ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωτοφανής προχειρότητα – Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού χωρίς συμβούλιο…»

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωτοφανής προχειρότητα – Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού χωρίς συμβούλιο…»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε, προκειμένου η χώρα «να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει» όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στη δημιουργία θέσης Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο πρωθυπουργού, μιας θέσης την οποία πλέον αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, για αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για αυτό ακριβώς επελέγη για αυτή την κρίσιμη θέση ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες, όπως ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Προχειρότητα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεσα ήρθε, ωστόσο, η αντίδραση από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και σήμερα τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο. Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι η δημιουργία θέσης Συμβούλου Ασφαλείας αποτελεί, με τον τρόπο που έγινε, «παγκόσμια πρωτοτυπία». Και αυτό «δεδομένου ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ούτε θέση, αρμοδιότητες ή προσόντα του Συμβούλου».

«Στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, προβλέπεται απλώς ότι στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού θα συσταθεί παρόμοιο γραφείο διοικητικής υποστήριξης ενός οργάνου που ακόμη δεν υπάρχει, εφόσον ο Πρωθυπουργός από πουθενά δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση για να το συστήσει», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας ότι «από το 2015 έχει διαμορφωθεί συναίνεση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάγκη συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας». Ο λόγος για ένα όργανο διαφορετικό από το ΚΥΣΕΑ «με βασική αρμοδιότητα τον σχεδιασμό ενός συγκροτημένου και λειτουργικού συστήματος στρατηγικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα καταθέσουμε εκ νέου πρόταση νόμου για τη συγκρότηση του αναγκαίου αυτού νέου θεσμού. Μέχρι τότε καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχειρολογεί επί τόσο σοβαρών θεμάτων όπως είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας», καταλήγει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.