Ευ.Τσακαλώτος: «Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για να μην σταματήσει η κοινωνία και η οικονομία»

Ευ.Τσακαλώτος: «Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για να μην σταματήσει η κοινωνία και η οικονομία»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με σχετική του ανάρτηση απάντησε στον Στέλιο Πέτσα αναφορικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” συνολικού κόστους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της οικονομίας μετά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε τοποθέτησή του ανέφερε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ κοστολογούν τα μέτρα που προτείνουν στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά “ξεχνούν” να προσθέσουν σε αυτά την απώλεια εσόδων. Μόνο η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για διάστημα έξι μηνών, υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα έσοδα κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ».

Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του θέλησε να αποσαφηνίσει τα σημεία που ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
«Όπως είπα και στην τοποθέτηση μου σήμερα , καλούμε την κυβέρνηση να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε. Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του κυρίου Πέτσα, παρά τον τόνο, θέλω να ελπίζω ότι δείχνει ψήγματα τέτοιας διάθεσης.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο από την πρότασή μας ότι δεν μιλάμε για αναστολή αλλά για κάλυψη για όσο διάστημα κρατάει η κρίση. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα κόστους αναστολής τους.

Σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και την περαιτέρω παράταση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πέτσας γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναστολή αυτών δεν οδηγεί σε μείωση εσόδων συνολικά αλλά σε αναστολή της είσπραξής τους. Αυτό μάλιστα αναφέρεται και στο κείμενο του προγράμματός μας.

Για αυτό και το ποσό αυτό, δεν αθροίζεται ούτε προφανώς στα 12 δις των εγγυήσεων ούτε όμως στα μέτρα ύψους 14 δις που προτείναμε, καθώς τα χρήματα αυτά δεν θα είναι με την μορφή απλής διευκόλυνσης πληρωμών, αλλά καθαρών, μη επιστρεπτέων παροχών του κράτους προς του πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ακόμη και αν ο κ. Πέτσας και η ΝΔ ήθελαν να τα προσθέσουν επικαλούμενοι λόγους προσωρινής ρευστότητας, ο κ. Σταϊκούρας αλλά και τα άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης μπορούν να τους διαβεβαιώσουν ότι αυτή η ρευστότητα υπάρχει. Άλλωστε μιλάμε για διαθέσιμα άνω των 40 δις ενώ η πρόταση μας για δημοσιονομική παρέμβαση είναι 14,3 δις.

Στο ζήτημα της διάρκειας η απάντηση είναι πάλι προφανής. Μέχρι τον Μάιο είναι η κοστολόγηση της κάλυψης των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Για κάθε επιπλέον μήνα που παραμένουν αναγκαστικά κλειστές οι επιχειρήσεις το κόστος αυξάνει κατά 2,7 δις. Κόστος που θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αναλάβει το κράτος γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολλαπλάσιο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο όμως και για την οικονομία συνολικότερα.

​Η συνολική δε διάρκεια του προγράμματος είναι τουλάχιστον για 6 μήνες. Με άλλα λόγια η δέσμη μέτρων που προτείνουμε είναι το ελάχιστο των μέτρων που πρέπει να ληφθεί για αυτό το διάστημα. Το λέμε λοιπόν για ακόμη μια φορά. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Για να μην σταματήσει η κοινωνία και η οικονομία. Γιατί αν γίνει αυτό θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα για την επανεκκίνηση τους.

Για κάθε άλλη διευκρίνηση παραμένω στην διάθεσή σας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.