Ν.Βούτσης: «Αλυτρωτικό το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική»

Ν.Βούτσης: «Αλυτρωτικό το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική»

Ο πρόεδρος Βουλής Νίκος Βούτσης επέλεξε να κάνει πολιτική ομιλία από το βήμα της Βουλής στην οποία εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και για το γεγονός ότι κρύφτηκαν πίσω από το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική σύνθημα» το οποίο όπως είπε περιέχει αλυτρωτισμό.

«Ουδέποτε έγινε μία προσπάθεια σοβαρή αυτούς τους μήνες από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίσουν αυτούς που έλεγαν για σύνθετη ονομασία erga omnes ακόμα και με επιπλέον εγγυήσεις από την πλευρά των Σκοπίων από εκείνους που μιλούσαν για ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει πουθενά και ποτέ τον όρο Μακεδονία.

Αρκετά αλυτρωτικό σύνθημα το σύνθημα η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις».

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε την στάση αυτή των δύο κομμάτων ως ένα τρικ που τελικά απεδείχθη ότι είχε κοντά ποδάρια ωστόσο έδωσε την ευκαιρία να οργανωθούν συλλαλητήρια που είχαν ως κεντρικό αίτημα να μην υπάρχει η χρήση του όρου Μακεδονία, συλλαλητήρια που όπως είπε λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για να βλαστήσουν επικίνδυνες απόψεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε μία πατρίδα χωρίς μίσος για τους άλλους λαούς και χωρίς φοβικά αισθήματα.

«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να οδηγηθούμε σε μια πατρίδα ξενοφοβική, μίζερη, περίκλειστη. Ο πατριωτισμός όλων μας μετριέται και οικοδομείται για μια πατρίδα που δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα έχει εθνική αυτοπεποίθηση που μπορούμε να αποκτήσουμε κλείνοντας τέτοια θέματα. Δεν θέλουμε μίσος για τους άλλους λαούς και τους λαούς της περιοχής. Πατριωτισμός δεν είναι το μίσος δεν είναι η περίκλειστη Ελλάδα»

Ο κ. Βούτσης απάντησε και στην κριτική πολλών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η οποία διατυπώθηκε στις ομιλίες τους με αφορμή την φράση που είχε πει πριν περίπου ένα χρόνο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

«Η άποψη μου αυτή έχει δεχθεί κριτική περί συνωμοσίας , πάρε δώσε , διεμβολισμό παρατάξουν και λοιπά. Πρέπει να είναι κανείς Πολιτικά μικρόνους για να βλέπει και να μην καταλαβαίνει πως ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, μια ιστορική συμφωνία θα έφερνε μία τομή που θα δημιουργούσε ανακατατάξεις σε απόψεις , εκτιμήσεις ,κόμματα συσχετισμούς, διεθνής αναφορές. Αλίμονο αν αυτή η ιστορική συμφωνία έγινε για το ανόητο αφήγημα που ακούμε τις τελευταίες μέρες».

Αίσθηση προκάλεσε η αντιπαράθεση του κ. Βούτση με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη για τα γεγονότα του 1991 τότε που υπουργός εξωτερικών ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα πιο πολύ όταν ο κ. Σταμάτης αντέδρασε στην αναφορά Βούτση ότι τα επεισόδια της Κυριακής στο συλλαλητήριο οργανώθηκαν απο φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες «Κύριε Σταμάτη έχετε λύσει τις απορίες σας εσείς από το 1991 οδηγώντας την παράταξη σας ε εκεί που την οδήγησατε. Κρύβεστε πίσω από την αχλή του συνθήματος η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Δεν υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές καταδίκη και εγρήγορση του σχεδίου για επίθεση στη Βουλή με το χειρότερο τρόπο και με πρωτοφανείς μεθόδους από φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες» .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.