Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφυγόπουλων

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφυγόπουλων

57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση σε τρεις υπουργούς, Προστασίας του πολίτη, Δικαιοσύνης και μεταναστευτικής πολιτικής, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση σε ασυνόδευτα προσφυγοπούλα στο Ωραιόκαστρο στην οποία κάνουν λόγο για ύπαρξη φασιστικών ομάδων, που δρουν οργανωμένα και προβαίνουν σε επιθέσεις με αμιγώς φυλετικά και ξενοφοβικά κίνητρα κατά των μεταναστών.

Οι βουλευτές ζητούν την άμεση έρευνα της αστυνομίας για τις επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών και την απόδοση κατηγοριών με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Επίσης τους ζητούν να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν προκειμένου οι ρατσιστικές επιθέσεις να αντιμετωπιστούν και να μειωθούν

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης των 57 βουλευτών:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι έχουν ενταθεί εκ νέου οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

Το πιο πρόσφατο και αποτρόπαιο περιστατικό αφορά σε επίθεση κατά ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στο Ωραιόκαστρο όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα οκτώ-δέκα ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας ρόπαλα έστησε ενέδρα και επιτέθηκε σε δύο ανήλικα προσφυγόπουλα. Όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ «Άρσις», υπεύθυνη για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στον ξενώνα που βρίσκεται στην περιοχή, τα δύο αγόρια, 17 χρόνων, ενώ επέστρεφαν το βράδυ της Τρίτης, 4 Σεπτεμβρίου, στη δομή, δέχτηκαν επίθεση λόγω της καταγωγής τους. Το ένα από τα δύο παιδιά κατάφερε να διαφύγει, ενώ το δεύτερο χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα, τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις προηγούμενες μέρες η ίδια – κατά πάσα πιθανότητα – ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή.

Εκτός από αυτό το περιστατικό, έχουν υπάρξει κι άλλα ανάλογα, όπως τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο η στοχοποίηση της μαντήλας που φορούσε ένα μικρό κορίτσι καθώς και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ενεργούς πολίτες και συλλόγους στο κίνημα αλληλεγγύης. Επίσης, τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί ξυλοδαρμοί μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπως είχαμε επισημάνει και στην υπ’ αριθμ. 1123/18.06.2018 Αναφορά μας.

Επειδή όλα τα παραπάνω περιστατικά φανερώνουν την ύπαρξη ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων, που δρουν οργανωμένα σαν σύγχρονα «τάγματα εφόδου» και προβαίνουν σε επιθέσεις με αμιγώς φυλετικά και ξενοφοβικά κίνητρα κατά αλλοδαπών,

Επειδή τα φαινόμενα αυτά φαίνεται να εντείνονται το τελευταίο διάστημα σε ανησυχητικό βαθμό,

Επειδή η πρόληψη μέσα από την ένταξη και η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς βάσει της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, όπως ενισχύθηκε στον Ν. 4356/2015, αποτέλεσαν και αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτής,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε οι αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα και σε βάθος τις παραπάνω επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών και να αποδοθούν κατηγορίες βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου;

Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ρατσιστικών επιθέσεων και να προλάβουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον;»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.