ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Κατά του Γ.Μουζάλα «στρέφονται» πρώην στελέχη της κυβέρνησης – «Ακατάλληλος για Ευρωπαίος Επιτρόπος»

Κατά του Γ.Μουζάλα «στρέφονται» πρώην στελέχη της κυβέρνησης – «Ακατάλληλος για Ευρωπαίος Επιτρόπος»

”Ακατάλληλο” για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , θεωρούν πως είναι ο Γιάννης Μουζάλς,δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωστής Παπαϊωάννου και ο Βασίλης Παπαδόπουλος σύμφωνα με άρθρο τους στη Guardian και στρέφονται κατά του.

Οι δύο μάλιστα, που ήταν μέλη της κυβέρνησης από τις θέσεις του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντίστοιχα, εξηγούν στο άρθρο τους πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αξίζουν κάτι καλύτερο από τον Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο θεωρούν «ακατάλληλο».

Αναλυτικότερα στο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως μολονότι στο εξωτερικό η επιλογή αυτή φαίνεται λογική, στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει συζητήσεις: «Η θητεία του ως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προήγαγε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», γράφουν.

«Ο σημερινός επίτροπος Νιλς Μούζνιεκς, έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τον περιορισμό της ροής Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και βοήθεια προς την Αγκυρα. Αντιθέτως, ο Ελληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους ένθερμους προστάτες αυτής της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Εχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων», γράφουν χαρακτηριστικά.

«;Oταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Οταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπή και να επισπεύσει την επιστροφή Σύρων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεςσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο», επισημαίνουν.

Ακόμη, αποδίδουν στον κ. Μουζάλα ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα. «Η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παγιδευτούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τον περασμένο χειμώνα, αυτός ο περιορισμός στα νησιά και η κακοδιαχείριση οδήγησαν σε απώλεια ζωών. Δεν υπήρξε ουσιαστική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες για αυτούς τους θανάτους. Η αποτυχία να παρασχεθούν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας ή οι δομές και οι κανόνες που είναι απαραίτητες για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού ανήκει εν μέρει στον Μουζάλα», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ -όπως και άλλοι οργανισμοί- έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παρόμοιων αποτυχιών αυτόν τον χειμώνα.

«Η πολιτική που στηρίζει ο Μουζάλας έχει ρίξει παράλογο βάρος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυτό έγινε χωρίς προγραμματισμό ή προσπάθειες να κερδηθεί η τοπική υποστήριξη και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής», τονίζουν ακόμη οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Παπαδόπουλος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή της να προτείνει τον Μουζάλα ως επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγουν στο άρθρο τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.