ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μηνύματα Τσίπρα-Σκουρλέτη στον Καμμένο

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μηνύματα Τσίπρα-Σκουρλέτη στον Καμμένο

Έτοιμος να τα “σπάσει” με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ο Πάνος Καμμένος, εξετάζοντας την πρόωρη αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, πριν την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ προανήγγειλε ανένδοτο και συγκαλεί Κοινοβουλευτική Ομάδα την Τετάρτη για το Σκοπιανό, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ, παράλληλα κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν η ημερομηνία ψήφισης της Συμφωνίας να γίνει νωρίς το Φεβρουάριο, γεγονός που επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους για συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθησυχάζουν επίσης πως είναι σε ισχύ το μορατόριουμ Τσίπρα – Καμμένου (μέχρι τη ψήφιση του ονοματολογικού), ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει πως “δεν έχω αποφασίσει ακόμα εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη».

Σε αυτό, λοιπόν, το ρευστό ,πολιτικό σκηνικό θα κινείται η χώρα για το επόμενο διάστημα, με τα κόμματα να “χορεύουν” στο ρυθμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κύρωση της οποίας φέρνει τον τερματισμό της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ανασχηματισμό και φυσικά διάφορα σενάρια για πρόωρες εκλογές, με τις ημερομηνίες να είναι όλες ανοιχτές. Στο τραπέζι είναι ακόμα και το παρακινδυνευμένο σενάριο του “ισπανικού μοντέλου” , δηλαδή ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει για λίγους µήνες ακόµα και µε κυβέρνηση µειοψηφίας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Το παρασκήνιο

Οι απειλές του υπουργού Άμυνας περί παραίτησης δεν είναι καινούργια εξέλιξη, προσβλέποντας στην πολιτική του επιβίωση μετά τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος του. Αυτή τη φορά, όμως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μίλησε για “αποστασία” και η σκληρή δημόσια τοποθέτησή του, αλλά και η εκτακτη σύγκληση της ΚΟ μαρτυρά το έντονο παρασκήνιο. Οι “ρουκέτες Καμμένου”, προφανώς, ενεργοποίησαν το κυβερνητικό συναγερμό, επαναφέροντας στο τραπέζι όλα τα, υπό επεξεργασία, εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που η στάση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων έβγαζε εκτός τροχιάς τους αρχικούς σχεδιασμούς και αρχικά χρονοδιαγράμματα. Ήδη, το τελευταίο διάστημα στην Ηρώδου Αττικού εξέταζαν σοβαρά το σενάριο κύρωσης της συμφωνίας πριν το Μάρτιο, ίσως και αρχές Φεβρουαρίου, επισπεύδοντας το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ.

Αρκετοί από την κυβέρνηση και από το κόμμα εκτιμούν πως η στάση του Πάνου Καμμένου φθείρει την εικόνα της κυβέρνησης και εισηγούνται το ονοματολογικό να έρθει στην ελληνική Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό. Με τη λήξη της συνεργασίας εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να προχωρήσει πιο δυναμικά το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, στη δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και να έχει καθαρό δρόμο προκειμένου να επικοινωνήσει την κοινωνική ατζέντα που θα προωθήσει δυναμικά το επόμενο διάστημα.

Πολιτική γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και τα μηνύματα Τσίπρα – Σκουρλέτη

Στο κλίμα αυτό συνεδριάζει σήμερα, στις 12, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και αναμένεται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στον εταίρο του. Ήδη, από τη Σαμοθράκη, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα. Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας».

Ενδεικτικό του κλίματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Πάνου Καμμένου η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, που τόνισε πως «οι δηλώσεις Καμμένου προφανώς δημιουργούν πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση». «Δεν δέχομαι τους παραλληλισμούς του Καμμένου περί αποστασίας» είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε: «Οι βουλευτές που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, να αποστατήσουν από τι και για ποιο λόγο;»

Τα μάτια στραμμένα στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, το παρασκήνιο της έκρηξης Καμμένου και το “κρυφό” ραντεβού

Η “εκρηξη” του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαψεύδει πλήρως τον πρωθυπουργό που σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, δήλωνε πως “ούτε αυτός ανησυχεί (σ.σ Πάνος Καμμένος), το έχει πάρει απόφαση», ο οποιος ουκ ολίγες φορές έχει προειδοποιήσει ότι το κόμμα του θα παραιτηθεί με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας. Τραγική ειρωνεία το “κρυφό” ραντεβού που έκανε, την ίδια ημέρα βουλευτής των ΑΝΕΛ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που “τρέλανε” τον κυβερνητικό εταίρο, κάνοντας λόγο για αποστασία.

Συνομιλητές του Πάνου Καμμένου λένε ότι μόλις ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έμαθε για τη μυστική συνάντηση των κυρίων Αλέξη Τσίπρα και Θανάση Παπαχριστόπουλου ( έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας) τότε θεώρησε πως παραβιάζεται η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό να μην συμπεριληφθεί κανένα από τα πρόσωπα που είναι σήμερα βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. Παρά τη θύελλα, ο κ. Παπαχριστόπουλος κάνει λόγο απλά για μία… επίσκεψη για να ευχηθεί στον Αλέξη Τσίπρα και αντικρούει τα περί κρυφής συνάντησης.

Ο Πάνος Καμμένος χρησιμοποίησε το Σαββατοκύριακο ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Τον αποκάλεσε ολετήρα της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά και αρχιτέκτονα αποστασίας. Επανέλαβε ότι δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα για το εθνικό θέμα, χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς την αντίδρασή του. Λίγο μετά έκανε και νέα ανάρτηση: «Είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων. Σε πόλεμο με τα συμφέροντα ακόμη και «μαφιόζικα», δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν…».

Όλων αυτών είχε προηγηθεί η επίθεση του Νίκου Κοτζιά. Σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του. «Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δε θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον. Έχω φίλους στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

Τζανακοπουλος: Η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας

«Με βάση τις εκπεφρασμένες θέσεις όλων επί του θέματος είναι δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Είμαι σίγουρος ότι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και προοδευτικοί βουλευτές ανεξαρτήτως των διαφορών που μπορεί να έχουν με την κυβερνητική πολιτική δεν θα αφήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία αναξιοποίητη» προσθέτει ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Και ξέρετε εδώ δεν πρέπει να μετρήσουν συγκυριακοί σχεδιασμοί, εκλογικοί τακτικισμοί και μικροπολιτικές επιδιώξεις αλλά πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να μπουν τα συμφέροντα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Και αυτά υπηρετούνται με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνει. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει, ερωτηθείς με αφορμή τη στάση του κ. Καμμένου επί της Συμφωνίας, ότι ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.