ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Α.Τσίπρας: «Ασκήστε το δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη»

Α.Τσίπρας: «Ασκήστε το δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη»

Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμα μία φορά τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα για τα δώδεκα μίλια στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αδρανεί, ενώ το Oruc Reis επί σαράντα μέρες παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, άβουλος -ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε τις εξελίξεις. Αποτύχαμε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας σε απανωτά συμβούλια κορυφής. Δεν δηλώνετε ξεκάθαρα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την τουρκική προκλητικότητα, φρονώ με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία εντός της χώρας».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε επιτακτικά το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια:

«Εγώ αυτό το οποίο θα σας ζητήσω είναι να λάβετε σοβαρά υπόψιν την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για τα δώδεκα μίλια στην Κρήτη και, ανάλογα με τις εξελίξεις, νότια της Κάσου, της Κάρπαθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστείς ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που de facto σήμερα αμφισβητείται είναι να το ασκήσεις».

Το σκεπτικό

Με την αναφορά του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι το ζήτημα των 12 μιλίων στην Κρήτη θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα βασικό μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμά ότι:

1. Η Τουρκία θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Ενδεχόμενες τουρκικές έρευνες σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κρήτη θα αποτελέσουν βαρύτατο πλήγμα στο κύρος του ελληνικού κράτους.

3. Η κυβέρνηση δίνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Αν και δεν λέγεται δημοσίως, στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς παίζει ρόλο και η διαφαινόμενη αποδοχή της πρότασης από την κοινωνία. Σύμφωνα με έρευνα της Palmos για την Αυγή το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση Τσίπρα.

Δεν είναι εθνικισμός

Πέρα από τις βολές στην κυβέρνηση, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική και τις αμφιβολίες που διατυπώνονται, ακόμα και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας συνέχισε την επίθεση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις δηλώσεις του περί 12 μιλίων κι εθνικισμού. «Άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός. Διότι εθνικιστές και εθνικόφρονες επίσης ήταν και αυτοί που δυστυχώς οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου. Γι’ αυτό άλλη φορά, κύριε Χρυσοχοΐδη, να προσέχετε τα λόγια σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, διευκρίνισε ότι αντιτίθεται στη στρατιωτική κλιμάκωση:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν σας προτρέπουμε -το επαναλαμβάνω- να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων. Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της ενεργητικής διπλωματίας είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές είναι αυτό που θα εμποδίσει την κλιμάκωση και την επιθετικότητα της άλλης πλευράς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.