Ε.Αχτσιόγλου: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί σχέδιο της μείωσης του κόστους της εργασίας»

Ε.Αχτσιόγλου: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί σχέδιο της μείωσης του κόστους της εργασίας»

Η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.

Η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε τις δηλώσεις και ανακοινώσεις του ΣΕΒ, σύμφωνα με τις οποίες:

«το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να επιδείξει ευελιξία και ανθεκτικότητα» (σσ από μελέτη που δημοσιεύθηκε σε special report του ΣΕΒ με τον τίτλο «το μέλλον της εργασίας σε ένα κόσμο που αλλάζει). «Το νομοσχέδιο κάνει αυτές τις δύο έννοιες πραγματικότητα με την εργασία για περισσότερες από 8 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, και με την εργασία πέραν του συμφωνημένου ωραρίου για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, σε σπαστό ωράριο, κάνοντας πράξη το αίτημα του ΣΕΒ», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«να αυξηθούν τα αναχρονιστικά όρια της νόμιμης υπερωριακής εργασίας (σσ από πρόσφατο άρθρο της senior advisor του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ). «Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη κάνει πράξη αυτό το αίτημα. Αυξάνει τα όρια της νόμιμης υπερωρίας στις 150 ώρες ετησίως. Πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, προφανώς εμποδίζει τις νέες προσλήψεις, προφανώς μπορεί να οδηγεί σε εργασία μέχρι και 13 ώρες την ημέρα. Κάνει όμως πράξη το αίτημα του ΣΕΒ», είπε η βουλευτής.

«το προβληματικό σημείο του συνδικαλιστικού νόμου είναι το υπερβολικό εύρος της προστασίας των συνδικαλιστών» (σσ από ημερίδα με θέμα «το μέλλον της εργασίας, μετά το μνημόνιο» και τα όσα είπε ο σύμβουλος διοίκησης του ΣΕΒ). «Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη κάνει και αυτή την επιθυμία πράξη και μειώνει τον αριθμό των συνδικαλιστικών στελεχών που προστατεύονται από την απόλυση», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Να μπορεί να καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι υπερωρίες, η υπερεργασία, οι τροποποιήσεις του ωραρίου, αλλά εκ των υστέρων, μετά την παροχή εργασίας δηλαδή, ώστε να έχει ο εργοδότης ένα περιθώριο ημερών να τροποποιήσει, να αλλάξει, να δηλώσει αλλιώς (σσ από κείμενο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας σε ημερίδα του ΣΕΒ). «Προφανώς η εκ των υστέρων δήλωση, δεν επιτρέπει τον έλεγχο. Προφανώς αφήνει το περιθώριο για κάθε μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία.

Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη κάνει πράξη αυτό το αίτημα του ΣΕΒ, το δικαίωμα δηλαδή του εργοδότη, εκ των υστέρων να δηλώνει τις αλλαγές του ωραρίου και να τις τροποποιεί», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. -θα ήταν ευκταία μια ρύθμιση στην οποία η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία να αναλαμβάνει την ευθύνη για την εργασία των απεργοσπαστών και μάλιστα επί ποινή (σσ από άρθρο νομικού συμβούλου του ΣΕΒ για εργασιακά θέματα).

Αχτσιόγλου: Προβλέπεται ότι η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία, έχει την ευθύνη για την εργασία των απεργοσπαστών

«Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη προβλέπεται ότι η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία, έχει την ευθύνη για την εργασία των απεργοσπαστών. Αν δεν τηρήσει την υποχρέωση αυτή, τότε και η απεργία θα είναι άκυρη και η συνδικαλιστική οργάνωση θα οφείλει και αποζημίωση», είπε η Έφη Αχτσιόγλου. -Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, «αγαπημένο του κ. Μητσοτάκη», σε πρόσφατη μελέτη του για τα εργασιακά, πρότεινε να δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, αντί να προειδοποιεί τον εργαζόμενο για την απόλυση, να τον απολύει αμέσως καταβάλλοντας κάτι παραπάνω, ως αποζημίωση, είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη υλοποιεί και αυτό το αίτημα. Δηλαδή να μπορεί ο εργοδότης να ξεμπερδεύει πάρα πολύ γρήγορα με τον εργαζόμενο, χωρίς άλλα τινά και να αφήνει ξεκρέμαστο τον εργαζόμενο. Σε περίπτωση δε που μια απόλυση κριθεί άκυρη από το δικαστήριο, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ο εργοδότης δεν θα έχει τις ευθύνες και συνέπειες που παράγει η ακυρότητα αλλά θα απαλλάσσεται από αυτές.

-Το ΚΕΦΙΜ ζήτησε επίσης, «η μη τήρηση από τον εργοδότη των προϋποθέσεων της απόλυσης να μην οδηγεί αυτόματα σε ακυρότητα της απόλυσης αλλά να έχει τη δυνατότητα να κάνει διορθώσεις». «Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προβλέπει ακριβώς αυτό», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

-Το ΚΕΦΙΜ έχει πει ότι η απόλυση συνδικαλιστικών στελεχών πρέπει να επιτρέπεται για κάθε περίπτωση σπουδαίου λόγου και όχι με τις μέχρι σήμερα περιοριστικές περιπτώσεις. «Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη υλοποιείται και αυτό το αίτημα. Να απολύονται δηλαδή τα συνδικαλιστικά στελέχη και όχι μόνο για τους μέχρι σήμερα περιοριστικά αναφερόμενους λόγους», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς μια σειρά αντεργατικών μέτρων, αλλά με ένα σχέδιο πολύ συγκροτημένο. Είναι το σχέδιο της υποτίμησης της εργασίας, είναι το σχέδιο της μείωσης του κόστους της εργασίας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι βασικό εργαλείο υλοποίησης αυτού του σχεδίου είναι η ατομική σύμβαση εργασίας που επιτρέπει να κυριαρχεί η ανισότητα ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.