Δ.Παπαδημούλης: Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών

Δ.Παπαδημούλης: Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών

«Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί επιτέλους τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών και να προχωρήσει στις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του για τις γερμανικές εκλογές, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως η γερμανική κυβέρνηση επί ημερών Μέρκελ διαμόρφωσε τις συνθήκες ιδεολογικής μετατόπισης των ευρωπαϊκών πολιτικών «προς ένα ακραία συντηρητικό και μετέπειτα νεοφιλελεύθερο άξονα, με την επιβολή μιας ατζέντας που αποδυνάμωνε διαρκώς την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης», με τη μετατόπιση αυτή να αποτυπώνεται «στις πολιτικές της Κομισιόν, στην αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών θεσμών, στην ενεργή προώθηση ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου λιτότητας που όξυνε τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, και αποδυνάμωσε τις πολιτικές σύγκλισης».

«Το μοντέλο της γερμανικής οικονομίας επί ημερών Μέρκελ στηρίζεται στις εξαγωγές, αποδυναμώνει την εσωτερική αγορά και βαθαίνει τις κοινωνικές ανισότητες», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζει, ότι «η συμβολή της γερμανικής κυβέρνησης στους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης, στη φορολογική εναρμόνιση και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη σημασία της συλλογικής ηγεσίας και της οικονομικής διακυβέρνησης, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση», προσθέτοντας ότι «το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών είναι εάν και κατά πόσο η επόμενη κυβέρνηση θα αντιληφθεί αυτές τις αδυναμίες και ανησυχίες που αφορούν τόσο τους ίδιους τους Γερμανούς, όσο και τους Ευρωπαίους πολίτες».

Αναφερόμενος στην γερμανική Αριστερά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως «κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια για να αναδείξει τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας και τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες, όπως επίσης και την ανάγκη μιας πιο ευρωκεντρικής πολιτικής προσέγγισης από την κυβέρνηση», θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης «την ανάγκη αύξησης των δημόσιων επενδύσεων και την εφαρμογή πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανισότητες, τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και της ρητορικής του μίσους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει, πως εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και παραμείνει αμετακίνητη στις υπάρχουσες «οικονομικές και πολιτικές αγκυλώσεις», το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να «ενισχύσει τις διαλυτικές τάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.