ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μ. Χρυσοβελώνη: «Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική»

Μ. Χρυσοβελώνη: «Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική»

Την άποψη ότι η οικονομική και η προσφυγική κρίση που χτύπησε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα δημιούργησε προκλήσεις σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία, εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία συμμετείχε την Τετάρτη σε υψηλού επιπέδου εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τη βία κατά των γυναικών.

Στην παρέμβασή της, η κ. Χρυσοβελώνη σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί σημαντική συνιστώσα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αναδεικνύεται θέμα μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί τροχοπέδη για την προώθηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και την εξέλιξή τους σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής ζωής».

«Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση που ακολουθήθηκε από μία βαθιά κοινωνική κρίση, και παράλληλα η διαχείριση του ζητήματος του προσφυγικού πληθυσμού, δημιούργησε ένα κλίμα εχθρικό προς τα θέματα ισότητας φύλων υπό την έννοια ότι θεωρηθήκαν ζητήματα μειωμένης σημασίας», ανέφερε η ίδια προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα «κληθήκαμε περισσότερο να αντιμετωπίσουμε ζητήματα βίας έναντι γυναικών λόγω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης».

Σχολιάζοντας τη σημερινή εκδήλωση, η υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αποτελεί καλή είδηση ότι οι συζητήσεις για την αντιμετώπισή της έμφυλης βίας απασχολεί ξανά τα κορυφαία όργανα της ΕΕ».

«Η έμφυλη βία και ειδικότερα η βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους είναι ένα φαινόμενο που εντάθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, δεν είναι ασύνδετη με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που προκρίθηκε και επέφερε περικοπές στην κοινωνική πολιτική, αλλά και με το προσφυγικό πρόβλημα» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να βγάλει από την σκληρή επιτήρηση την Ελλάδα, κράτησε την κοινωνία τα τελευταία δύσκολα χρόνια και εφάρμοσε πολιτικές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας».

Καταλήγοντας, προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή «το πρώτο – μετά από πολλά χρόνια – νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της βίας». «Η Ελλάδα μας συνεπώς, αποτελεί παράδειγμα χώρας για τα ζητήματα αυτά στην Ευρώπη, παρά τα προβλήματα της. Γι, αυτό και απαιτούμε συλλογική ευρωπαϊκή πολιτική για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας των προσφυγικών πληθυσμών», υπογράμμισε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, η κα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στη θεματική ενότητα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με την οποία συνεχίζονται οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ)ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον κατά 40% θα εκπροσωπείται το κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ανά εκλογική περιφέρεια στις εθνικές εκλογές, όπως έχει θεσπιστεί με τον «Κλεισθένη», στην αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το νομοσχέδιο θα περιέχει επίσης ρυθμίσεις για την προστασία των γυναικών από τη βία, την ισότητα των φύλων στον επαγγελματικό βίο, την υποχρεωτική θέσπιση της δημιουργίας Επιτροπών Ισότητας Φύλων στους δήμους, τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση από τους δήμους σχετικών προγραμμάτων κ.α. Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, υπέγραψαν σχετικό σύμφωνο συνεργασίας.

Νωρίτερα το συνέδριο απασχόλησε η συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση του κράτους. Ο κ. Πατούλης επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι «είναι κατάπτυστη και αποτελεί μαύρη σελίδα για την ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τον «Κλεισθένη» ο οποίος επικεντρώθηκε στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και όχι σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Πατούλης, τόνισε πως στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να είναι η τοπική δημοκρατία, η ανάπτυξη, η συμμετοχικότητα των πολιτών, η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα ζητήματα που θα θέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι, μεταξύ άλλων, η φορολογική αποκέντρωση και ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ, η αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, η συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση, η ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις, η αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων κ.α.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη υιοθέτησης της νομοθετικής πρόβλεψης που ισχύει για το κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή νέων εκλογικών συστημάτων γίνεται στις μεθεπόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στη θεματική αυτή ενότητα μίλησε επίσης ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος χαρακτήρισε ως μείζον ζήτημα τον προσδιορισμό και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης, του Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη φορολογικής αποκέντρωσης και πληρέστερης διασφάλισης των πόρων της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.