ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επίθεση Βίτσα σε Μητσοτάκη: «Τι εννοεί ότι θα φυλάσσονται τα σύνορα;»

Επίθεση Βίτσα σε Μητσοτάκη: «Τι εννοεί ότι θα φυλάσσονται τα σύνορα;»

Εντύπωση φαίνεται πως προκάλεσαν στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα οι διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ σχετικά με τη Μόρια και τα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Βίτσας, υποστηρίζει:

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί από κάπου να πιαστεί για να κάνει αντιπολίτευση. Και καταπιάνεται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο για το εσωτερικό ακροατήριο, ενώ την ίδια στιγμή συμπαρατάσσεται με την ακροδεξιά στην Ευρώπη που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συζήτηση για δίκαιο καταμερισμό αιτούντων άσυλο και πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης».

Ο κ. Βίτσας εγκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «συγχρόνως, πιάνεται πλήρως αδιάβαστος» καθώς «από το 2015 έως σήμερα έχουν περάσει από την Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Τα 1,5 δισ. ευρώ που αναφέρει αφορούν το πρόγραμμα 2015 – 2020 που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ένα μεγάλο κομμάτι του (το μεγαλύτερο που έχει απορροφηθεί) αφορά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης». Όπως σημειώνει μάλιστα «εμείς τούς ευχαριστούμε για την συνεργασία και συνεχίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης τούς κατηγορεί;».

Επιχειρώντας να απαντήσεις στις αιτιάσεις εντός και εκτός Ελλάδος για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, ο κ. Βίτσας υποστηρίζει: «Σήμερα, υπάρχουν 25.000 άνθρωποι που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα, λειτουργούν 28 Δομές Φιλοξενίας, έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, παρέχεται εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ γίνεται διαρκής προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων, πάντα με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ως προς τα κονδύλια, ο κ. Βίτσας σημειώνει: «Από την περασμένη Παρασκευή έχουμε δημοσιοποιήσει όλα τα κονδύλια που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον φορέα διαχείρισης, καθώς και την δράση για την οποία έχουν διατεθεί. Δεν το έχει αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία; Όλες οι συμβάσεις των Υπουργείων είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια» και όσον αφορά στο ΥΜΕΠΟ το ελεγκτικό Συνέδριο έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο 2017 χωρίς παρατηρήσεις».

Τέλος, για τη Μόρια και τα άλλα ΚΥΤ στα νησιά ο κ. Βίτσας τονίζει: «Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα αυξημένων ροών και κλειστών συνόρων. Από την αρχή του 2018 έχουν φύγει από τα νησιά 18.009 άτομα (έως τις 20/9, μεταφορές στην ενδοχώρα και επιστροφές). Ειδικά από τη Μόρια, από 10/9 έως 20/9 έχουν μεταφερθεί 863 άνθρωποι, σήμερα επιπλέον 385 και άλλοι 1.000 ως τις 27/9. Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλα τα μέσα (επιτάχυνση ασύλου, μεταφορές ευαλώτων, εθελούσιες επιστροφές κλπ)».

Τέλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καλεί τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει «τί εννοεί «τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά», διότι στην Θεσσαλονίκη απάντησε «με κάποιον τρόπο». Να τον μάθουμε λοιπόν κι εμείς και η διεθνής κοινότητα αυτόν τον τρόπο»».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.