Ν.Βούτσης: Θέμα ένταξης της περιουσίας της Βουλής στο υπερταμείο

Ν.Βούτσης: Θέμα ένταξης της περιουσίας της Βουλής στο υπερταμείο

Πρωτοβουλίες του Προέδρου της Βουλής N.Bούτση να «φωτίσει» τις γκρίζες ζώνες του κοινοβουλίου, να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να αποκαταστήσει την πληγωμένη σχέση Βουλής και κοινωνίας.

Για περισσότερες από τρεις ώρες τόσο ο πρόεδρος όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων τοποθετούνται δημόσια για μια σειρά διατάξεων που αφορούν τα οργανογράμματα των υπηρεσιών του κοινοβουλίου και την δημιουργία νέων «δομών» όπως του θεματικού γραμματέα» χωρίς ωστόσο το νέο κείμενο που αναμένεται να ψηφιστεί εως το απόγευμα να έχει δημοσιευτεί.

Να σημειωθεί ότι το Β’ Μέρος του Κανονισμού περιλαμβάνει διατάξεις για τον τρόπο διοικητικής λειτουργίας της Βουλής, τα οργανογράμματα υπηρεσιών, τον αριθμό των μετακλητών, τα λεγόμενα «προνόμια» βουλευτών κ.α. Επι χρόνια το κείμενο κρατούταν ως επτασφράγιστο μυστικό για να αναρτηθεί τελικά στο site του κοινοβουλίου επι προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Τότε μάλιστα είχε μοιραστεί στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το σχέδιο τροποποίησής του πριν την ψήφισή του. Αυτή την φορά ωστόσο φαίνεται ότι επιστρατεύτηκαν παλιές μέθοδοι.

Θέμα ένταξης της περιουσίας της Βουλής στο Υπερταμείο άνοιξε ο Βούτσης

Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι αποτελεί κεντρική επιλογή το «νοικοκύρεμα» του κοινοβουλίου με «δημοκρατική διαδικασία και αναλυτική επεξεργασία» προκειμένου «Να μην υπάρχουν γκρίζες περιοχές στον Κανονισμό». Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά του περι ένταξης της περιουσίας του κοινοβουλίου στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. «Θα ενταχθεί ή όχι η περιουσία της Βουλής στο Ταμείο;» είπε για να εξηγήσει ότι η νέα νομική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί θα ερευνήσει και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθύμισε ότι οι Ειδικοί Κανονισμοί που ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων υπηρεσιών όπως το γκαράζ, το γυμναστήριο, το Κανάλι κ.α. διαμορφώνονταν από τους εκάστοτε προέδρους  και δεν περνούσαν από την Ολομέλεια. «Ηταν το πεδίο που διαμορφωνόταν προνομιακές πελατειακές και άλλες σχέσεις σε προσλήψεις, αμοιβές κλπ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Αυτή η Βουλή πριν από 15 χρόνια είχε του μισούς υπαλλήλους…».

Ο ίδιος υπαινίχτηκε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια και μέσω δημιουργίας νέων υπηρεσιών και νέων οργανογραμμάτων δίνονταν η ευκαιρία για προσλήψεις και βολέματα ημετέρων, κομματικών φίλων και συγγενών.  Ανέφερε μάλιστα ότι στο γκαράζ είχαν προβλεφθεί «60 θέσεις γραμματέων. Από αυτούς σήμερα υπηρετούν 8 στο γκαράζ και οι άλλοι έχουν διαχυθεί σε άλλες υπηρεσίες».

Επιχειρώντας δε να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι και ο ίδιος δημιουργεί δομές για αδιαφανείς προσλήψεις προειδοποίησε ότι θα δώσει στην δημοσιότητα καταλόγους με το χρονικό των διορισμών στην Βουλή.

«Φεύγουμε από το καθεστώς των Ειδικών Κανονισμών» είπε ενώ επισήμανε ότι πρέπει να εξορθολογιστεί και ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής που έχουν διατεθεί στα κόμματα. «Δεν είναι δυνατόν ένα μικρό κόμμα να έχει τους πενταπλάσιους υπαλλήλους από ένα μεγαλύτερο είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με τα καθήκοντα του Θεματικού Γραμματέα που θα στελεχωθεί από υπάλληλο του κοινοβουλίου είπε ότι «Θα ενισχύει την δουλειά που γίνεται για να μαζέψουμε τον τραχανά που έχουμε απλώσει. Έχουμε ανοίξει όλους τους φακέλους και αναζητούμε κι άλλους. Για παράδειγμα το περιουσιολόγιο. Η περιουσία της Βουλής δεν είναι καταγεγραμμένη. Όλο το κτήριο επί της οδού  Μητροπόλεως που αγόρασε η Βουλή είναι στο ΚΕΔ! Υπάρχει έκταση δεκάδων στρεμμάτων – 80 στρέμματα – στην Αττική  που μάλλον δεν ανήκει στη Βουλή αλλά πληρώθηκαν από την Βουλή μελέτες εκατομμυρίων  για κατασκευή κτηρίων. Δεν ξέρουμε που είναι οι εκτάσεις αλλά μελέτες έγιναν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.