ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Α.Τσίπρας: «Ο δρόμος για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Α.Τσίπρας: «Ο δρόμος για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δρόμος για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε από το Βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι σε μια ιστορική συνεδρίαση όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός δεν έμεινε ο κ. Μητσοτάκης να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια» είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και όχι τυχαία εκκρεμές.

Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση. Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα;

Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης;

Ο δρόμος για την επίλυση του θέματος αυτός άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν. Όπως ακριβώς κάνατε κι εσείς κύριε Μητσοτάκη, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

Και δεν το κάνατε μόνο στην οικονομία ή στο θέμα που σήμερα τείνουμε να επιλύσουμε, το θέμα των Αποδήμων.

Όπου ήσασταν το μόνο κόμμα που καταψηφίσατε πριν ένα χρόνο το νόμο για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να φέρει πρόταση για τη ψήφο των αποδήμων».

«Αλλά το κάνατε κατά κόρον και κυρίως θα έλεγα, και για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Και επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα.

Και επειδή έλειπα, αλλά έμαθα ότι ήρθατε στη Βουλή για να μου επιτεθείτε προσωπικά, επειδή άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση για τις αντιφάσεις και την αμηχανία της στη διαχείριση της έντασης των σχέσεων με τη Τουρκία,

Και επειδή σας ακούω και σας ξανακούω να μιλάτε ξανά και ξανά για τον λαϊκισμό,
Θέλω να σας καθησυχάσω, να μην ανησυχείτε
Και να σας διαβεβαιώσω και κυρίως τον ελληνικό λαό ότι εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω ότι έκανε ο κ Μητσοτάκης .
Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική.
Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις.
Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε.

Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε,
Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω.

Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα.
Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;
Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του.
Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα χώρα.
Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που με κατηγορήσατε , χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων.
Πάει πολύ να μας μιλάτε εσείς για λαϊκισμό
Στα εθνικά θέματα ;
Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας.
Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή.
Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας.
¨Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο.
Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια.
Θα έλεγα ότι είναι αυτοκαταστροφική.
Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων.

Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας.
Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας.
Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη.
Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια».

«Σας λέω λοιπόν τώρα – ξεκάθαρα – ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων.
Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν.
Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε.
Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες.
Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές.
Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, to State Department και τους εταίρους μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς :
Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Θα έλεγα ότι αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.
Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.
Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.