ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο για να πειστούν οι «200» [βίντεο]

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο για να πειστούν οι «200» [βίντεο]

Με 179 βουλευτές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το εκλογικό νομοσχέδιο έκλεισε ο γύρος των εισηγήσεων των κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου έχουν εισαχθεί οι προωθούμενες διατάξεις. Με τις έως τώρα τοποθετήσεις των εισηγητών υπέρ των προωθούμενων διατάξεων είναι οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 των ΑΝΕΛ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Της συζήτησης είχε  προηγηθεί νομοτεχνική βελτίωση από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Κουρουμπλή  που «έσπασε» σε δύο ξεχωριστά άρθρα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο στην Βουλή, διευκολύνοντας το ΚΚΕ να δηλώσει την στήριξή του για το πρώτο.

Με αρνητική εισήγηση – για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα – προσήλθαν στην επι της αρχής συζήτηση: ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.

Τέλος, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να επιφέρει δύο τομές: το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Σύμφωνα με συνταγματολόγους η πρώτη ρύθμιση μπορεί να ισχύσει άμεσα, στις ερχόμενες εκλογές, αρκεί να ψηφιστεί από την σχετική πλειοψηφία της Ολομέλειας. Η κατάργηση του μπόνους ωστόσο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία – τουλάχιστον 200 ψήφους – για την άμεση εφαρμογή της. Ειδάλλως, εάν ψηφιστεί με σχετική ψηφοφορία θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι εκτός από την στήριξη των 15 βουλευτών του Περισσού στην διάταξη για την κατάργηση του μπόνους θα αποσπάσει την θετική ψήφο και των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής φθάνοντας έτσι στους 197.

Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20. 

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.