Αυτό είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δαπάνη των φαρμάκων

Αυτό είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δαπάνη των φαρμάκων

Περαιτέρω έρευνα από την δικαιοσύνη όλων των υπουργών υγείας ,χωρίς να γίνεται όμως ονομαστική αναφορά σε οποιωνδήποτε, από το 2006 που άρχισε οπως αναφέρεται η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης έως το 2014 ζητείται στο πόρισμα των βολετών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του φαρμάκου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα χωρίς να μιλά για συγκεκριμένα αδικήματα αναφέρεται σε “σκοτεινά” σημεία πρέπει εξονυχιστικά να ερευνηθούν περαιτέρω και από κάθε άποψη και γίνεται λόγος για κορύφωση στα έτη 2006-2009 της φαρμακευτικής δαπάνης. Από 1.278 εκατ. ευρώ το 2000, η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται στα 5.108 εκατ. ευρώ το 2009.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα πρέπει :

α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ,ΓΛΚ,ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΔΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΟΡΚΩΤΟΙ κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη.»

«Γενική προσέγγιση λόγω NOVARTIS το συγκεκριμένο πόρισμα»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η παραπομπή της υπόθεσης NOVARTIS στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση της προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, είχε επίδραση στο μέγεθός των στοιχείων, στα οποία είχε πρόσβαση η εξεταστική επιτροπή και προσθέτουν ότι «έτσι το τμήμα του Πορίσματός που αφορά στο φάρμακο είναι μια γενική προσέγγιση, βασισμένη εν τούτοις στέρεα σε σημαντικά ευρήματα (καταθέσεις μαρτύρων , εκθέσεις ελέγχου κλπ)»

«85 δις ευρώ η συνολική επιβάρυνση για τη χώρα»

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας η εκτίμηση της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης για τη χώρα κατά το εξεταζόμενο διάστημα από τη
διαχείριση του δημοσίου χρήματος στην υγεία και το φάρμακο, κατά την προσέγγιση αρκετών μαρτύρων και μελετητών των ζητημάτων της υγείας, αγγίζει τα 85 δις ευρώ – 23 δις περίπου στο φάρμακο ( η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δις ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη – δημόσια και ιδιωτική – στο διάστημα που εξέτασε η επιτροπή ( 1997 – 2015 ) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ στα 93 δις ευρώ περίπου.

Στο πόρισμα υπάρχει παραδοχή ότι από το 2010 αρχίζει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 4.522 έκατ. ευρώ το 2010, 3.750 το 2011, 2.880 το 2012, 2371 το 2013, 1.950 εκατ. ευρώ έκτοτε , λόγω της επιβληθείσας δημοσιονομικής προσαρμογής και των κλειστών προϋπολογισμών. Ομως οπως αναφέρουν οι βουλευτές «αυτή η μείωση δαπανών μετά το 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς επωφελήθηκαν συγκεκριμένες Εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό – από υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων και πολύ μεγάλο μέρος του κόστους το επωμίστηκαν οι ασφαλισμένοι».

«Κραυγαλέα και ύποπτη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος τα αντιικά εμβόλια»

Ειδική αναφορά γίνεται για το θέμα της προμήθειας αντιικών εμβολίων το 2006 από τον τότε υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος είναι και ο μόνος Υπουργός που αναφέρεται συγκεκριμένα στο πόρισμα.

Το πόρισμα αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας.

Οπως τονίζεται εγκρίθηκε δάνειο 233.000.000 ευρώ για αγορά 16.000.000 εμβολίων. Τελικά αγοράστηκαν 3.637.000 ενώ ανάμεσα στα άλλα χάθηκαν και 7.500.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως προκαταβολή στην εταιρία SANOFI διότι δεν δέχθηκε τον συμβιβασμό για την ακύρωσης της υπόλοιπης παραγγελίας παραγγελίας.

Ξοδεύτηκαν 200.000 ευρώ για να καούν τα ληγμένα εμβόλια σε υψικάμινο

Μάλιστα οπως τονίζεται στο πόρισμα προκειμενου τα ληγμένα εμβόλια να καταστραφούν μαζί με πλήθος άλλων φαρμάκων , περί τους 170 τόνους, σε υψικάμινο, σύμφωνα με τις υγειονομικές προδιαγραφές, ξοδεύτηκαν 200.000 ευρώ που δόθηκαν σε εταιρία που κέρδισε τον μειοδοτικό διαγωνισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το απόλυτο φιάσκο λέει η αντιπολίτευση»
Η πρώτη αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειναι πως το συγκεκριμένο πορισμα ειναι το απόλυτο φιάσκο καθώς μετά από δύο χρόνια ερευνών οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραδέχονται ότι δεν βρήκαν κάτι και ζητούν να ψάξει εκ νέου η δικαιοσύνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.