Μεγαλώνουν οι διαφωνίες Α. Τσίπρα- Κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση της Novartis: «Η Αγία άλλαξε εν μία νυκτί»

Μεγαλώνουν οι διαφωνίες Α. Τσίπρα- Κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση της Novartis: «Η Αγία άλλαξε εν μία νυκτί»

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Novartis και την πρόταση για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, έδωσε «εφόδια» για νέες σκληρές αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας εξεπέλυε δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΝΔ από την Εύβοια όπου κάνει περιοδεία, είπε: «Εμένα με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να ενώσω τους Έλληνες μιλώντας για το μέλλον, παρά να τους διχάσω μιλώντας για το παρελθόν. Και αυτή είναι η πρωταρχική μου ευθύνη. Και δυστυχώς, σε ένα εξαιρετικά τοξικό πολιτικό περιβάλλον, έχουμε την υποχρέωση ως Παράταξη από την μία να αμυνθούμε απέναντι σε σκευωρίες και σε υποθέσεις που παίρνουν τα χαρακτηριστικά ουσιαστικά πολιτικής δίωξης, αλλά από την άλλη να μιλήσουμε και για το μέλλον».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είπε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Και η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα σκληρή εναντίον της ΝΔ και του Προέδρου της.

«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού. Αναρωτιέμαι: Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του; Ο καθένας έχει βέβαια το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του όπως νομίζει καλύτερα, όταν κατηγορείται για εγκληματικές πράξεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη Novartis

Και συνέχισε: «Αλλά με ποια στοιχεία ένα κόμμα που διεκδικεί μάλιστα την κυβέρνηση καταγγέλλει σημεία, τέρατα, και σκευωρίες; Πώς η άψογη μέχρι χτες Δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Η αγία έγινε σε μια νύχτα πόρνη. Ποιο Σύνταγμα, και ποιος νόμος, επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και λειτουργοί της Δικαιοσύνης από φορείς του πολιτικού συστήματος; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει μια μεγάλη παράταξη σε όχλο στήριξης κάποιων από τις γραμμές της που φέρεται να εμπλέκονται σε ένα σοβαρό σκάνδαλο; Πότε έχει ξαναγίνει αυτό στην πολιτική ζωή του τόπου. Να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί, επειδή ασκούν το λειτούργημά τους».

Δώσε άμεσα απαντήσεις αλλιώς μην ξανατολμήσεις να μιλήσεις για σκευωρία

«Ας μας πει λοιπόν ο κος Μητσοτάκης για να τελειώνει το κακόγουστο αστείο: Ποιος έστησε τη σκευωρία; Ποιοι είναι οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που κινήθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης; Ποιος έστησε τις εκθέσεις του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικάνικες αρχές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την αμερικάνικη Πρεσβεία, δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες; Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας.

Να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο. Και αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Αλλά δεν νομίζω ότι έχει το πολιτικό σθένος να το κάνει. Διότι είναι φανερό ότι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο και είναι όμηρος μιας αδίστακτης ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματος του.

Εμείς σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την αποκάλυψη της αλήθειας. Και να είστε βέβαιοι ότι θα την ανακαλύψουμε. Και τότε ο καθένας θα αναλάβει αυτό που του αναλογεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ναι στην Προκαταρκτική από ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων

Με ανακοινώσεις τους τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «ναι» στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μία συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια». Αυτό αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και θα συμβάλλει -όσο περνάει απ’ το χέρι του- για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Θετική είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η θέση του κόμματος για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή. «ΟΛΑ στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με 3 χρόνια διακυβέρνησής του. «Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 «ξέχασαν» να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων», προσθέτει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συμφωνούμε με την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση NOVARTIS. Φυσικά, ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει δεθεί καλά το κατηγορητήριο. H Ένωση Κεντρώων δηλώνει ότι θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για την διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από την συνδρομή ξένων χωρών και από την διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών. Ακόμη εκτιμούμε πως αν και δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αν σε μια υπηρεσία χρηματίζονται οι από κάτω, είναι σαφές ότι ή ο υπουργός κοιμάται ή χρηματίζεται, οπότε τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από το δημόσιο βίο». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.