ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Α. Τσίπρας: «Ύφεση πάνω από το 10% εάν δεν παρέμβουμε» (βίντεο)

Α. Τσίπρας: «Ύφεση πάνω από το 10% εάν δεν παρέμβουμε» (βίντεο)

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, για το πακέτο της Κομισιόν, αλλά και την επόμενη μέρα μιλάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας για το πακέτο της Κομισιόν και τα 32 δισεκατομμύρια που θα λάβει η Ελλάδα απάντησε πως είναι μια «θετική εξέλιξη» ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μάλιστα πως αυτή η πρωτοβουλία γίνεται εξ’ ανάγκης καθώς το σκληρό ιερατείο και οι υπέρμαχοι της οικονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου συνειδητοποίησαν πως αν δεν αλλάξει η πολιτική της ΕΕ τότε η Ιταλία αποτελεί συστημικό κίνδυνο και απειλεί την ευρωζώνη με διάσπαση.

«Μένει να δούμε με ποιους όρους αυτά τα κονδύλια θα εκταμιευτούν και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια αυτών κονδυλίων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κόσμο να παραμένει σε επιφυλακή με τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει.

«Βλέπω ότι έχουμε αρχίσει να ξεθαρεύουμε. Ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει. Ο ιός είναι παρών δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Αν ξεχαστούμε θα χαλάσουμε όσα κερδίσαμε με πολύ κόπο» τόνισε.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επιτυχία της χώρας.

«Είναι επιτυχία της χώρας. Δεν θέλω να είμαι μίζερος. Όταν υπάρχει επιτυχία της χώρας, την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά οφείλεται στην υπεύθυνη στάση των πολιτών και της αντιπολίτευσης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση «προέταξε το κοινωνικό καλό».

«Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά θα ήθελα να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Τι είπε για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

«Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τη μικρομεσαία επιχείρηση, να αντέξει από την κρίση, (σ.σ. να προστατεύσουμε) τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, με λίγα χρήματα. Έρχεται πολύ αργά και με ένα μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση που απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση μέσα στο 2020. Η ύφεση είναι αυτό που ζήσαμε στη χώρα μας το ’12, το ’13, το ’14 με εκτόξευση της ανεργίας».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «δάνειο» που μάλιστα «δεν δίνεται και απλόχερα στις επιχειρήσεις».

«Εμείς λέμε ότι υπάρχει η ανάγκη για αυτές τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, ενώ οι λογαριασμοί συνέχιζαν να τρέχουν, να υπάρχει ένα κεφάλαιο κίνησης. Να μην είναι σαν δάνειο, αλλά με τη μορφή επιδότησης» υπογράμμισε.

Ζήτησε, παράλληλα, ένα πλαίσιο για δανειοδοτοτήσεις με αξιοποίηση της αναπτυξιακής τράπεζας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήτησε κάτι ανάλογο του προγράμματος «Ηρακλής» (σ.σ. για τις τράπεζες), «αλλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κάλεσε, επίσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και να παρθούν επιπλέον μέτρα ώστε «να μην αυξηθεί η ύφεση« γιατί «τότε θα διακινδυνεύσει η οικονομία και η οικονομική σταθερότητα».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον κ. Σταϊκούρα για τις προβλέψεις αναφορικά με την ύφεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ύφεση «θα υπερβεί το 10%, αλλά αν παρέμβουμε όπως προτείνουμε, μπορούμε να τη μειώσουμε στο μισό και ακόμη παρακάτω».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.