Δείτε τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού

Δείτε τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού

Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο για όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης καπνού που τηρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα των τελωνείων (ICISnet) και πλήρη καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας με την καθιέρωση μοναδικού αναγνωριτικού κωδικού για κάθε προϊόν καπνού, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των οφειλών προς το Δημόσιο από φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον η κάθε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες οφειλών υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Προβλέπει, ακόμη, φόρο κατανάλωσης στο νέου τύπου ηλεκτρονικά θερμαινόμενου προϊόν καπνού (156,70 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους), τον εξορθολογισμό του καθεστώτος φορολογίας εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς και πρόστιμα για όσους παραβιάζουν φορολογικές ταμειακές μηχανές ή εκδίδουν αποδείξεις από μη εγκεκριμένες φορολογικές ταμειακές μηχανές.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Δημιουργείται Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού και Βιομηχανικών Προϊόντων Καπνού, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, προμηθευτές, παραγωγοί και πελάτες στην αγορά καπνού. Θα προβλέπεται ένας μοναδικός αριθμός μητρώου διακινητών καπνικών προϊόντων. Όλοι οι φορείς θα υποχρεούνται, σε μηνιαία βάση, να αποστέλλουν στοιχεία με τις συναλλαγές τους στο Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, το οποίο δημιουργείται. Παράλληλα, κάθε προϊόν καπνού θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

– Για τα τέλη των μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων από το 2017 προβλέπεται ότι θα υπολογίζονται με βάση το έτος που πρωτοκυκλοφόρησαν σε χώρα της ΕΕ. Έτσι, θα φορολογούνται με βάση μεγαλύτερη παλαιότητα.

– Προβλέπεται πρόστιμο απο 1.000 έως 10.000 ευρώ για τα πρόσωπα της φορολογικής διοίκησης που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο ή αποκαλύπτουν απόρρητα στοιχεία.

– Η είσοδος των ελεγκτών στην κατοικία των φορολογούμενων θα γίνεται μόνο μετά από εντολή εισαγγελέα και ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού.

– Προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για αποδείξεις που εκδίδονται χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή ή από ταμειακή μηχανή που δεν είναι εγκεκριμένη. Προβλέπονται, ακόμη, πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ για όσουν παραβιάζουν φορολογικές ταμειακές μηχανές.

– Διευκρινίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη εμπρόθεσμη δήλωση ΕΝΦΙΑ ισχύει από την επόμενη ημέρα, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

– Διευκρινίζεται ότι στο καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ υπάγονται αγρότες με παραδόσεις αγαθών έως 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ.

– Προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου με ιδιώτες για την καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, για διάστημα μέχρι και την 31.12.2016.

– Δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα δήλωση γάμου, διάστασης ή θανάτου.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.