ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης

Πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται στην  κυβέρνηση με το θέμα της συναίνεσης για τις θεσμικές αλλαγές, καθώς η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις μεθοδεύσεις της στο θέμα του εκλογικού νόμου. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε διάλογο τους αρχηγούς, αλλά αντί θέσεων άκουσε τις απόψεις τους και, τελικά, προχώρησε μονομερώς στην πρόταση της κυβέρνησης για μερική αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το σχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είναι απλά δύο παρεμβάσεις στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο: για την κατάργηση του μπόνους και τη ψήφο στα 17.

Κινούμενοι στη πλαίσιο της απλής λογικής τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν στις πρώτες αντιδράσεις τους ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απλή αναλογική ως αντιπερισπασμό και αριστερό άλλοθι στην οικονομική της πολιτική.

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, πως «η κυβέρνηση εκπληρώνει σήμερα ένα ιστορικό χρέος και υλοποιεί μια πάγια θέση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου (σ.σ. για την απλή αναλογική)» δεν έπεισε τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν από την αρχή αρνητικοί, και η Φώφη Γεννηματά, όμως, μετά από διαβούλευση με τους συνεργάτες της προχώρησε σε αντιπροτάσεις προς την κυβέρνηση.

Η ΝΔ μιλά για «εκλογικό νόμο-οπερέτα», με μόνο στόχο να ανακόψει την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική νίκη και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία» υποστηρίζει το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την καθιέρωση ενός μικρότερου μπόνους, 25-30 εδρών.

Η διατήρηση του ορίου του 3% προβληματίζει το ΚΚΕ, το οποίο, όμως, θα στηρίξει την κατάργηση του μπόνους και τη ψήφο στα 17 αν κατατεθούν στη Βουλή ως τροπολογίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση μένουν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και ίσως της Χρυσής Αυγής, που δεν αρκούν όμως για να αγγίξει την πλειοψηφία των 200 εδρών για την άμεση εφαρμογή των νέων διατάξεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.