ευρύτερα, τη δημοκρατία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Τονίζει ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να δρα απερίσπαστη, αλλά και να αυτοπροστατεύει το κύρος της, «το οποίο πλήττεται συχνά εδώ και χρόνια, όχι μόνο εξαιτίας πολιτικών λόγων ή σκοπιμοτήτων, αλλά, για παράδειγμα, ακόμα και από στοιχειώδη άγνοια της σύγχρονης πραγματικότητας (βλέπε Βαρκελώνη), η οποία είναι απαράδεκτη για ανθρώπους από τους οποίους κρίνονται ανθρώπινες ζωές».

«Εμείς πάλι, ως πολιτικός φορέας της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς», υπογραμμίζει, «οφείλουμε να υλοποιήσουμε μεταρρυθμιστικές τομές στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της δημοκρατίας». Η κ. Σβίγκου δηλώνει πως «είναι σίγουρο ότι σε αυτό το σημείο θα συγκρουστούμε με συντηρητικές αντιλήψεις που θα προσπαθήσουν να αντιπαραβάλουν την ασφάλεια με τα δικαιώματα» και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νόμο Παρασκευόπουλου για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.